Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen

Ha Hollókő felé veszed az irányt, az idő szárnyán talán többet utazol vissza, mint amennyit földrajzilag meg kell tenned. A község mesébe illő képe ugyanis hűen őrzi a 20. századi mezőgazdasági forradalom előtti vidéki élet miliőjét. Merülj el a régi falusi hétköznapokban és a népi építészet természetközeli hangulatában! Mindeközben amely elnyerte az UNESCO világörökségi címét.

 

Szállástippek Hollókő környékén>>

 

Hollókő látnivalói

A Nógrád vármegyei falut gyakran hívják az ország legszebb községének. Ez már önmagában is elegendő érv ahhoz, hogy nekilóduljunk, és saját szemünkkel is megbizonyosodjunk a néprajzilag, népművészetileg igencsak jelentős település egyedi sármjáról. Bármelyik útikönyvet is csapjuk fel, az első bekezdések valamelyikében biztosan szóba jönnek a szemkápráztató népviseleti elemek: a bő ujjú, többszörösen rétegzett ingek, szoknyák, vállkendők, az apró virágokkal cifrázott gyöngysorok, és a félgömb alakú fémgombokkal kirakott posztómellények, hogy a férfiakat is említsük.

A népi öltözetek hagyománya a mai napig él, főként a jeles ünnepeken öltik magukra. Ám a hagyományőrzés természetesen másban is tetten érhető, figyeld csak meg a világszerte ismert, fehérre meszelt, tornácos, kontyolt palóc parasztházak részleteit, a szövőműhely szorgos kezeit, a szatócsboltot, fazekas házat, bőrművest!

Az UNESCO 1987. decemberében döntött úgy, hogy két magyar helyszínt is felvesz a világörökségi jegyzékbe: a Budai Vár mellett Hollókő kapta a jelentős elismerést, és azóta a világ számos pontján tudják, mit is jelent az egyetlen út mentén megépült palóc falu bája.

 

 

Ófalu

A csaknem 400 lélekszámú Hollókő két részből áll: ófaluból és újfaluból. Az előbbi 67 védett, festményre illő házacskát foglal magába. A műemlékcsoport a falu közepén helyezkedik el, és többnyire földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztházak alkotják. Jellegzetes ismérvük még az utca és a kert felől is áttört faragással ékesített, faoszlopos, deszkamellvédes tornácok.

A hazai média húsvéti beszámolóiból ismerősek lehetnek az ófalu parasztházai és köves utcája, hiszen a község legnagyobb eseménye, a Húsvéti Fesztivál – a kihagyhatatlan locsolkodással, zenei műsorokkal, palóc gasztronómiával, színes folklórprogramokkal – mindig képernyőre kerül. Ünnep idején és ünnepen túl: Hollókő mindig jó ötlet!

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - ÓfaluVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Ófalu

 

 

Guzsalyas

Merülj el a népviseleti kiállítás nyújtotta élményben, ismerkedj meg testközelből az autentikus hollókői viselettel! Hogyan készítik, milyen gyökerekkel rendelkeznek a helybéli ruhaköltemények, hogyan dolgozták fel a kendert, és vajon milyen korabeli, fekete-fehér fotók őrzik mindezt? Derítsd ki a válaszokat!

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - GuzsalyasVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Guzsalyas

 

Vár

Csakúgy, mint a mesékben: hol itt, hol ott járunk a községen belül, mindig fel-feltűnik a hollókői vár egy-egy részlete, vagy teljes egésze. Tudtad, hogy a sziklacsúcson égbe törő erődítmény keletkezéséhez fűződő mondában jelent meg az a holló, amelyről később a község és a vár is nevét kapta? A hollók valójában ördögfiókák voltak, akik éjjelente elcsenték az építőköveket, amelyekkel egy szépséges asszonyt akartak foglyul ejteni…

Eredj a monda nyomába, és ha már a várnál jársz, ne hagyd ki a panoptikumot, illetve a fegyvertermet sem! Előbbi a 13. századi vár urát és családját prezentálja, utóbbi pedig 11-16. századi hadviselési eszközöket tár elénk.

Érdekel, hogy milyenek voltak a középkori lakószobák, ebédlőtermek, konyhák, fürdőházak, lakótornyok, illetve öregtornyok egy összetéveszthetetlen szépségű várban? Akkor a panoptikumon és fegyvertermen túl ezeket is látnod kell, amikor a várba látogatsz!

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - hollókői várVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - hollókői vár

 

 

Postamúzeum

Gyűjtőknek és nem gyűjtőknek egyaránt tartalmas programot kínál a faluközpontban található Postamúzeum, ahol képeslapokról, bélyegekről, bankjegyekről, és különböző postai emlékekről kacsint ránk a múlt. Az apró tárgyak hűen őrzik a palóc tájak, emberek, és viseletek szépségét.

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - PostamúzeumVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Postamúzeum

 

 

Falumúzeum

Az emblematikus Szent Márton-templommal átellenben áll az egykori lakóház, amely 1964 óta múzeumként várja a látogatókat. A parasztház belső világa a múlt század első felének – méghozzá egy fiatal, több generációval együtt élő házaspár – hétköznapjait idézi.

