Furcsa egy jelenség ez. . . elég sok településen megfordultam az utóbbi időben és célirányosan vizsgáltam ezeket a tüneteket. Talán szakmai ártalom, sokáig európai pénzek pályáztatása volt a feladatom. Szóval. . . akad az akármilyen községben egy-egy ilyen csoda. És nagyon sok akármilyen község van.
A település nyer egy összeget egy bizonyos célra. Általában fejlesztésre. . . parkgondozás, területfejlesztés, közlekedés, hálózat, stb. és hopp, valami nagy nacionalista, irredenta cucc pöffeszkedik hirtelen az akármilyen település főterén. A tér sarkában van egy aprinkó táblácska, hogy az Európai Unió adta a fedezetet, de a talapzaton már arany, csillogó betűkkel csak a kormány a főjótékony, és MikMakk Kán jelenlegi polgármester úr őméltósága, személyesen. És ez a szemfényvesztés határtól határig általános. Nos, háát, szóval, mit is mondjunk. . . nem mondunk semmit. Csak járjuk az országot és eltöprengünk néha dolgokon.