Az Abaligeti-barlang a Mecsek leghosszabb, patakos barlangja. Már a XIX. század első felében megkezdték azokat a fejlesztéseket, amik lehetővé tették a látogatását, és ezek a következő évtizedekben, majd a következő században is folytatódtak. Természeti adottságai mellett élővilága is érdekes; 190 különböző faj található a barlang területén, emellett jelentős téli denevérpihenőhely.
Hossza összesen 2000 méter, ebből 466 méteren tudunk felfedezőútra indulni.
Most már 5. éve, minden évben eljövök ide. Nagyon szeretem a helyet, kedvesek az itt dolgozók. A barlang szép, látványos cseppkövekkel. Érdemes megmászni azt a sok lépcsőt a végén, mert ott van a legtöbb látványosság. A cseppköveket még el is nevezték. A túra egy kellemes 45-50 percet vesz igénybe.
Sajnálom, hogy össze van vonva a barlang a denevér múzeummal, mert a barlangra ötöst adnék, a denevér múzeumra meg hármast. A barlang fantasztikus még mindig,, elég régen voltam korában itt, de részleteire emlékszem még. Most már nehezebb volt lehajolni és úgy bemászni az első 40-50 méteren, de megérte.
Végigjártuk a legnépszerűbb látványosságokat, jó volt a túravezető, de sietni, kapkodnia kellett, mert nagylétszámú bandák ki, nagylétszámú bandák be, folyamatos volt az üzem csütörtökön délelőtt. Szép és izgalmas is a barlang, meglátogattuk, amit lehetett, sajnos fotózni nem szabad bent. De legalább élő, alvó denevéreket láttunk! Nem úgy, mint a denevérmúzeumban, ami azért nem képvisel egy önálló múzeumnyi anyagot, gyerekeknek jópofa, meg ismeretterjesztő, meg még néhol interaktív is, de felnőtteknek ez a két szoba talán nem egy különálló múzeum ahol még egy denevért sem lát senki, csak képeket, rajzokat. De szívesen emlékszem a látogatásra, de a jó emlék inkább a barlanghoz fűződik.
Tegnap jártunk a barlangban, de kissé csalódás volt, mert ez nem cseppkőbarlang hanem egy jól kiépített mészkőbarlang. Tehát aki cseppkövet szeretne látni, ne ide menjen. A túravezetőnk egy nagyon lelkes fiatalember volt, de sajnos semmit nem hallottunk az előadásából, mert sokan voltunk és egy sorban lehetett menni.
( mi a sor végén voltunk). A bejáratnál láttuk, hogy van a barlangnak audifonja, de nekünk ( talán mert magyarok vagyunk? ), nem ajánlották fel. Így a csoport min. 50%-a lemaradt az ismertetésről. A Denevér múzeum 2019-ben megújult, interaktív lett. Nagyon szuper, látványos, néha még vicces is (főleg a gyerekek, akik kacagva állnak a mérlegre, ami kiszámolja, hogy hány palacsintát kell megenni naponta, hogy annyit egyenek mint 1 denevér). Nekem 1 dolog hiányzott: a régi múzeumban voltak vitrinek ahol ( állítólag műanyagból? ) láthattunk különböző méretű denevéreket kiterítve. Összességében jó kis túra volt. U. I. : Abaliget egy szép kis falu.
Kihagyhatatlan 2016. július 23.családjával járt itt
Szépen kiépített barlang. Nagyobb része könnyen járható, de érdemes az utolsó (opcionális) szakaszt is megtenni a maga 82 lépcsőjével. Jó humorú, érthetően beszélő, szakszerű és udvarias barlangvezető mutatta be a föld mélyének csodáit. Aki kicsit is fogékony rá, élvezni fogja! A denevér múzeum a barlanglátogatásától függetlenül megnézhető.
Ha már arra jár valaki, érdemes még egy fél órát és pár száz forintot rászánni, hogy ezekkel a kevéssé ismert (inkább félreismert) lényekkel (jobban) megismerkedjen.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.