Jársz-kelsz az országban, és ha nyitott szemmel mész mindenhová, hát mindig egy lépéssel közelebb kerülsz az ország történelméhez. Kunokról sok szó esett itt mostanában, nézzük a jászokat, mit tudunk meg róluk? Lajosmizsén áll az alapító jászok emlékműve, Ennek alapján nem tűnnek olyan vérmes harcimarcinak, mint a kunok, ez egy békés, kedves, egyszerű emberpár.
Lajosmizse úgy alakult ki a források alapján, hogy Jászberényből, Jászladányból költöztek ide jászok, és szorgos munkával megalapították, létrehozták. De ez nem az 1200-as években volt, mint kunesetben, hanem az 1800-asok végén. Na, megint megtudtunk valamit, megint egy lépéssel beljebb a "magyarság" eredetéről, összetételéről való töprengésben. Talán nem túlzás azt állítani, hogy nagyítóval sem találni magyar magyart a Hargitától a Lajtáig sehol. Bár érdekesnek tartom, hogy erős sportszellem alakult ki a mostani népszámlálás kapcsán, hogy valld magad ilyenistának vagy olyanistának, mert az hajdefontos, de nem nagyon olvastam, hogy valld magad jásznak vagy kunnak. . . hát ők elolvadtak, beolvadtak, képeségük volt az integrációra. Talán a jászok, kunok ivadékai már régen Németországban, Angliában élnek és dolgoznak. Ajánlom továbbra is nyitott szemmel járni az országot.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.