Szakonyi Sándor Bazaltbányászoknak emléket állító alkotása a Haláp-hegyen található. A mamutfenyőből faragott oszlop 2019. december 4-én került felállításra.
Egyébként fantasztikus innen a kilátás. Szent Borbála sokadik verziója pont a tanúhegyek irányába néz, és ez most már így is marad, amíg a fa el nem korhad. Szemben az ég alatt Tapolca, ahol Borbála a bauxitbányászok körül bábáskodik, itt viszont egyértelműen a bazaltbányászokért van. Rá is van írva, hogy "Szerencse fel, szerencse le".
Néha a mélyben bányászunk, néha meg fent a hegy tetején, mikor hogy. Szakonyi Sándor rendkívül aktív a településen, ez a műve 2018-ban készült el és került ide.