Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bakancsos erdei gyalogtúrák – 10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz

Vitathatatlanul az egyik legjobb program ilyenkor a kirándulás; véget ért a hideg idő, de még nincs túl meleg, és akár egyedül, akár családostul vágunk neki, Magyarország rengeteg izgalmas túraútvonallal csábít. Ebben a cikkben most azokra a völgyekre összpontosítunk, ahol patakok kísérnek séta közben, úgyhogy bármelyiket is választjátok a 10 helyszínből, biztosan emlékezetes lesz a kiruccanás.

 

Dera-szurdok

Újra Pest megyébe, azon belül is Pilisszentkeresztre kell utaznunk a következő csermelyhez, egész pontosan a Dera-patakhoz, mely a Pilis leghosszabb vízfolyása. A meredek sziklák között vezető szurdok érinti az Országos Kéktúra útvonalát is, és bár babakocsival nem bejárható, de bátran jöhetünk már 4-5 éves gyerekekkel is. A szurdokot fél óra alatt végig tudjuk sétálni, miközben vízeséseket, fahidakat és lenyűgöző geológiai képződményeket láthatunk.

10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Dera-szurdok10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Dera-szurdok

Szállástippek Pilisszentkereszt környékén>>

 

 

 

Dömörkapu-vízesés

Szentendre egyébként is népszerű célpont, de most mutatunk még egy érvet a város mellett: a Dömökapu-vízesés kialakulásában a természet és az emberi kéz is szerepet vállalt. A Bükkös-patak évezredekig ostromolta a szurdokon át az andezitet, míg nem a 19. században az építkezések miatt ez eltűnt, és csak egy kicsi – de annál látványosabb – zúgó maradt a helyén. Természetesen nem csak ezért érdemes a környékre látogatni, számtalan túraútvonal van a vízesés környékén. 

10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Dömörkapu-vízesés10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Dömörkapu-vízesés

Szállástippek Szentendre környékén>>

 

 

 

Gaja-szurdok

Cikkünkből nem maradhat ki a Bakony sem, a jól ismert Gaja-szurdok tökéletes családi kirándulásokhoz, ugyanis útközben pihenőhelyek, büfé és még játszótér is szembejön velünk. Az sem fog csalódni, akit más típusú látnivalók vonzanak, a 4 kilométer hosszú útvonal mentén láthatjuk a Gaja-patakot, Ádám és Éva óriási fáját, valamint a Varjúvár nevű elhagyatott, egykor oktatási célokat szolgáló épületet.

10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Gaja-szurdok10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Gaja-szurdok

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Egyedülálló kastély Dégen lélegzetelállító környezetben: ez a Festetics-kastélypark
A Balaton délkeleti csücskétől csupán 30 kilométerre, a Fejér megyei Dégen valódi mesebirodalomba csöppenhetünk, ugyanis a Festetics családnak a község felvirágoztatása mellett országunk egyik legszebb rezidenciáját is köszönhetjük. A kastélypark kiállításai, belső terei és monumentális – Magyarországon a legnagyobb – angolparkja egész napra szuper programlehetőséget kínál gyermekeknek és felnőtteknek egyaránt, idén tehát mindenképpen tervezzétek be úti céljaitok közé.

 

 

 

Cuha-szurdok

Még mindig Bakony, de másik patak, másik szurdok; a Cuha-szurdok egy fokkal hosszabb séta a fenti bakonyi kiránduláshoz képest, cserébe rengeteg érdekességgel kényeztet útközben. Meredek sziklafalak, csobogó vízfolyás, viadukt, alagutak és gázlókon való átkelés teszi izgalmassá a 13 kilométeres körtúrát. A vízhatlan lábbeli ne maradjon otthon!

10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Cuha-szurdok10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Cuha-szurdok

 

 

 

Apátkúti-patak völgye 

Akár gyalog, akár biciklivel vágunk neki, az Apátkúti-patak völgye mindenképpen kiváló választás egy hétvégi kirándulásra. A Dunakanyar ezen a részen is tele van meglepetéssekkel, a teljesség igénye nélkül a völgy részét képezi az Ördögmalom-vízesés és a Telgárthy-rét, amely mellett a Bertényi Miklós Füvészkertben is tehetünk egy kört.