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - FalumúzeumVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Falumúzeum

 

 

Tájház

Merülj el az 1977-ben alakult Hollókői Tájvédelmi Körzet természeti értékeiben, múltjában, a palóc nép kultúrájában, és a kisparaszti gazdálkodás emlékeiben! A Tájházban található „Ember és Táj” című tárlat minden természetvédelem, építészet, gazdálkodás, valamint kultúra iránt érdeklődőnek nagy élmény lehet.

 

 

Legendák háza

Hollókő történelmi múltja egy izgalmas kalandregény oldalait is bőven megtölthetné, annyi fordulatos legenda és tanulságos monda fűződik a nevéhez. Ha azonban szemtől szemben szeretnél megismerkedni mindezzel, akkor vedd célba az ófalu elején található Legendák Házát, ahol négy legendát dolgoznak fel!

Extra tipp: igény szerint középkori történelemórán is részt vehetünk a ház udvarán, ahol akár a korabeli fegyvereket is kipróbálhatjuk.

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Utazás a múltba: Magyarország 10+1 legizgalmasabb falumúzeuma és skanzene
A múltba visszacsöppeni annak is szórakoztató élmény lehet, aki nem rajong a történelemért, a skanzenek pedig tökéletes helyszínül szolgálnak ehhez. Az egész országban találhatunk olyan falumúzeumokat, ahol játékos formában tanulhatunk elődjeink életmódjáról és hagyományairól, összegyűjtöttük tehát hova érdemes utaznia annak, aki a magyar paraszti élet aranykorára kíváncsi.

 

 

Élményfonó műhely

Az ófalutól mindössze 300 méterre található az a kézműves műhely, ahol nemcsak megismerhetjük a Magyarországon honos, fonható növényeket, alapanyagokat, a helybéli kézműves technikákat, és szerszámokat, hanem ki is próbálhatjuk azokat. Az alkotás eredményét természetesen szuvenírként vagy ajándékként magunkkal is hozhatjuk. A természetes és fenntartható kézműveskedés mindenkinek maradandó élmény lehet, ne hagyd ki te se!

 

 

Szövőműhely

A fonás után jöhet is a szövés! A szövőműhely az ófalu bejáratánál lévő Pajtakertben talált otthonra, amelynek ódon udvarán hagyományos kemencéket is megcsodálhatunk. A kézműves műhelyben rálátást kapunk a kenderfeldolgozás folyamatára, a kézi szövés különböző válfajaira, a „repülő vetélős” szövőszék működésére. Vegyél részt te is valamelyik foglalkozáson, legyen szó szövésről, körmöcskézésről, vagy mézeskalács-díszítésről!

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - PajtakertVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Pajtakert

 

 

Szent Márton-templom

A kis fatornyos, zsindelytetővel fedett templom szépsége az egyszerűségéből, letisztultságából fakad. Talán nem túlzás, hogy az épület Hollókő jelképévé vált. Az 1889-ben, közadakozásból épített, fehérre meszelt vályogtemplomban egy 17. századi Pieta-szobrot is megcsodálhatunk. Tudtad, hogy a falunak a középkorban is volt temploma, ám az a török hódoltság idején eggyé vált a földdel?

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Szent Márton-templomVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Szent Márton-templom

 

 

Oskolamester háza

A Szent Márton-templom mellett áll az Oskolamester háza, ahol egy nem mindennapi kiállítást is megnézhetünk, amely a falu szülöttének, a néhai Kelemen Ferenc fafaragó népművész munkássága előtt tiszteleg. Amikor belépünk az épületbe, egy század eleji iskola atmoszférája fogad minket. Az „oskola” különböző kézműves foglalkozásoknak is teret biztosít, sőt akár a hollókői népviseletet is magunkra ölthetjük.

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Oskolamester házaVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Oskolamester háza

 

 

Palóc Játszóház

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt nevetésben gazdag élmény lehet, ha eltöltenek egy kis időt a népi játszóház és -udvar területén. Kézzel hajtott, fa körhinta, játszókuckó, ördöglakat, gólyalábak, patkódobó, diótörő, labda- és karikadobó, horgászat, mocsárjárók, golyóvezető és -labirintus, és még több ügyességi játék és kézműves foglalkozás vár, ha betérsz.

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Palóc JátszóházVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Palóc Játszóház

 

 

Palóc Babamúzeum

Hatalmas babagyűjtemény díszeleg a 2001 óta működő múzeumban, ahol csaknem 200 óriási, színpompás népviseletbe öltöztetett porcelánbabát állítottak ki. Az időszakos tárlatok miatt érdemes újra és újra visszalátogatni, hiszen így a magyar népi öltözködés különböző válfajait is felfedezhetjük.

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Palóc BabamúzeumVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Palóc Babamúzeum

 

 

Szatyingos

A szatying olyan keskeny kötő- vagy fűzőszalag, amelyet pamutból, vagy más anyagból, ruhaszegélyből hasítanak le. Ezt a hollókői házat nem hiába hívják tehát Szatyingosnak, hiszen szövésbemutatót, egyedi táskákat, ruhákat, használati tárgyak, és rongyszőnyegeket is megtekinthetünk, de akár alkothatunk és népviseletbe is öltözhetünk.

