A Fiastyúk Udvarház és az azt kiszolgáló biogazdaság bőven szolgál meglepetéssel. A 11 hektáros biogazdaság adja az éttermi alapanyagok javát, a zöldségeket, gyümölcsöket a saját kertjükből szedik. Ami nem teremne meg, azt Rostási-Szabó József saját maga kutatja fel a környéken élő gazdák gazdaságában.
A végeredmény egy igazán szerethető konyha, amit áthat az őszinteség és a természet, az ember iránti tisztelet.
Csór egy nagyobbacska község, az idegenforgalmi fővonalaktól nem is messze, mégis alig ismert. Pedig közel van ide Székesfehérvár a maga rengeteg látnivalójával, és nem egy híres-neves kastély is könnyen elérhető innen. Mi is azért választottuk dunántúli barangolásunk utolsó pihenőhelyéül a Fiastyúk Udvarházat, hogy hazaútban megnézzük a közeli Nádasdladányon a Nádasdyak kastélyát.
De mondhatjuk, hogy már előzőleg egy kisebb kastély lakói voltunk, az udvarház ugyanis még szerény megnevezés is a Fiastyúk-háznak. Megérkezik a fáradt utazó, és megpillantja a kicsinyke magaslaton a fantasztikus épületet. Lenyűgöző a látvány! Közelebb menve aztán minden lépésnél kiderül, hogy ez a hely a legapróbb részletekig magas minőséggel van stílusban tartva. Elkerülendő a lépcsőzést, földszinti superior szobát foglaltunk, és kaptunk egy valóban szuper, tágas lakhelyet a pihenésünkhöz. Hatalmas szoba előszobával, fürdőszoba jókora káddal, külön WC-helyiség. A szobában békebeli hangulatú kovácsoltvas ágy és hármas osztatú nagytükör. És a legkedvesebb fogadtatás személyesen az értékesítési igazgató részéről. Aki olyan reggeli kínálattal várt bennünket, ami méltó koronája volt itteni rövid tartózkodásunknak. Majd sétálgattunk még egy kicsit a ház körüli biokertben, ahol a füge már beérett, hamarosan a gránátalma is megérik. Sajnos a ház nagyon jó hírű konyhájának főztjét nem kóstolhattuk meg, mert mi hét elején jártunk ott, az étterem pedig csak hétvégén működik. De talán majd máskor! Mert már amikor eljöttünk, azon töprengtünk, legközelebbi kirándulásaink valamelyikébe hogyan tudjuk ismét beilleszteni a Fiastyúk Udvarházat.
A Fiastyúk volt életem egyik legjobb élménye. Itt minden együtt van, ami kell. A jól átgondolt, összefogott választék a magyar és nemzetközi konyha fogásaiból nyújt izgalmas választékot. Több mint negyven bort kínálnak, főként a magyar élvonalból, köztük a birtok két saját borát. A borok felét decire is kimérik.
A négyféle sört a Szent András sörfőzde szállítja, nagyipari söreik nincsenek. Említésre méltó, hogy kommersz üdítőket sem tartanak egyáltalán, csak prémium kategóriásakat, továbbá saját főzésű szörpöket, saját készítésű limonádét. A harminc tételes töményválasztékot is kiemelkedő, prémium tétekből válogatták össze. Nem állom meg, hogy ide ne szúrjam: lemondani a nagyipari multitermékekről olyan garantált jövedelemkiesés, ami nem térül meg az értékelvű fogyasztóknak köszönhetően, akiknek zöme akkor is eljönne ide, ha tartanának kommersz italokat is a prémium kategóriások mellett. Magyarán ez az anyagi haszon tudatos csökkentése a minőségelv oltárán. Becsülendő! Az árak értékarányosak. A kiszolgálás udvarias, szívélyes, szakszerű. A séf üdvözlete könnyed, jó ízű padlizsánkrém céklával marinált hagymával, ehető virággal, kaporszállal, kiváló, helyben sült kenyeret adnak mellé. Kitűnő kezdés. A borjúszív carpaccio tálalása eltér a hagyományostól, salátaszerű, művészi kavalkád, az alkotóelemek egytől egyig remekbe szabottak, az összhatás is pazar. Hasonlóan virtuóz a füstölt harcsasaláta is, mely kifogástalan mind ízre, mind állagra, mind tálalásra. Az ízletes, jó tartású házi krémest málnahabbal tálalják. A Fiastyúk, ahol Ég és Föld találkozik adja azt a többnyire csak álmodott teljességélményt.
Egy fárasztó túra nap után érkeztünk erre a nagyon szép szálláshelyre. Mit mondjak? csak jót tudok írni! Tulajdonos hölgy kedves fogadtatása, a személyzet gyors kiszolgálása minden igényt kielégített. Szobánkat hamar megkaptuk, mindenhol tiszta, rendezett volt minden. A kert, a nyugalom, és a szépség szigete ez a hely!
Ágy kényelmes volt, fürdőszobába olyan zuhanyfülke volt kialakítva amit otthonra is kívánnék magunknak. Vacsora kiváló házias ízekkel kivitelezve, hogy a tíz ujjunkat megnyaltuk utána. Olyan "ízkavalkádot" tudtak összeállítani, amit eddig nem tapasztaltam. Mangalicából, a saját kertjükben termesztett fűszernövényekből, hogy élmény volt ezt a vacsorát megenni. Nem vagyok egy "haspók" aki szeret egyfolytában enni, de a finomat szeretem, és gratula a séfnek! az ételek remekül el voltak készítve. Élmény volt ezek után a kertben sétálni egyet, pedig a lábain már fáradtak voltak a túra után, de ezt nem lehetett kihagyni. Szép zöld, virágos minden, a környék is gyönyörű. Még kiültünk a teraszra egy pohár borra, és egy limonádéra. Az utóbbit nagyon ajánlom, ezt meg kell kóstolni, ki ne hagyja senki aki ide eljön! Reggelire nagyon finom, saját pékárúval volt felszolgálva, ismét mangalica ínyencségekkel. Feltankoltuk a kövi túrára a "készleteinket", és vidáman indultunk tovább. Mindenkinek ajánlom a szállást, de az éttermet meg végképp! Oda még akkor is visszatérünk, ha nem is szállunk meg, mert ezt az élményt meg kell ismételni.
Érdemes megállni Csóron a Fiastyúk Udvarháznál. Csodás környezetben, hatalmas fűszer- és virágoskert ölelésében található az étterem és vendégház. Figyelmes és udvarias kiszolgálásban volt részünk. Az ebéd a „séf ajándékával” kezdődött, melyből már sejtettük, hogy igazi kulináris élményben lesz részünk.
Nem csalódtunk. Az előételek és a főételek is rendkívül kifinomult ízlésről tettek tanúbizonyságot. A házi sütésű ciabatta is csillagos ötös. A terasz még a nagy melegben is árnyas és szellős. A házi készítésű bodzaszörp és limonádé is nagyon finom. Az étlap 3-4 hetente változik. Biztosan visszatérünk, újra és újra.