A település református egyházközség történetét az 1700-as évekig tudjuk visszavezetni. Az anarcsi református egyházközség a bákai (Szabolcsbáka) anyaegyháznak volt filiája, melytől a XVIII. század végén különvált és önálló gyülekezetté alakult, amely napjainkig mind az egyháztagok számában mind a hitélet terén növekedett.
A gyülekezet egyik büszkesége a műemléktemploma, amely eredetileg katolikus templom volt és a XIII. században épült. A jelenleg is álló épület a XIII. századi Szent Péter apostol templom falait felhasználva épült a XV. század közepén későgótikus stílusban. Tornya és a templombelső berendezése a XIX. század derekán készült.
A templomot az 1300-as években emelték, az 1400-as években meg át is építették, körülbelül akkor nyerte el a mai formáját, azóta töri-zúzza a történelem zivatara, állja, ahogy tudja. Persze, előre tisztáztuk, hogy én ide be fogok menni, időpontjától függ, hogy a parókián vagy a közösségi házban próbálkozol a kulcsért, meglesz az.
Ha így ránézel, te is látod, mekkora hiba lenne kihagyni. Anarcs egyébként mást is rejt, tippeket is kaphatsz a templomhoz, nem csak kulcsot. Ajánlom az időknek nagy tanúit mindenkinek!