10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Ördögmalom-vízesés10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Ördögmalom-vízesés

 

 

 

Szalajka-völgy

A kirándulók egyik paradicsoma a Szilvásváradon található Szalajka-völgy, ugyanis azon túl, hogy ez a Bükk-vidék egyik legszebb része, az útvonal is nagyon jól kiépített, ráadásul itt közlekedik a Szilvásváradi Erdei Vasút, melynek egyik végállomása a népszerű Fátyol-vízesés. A völgy specialitása a Szalajka-patakban élő pisztráng és az abból készült finom fogások, melyeket mi is megkóstolhatunk a helyi éttermekben.

10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Fátyol-vízesés10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Fátyol-vízesés

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
5 hangulatos vidéki szálláshely, ahol mindent megtaláltok a bográcsozáshoz, kerti sütögetéshez!
A jó idő beköszöntével számos olyan programra nyílik lehetőség, melyet az év többi részében nélkülöznünk kell. Az egyik ilyen a bográcsozás, mely tipikus nyári tevékenység, és szerencsére több olyan szállás közül is válogathatunk vidéken, ahol elkészíthetünk egy isteni marhapörköltet vagy lecsót a szabadban.

 

 

Kallók-völgye

A Bene-patak völgyeként is ismert kirándulóhely a Mátra egyik kedvelt része, ahol egyszerre élvezhetjük a tiszta levegőt, a természet szépségeit és a meleg tavaszi időt. A Kallók-völgyében sétálva csendes útitársunk a Nagy-Somor-patak, mely nagy esőzések után lesz igazán látványos. Külön érdekesség, hogy ebben a völgyben vezet az ország első jelzett turistaútja, amely ma is bejárható Mátraháza és Mátrafüred között.

10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Kallók-völgye10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Kallók-völgye

 

 

 

Csarna-patak völgye

Kanyarodjunk most nyugat felé, és fedezzük fel a Csarna-patakot a Börzsönyben! Az egykori kisvasút nyomán található kirándulóút elmosott sínek és hatalmas fák között vezet, néhol úgy érezhetjük magunkat, mint egy elhagyatott észak-amerikai erdőben járnánk. A Csarna-völgy rengeteg érdekességet tartogat számunkra, legyen szó az élővilágról, a történelmi emlékekről vagy egyszerűen az atmoszféráról.

10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Csarna-patak völgye10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Csarna-patak völgye

 

 

 

Paprikás-patak

Pest megye is tartogat figyelemre méltó patakparti útvonalakat; a Solymáron is áthaladó Paprikás-patak kiváló opció azoknak, akik a főváros környékén képzelnek el egy könnyed kirándulást. Séta közben olyan izgalmas látnivalókkal találkozhatunk, mint a solymári vár, a gercsei romtemplom, sőt a Budai-hegység egyetlen vízesése is a patak mentén található.

10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Jegenye-völgyi vízesés10 völgy patakparti tavaszi kirándulásokhoz - Jegenye-völgyi vízesés

 

 

 

Kecske-patak

A leghűségesebb város, azaz Sopron sem maradhat ki a felsorolásból, hiszen a Kecske-patak révén ott is találunk kirándulásra érdemes völgyet, a vízfolyás egészen az osztrák Rustenbach patakig vezet. A terület egyik kedvenc megállóhelye a Pedagógus-forrás, valamint ha már a környéken járunk és vonz a természet, akkor útba ejthetjük az Egyetemi Élő Növénygyűjteményt, azaz a város botanikus kertjét.

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Arpad Kutasi (@arpadkutasi) által megosztott bejegyzés

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Már megint nem mozdultatok ki hétvégén? Változtassatok ezen! Utazzatok el Magyarország fantasztikus wellness szállodáiba, ahol gyógyvizes medencékben csobbanhattok! Dobjátok fel a mindennapokat egy gyógyító fürdőzéssel, melyhez adunk egy kis segítséget is…
Szuper belföldi családi nyaralás vár rátok, ha olyan szállodát választotok az ide vakáció helyszínéül, ahonnan közvetlen átjárással megközelíthető az éményfürdő. Az elsőosztályú kulináris élmények és szórakozási lehetőségek mellett ezernyi közös élményt szerezhettek az alábbi 10 hazai hotelben. Hozzátok ki a maximumot az idei nyaralásból!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10 kiemelkedő étterem Budapest környékén
2022.09.08 | 9 perc | Hétvégi kimozduláshoz | Gasztronómia
Főzés helyett válasszátok Ti is a legjobb éttermeket Budapest környékén. Rengeteg jó hely van a fővároshoz közel, most megmutatjuk a mi válogatásunkat - a teljesség igénye nélkül.