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - SzatyingosVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Szatyingos

 

 

Hollókői Harangjáték

A Palóc Játszóházzal átellenben hallgathatjuk meg a csodás harangjátékot, ahol – ha szerencsések vagyunk – hollókői dalok csendülnek fel.

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - harangjátékVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - harangjáték

 

 

Nyomdaműhely

Utazz ismét az időben, ezúttal egy 20. század eleji nyomdaműhelybe, ahol még egy 200 éves, fém Gutenberg-prést is kipróbálhatsz! Az interaktív kiállításon eredeti szerszámokat, nyomógépeket, könyvkötészeti eszközöket, mini könyveket, fabetűs plakátokat is találsz, sőt a teljes folyamatot átélheted a kézi betűszedéstől, a nyomtatáson át, a kézműves könyvkötészetig!

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Kézműves NyomdaműhelyVarázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Kézműves Nyomdaműhely

 

 

Kertek-alja tanösvény

A meseszép Hollókői-patak völgyében egy hatállomásos tanösvény kapott otthont, ahol sok-sok érdekességet tanulhatunk a kisvizek életéről, és arról, hogy hogyan termesztették és dolgozták fel a kendert, illetve milyen mosási technikákat alkalmaztak a régiek.

 

 

Vártúra tanösvény

A Hollókői Tájvédelmi Körzet természetvédelmi és örökségi értékeinek titkaiba egy 1,2 kilométeres sétaút keretében is betekintést nyerhetsz, méghozzá úgy, hogy a kellemes gyalogút a várat is érinti. A kilencállomásos, gyönyörű ösvény az ófaluból indul.

 

 

Extra tipp: Felsőtold Kéz kilátó

Hollókő telis-tele van „instaworthy” szegletekkel, ám ha még jut időd csavarogni a Cserhát vonulatainak környékén, és emlékezetes helyszíneket keresgélni, akkor a Kéz Kilátónál nem kell tovább menned! A könnyű, mégis látványos útvonal végén garantált a mennyei panoráma.

Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Kéz-kilátó (Felsőtold)Varázslatos hollókői látnivalólistát készítettünk, hogy neked már ne kelljen - Kéz-kilátó (Felsőtold)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Titkot rejtő felirat a győri Pulzus szobornál? Kanyargós Macskalépcső az Esztergomi Bazilikáig? Vajon milyen gyönyörűséges helyek felé érdemes még indulni, ha városnézésről van szó? Csatlakozzatok hozzánk és megtudhatjátok!
Az ősz beköszöntével sem kell elkeserednünk, ugyanis a fővárosban számos izgalmas kaland vár ránk. Rendkívül érdekes, és mondhatnánk korszerű szolgáltatások várnak, csak meg kell találnunk a tökéletes helyszíneket hozzá. Ráadásul ezek olyan ajánlatok, ahol tetszőleges összetételben lehet szórakozni, egyedül is, de családdal vagy barátokkal együtt feledhetetlen emlékeket szerezhettek magatoknak.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Tündérek lábnyomai és vad sziklavilág: 8 kivételesen szép látnivaló és kirándulóhely Magyarországon
Ismered a vízmosta Tündér lépcsőt? A Bél-kő vadregényes szikláit? Vagy az erdőben rejtőző, titokzatos Pálos kolostorromot? Ezek a csodákat tartogató kirándulóhelyszínek egytől egyig fantasztikus, hangulatos túrákat ígérnek tavaszra. Fedezd fel valamennyit!
10 különleges látnivaló Magyarországon, amit érdemes felkeresni
Bármerre járunk az országban, lépten nyomon lenyűgöző látnivalókba botlunk. Fedezzétek fel Magyarország eldugott kincseit és mesebeli tájait, és bár az érdekességek listája végtelen hosszú, mi mégis mutatunk most 10 helyet, amit érdemes felkeresni.
5 vár, ami minden évszakban elbűvöl
5 olyan magyarországi várat mutatunk nektek, melyek bármely évszakban meghozzák a kedvet egy kellemes kiránduláshoz.
Magyarország rejtett szépségei: a Móri-árok
Érdemtelenül kevés figyelmet kap Mór és környéke, pedig fantasztikus természeti és kulturális értékekben bővelkedik. Akár a szabadban töltenénk a napot, akár egy múzeumban, itt mindenre lesz lehetőség, ezért elhoztunk nektek hat olyan látnivalót, melyek a család összes tagja számára szórakoztató programot biztosítanak, miközben segítenek igazán megismerni a Móri-árok nem mindennapi csodáit.
Kicsiben a világ – miniatűr kiállítások
Amilyen kicsik, annyira érdekesek ezek a kiállítások, mert itt a szemünk előtt elevenednek meg gépek, városok, mozdonyok, falvak vagy éppen könyvek. A miniatűr kiállítások különlegessége, hogy méretarányosan, kicsinyített formában gyönyörködhetünk bennük. Mutatunk néhány mini kiállítást, amit érdemes megtekintenetek.