Adonyban a pincesorról már regéltem korábban, a Szent Orbán kápolnáról meg nem annyira. Hmmm. . . alig látszik az útról, rejti a pincesor meg a növényzet. Két ház között egy szűk ösvény vezet fel, meg lépcsők az un Szőlő hegyre, ahová a kápolnát építették 1811-ben. Nagy ünnepség, ha a szőlősgazdák díszmenetben felhágnak ide a jobb termés érdekében.
A kápolnákat elég ritkán lehet nyitva találni, ezt se nyitogatja ki senki, hát ezzel kell most beérni, amit láttok. Van mellette Szent Orbán szobor egy oszlopon, meg egy kis völgyben még egy emlékmű, körben padok, ha netán népség-katonaság összegyűlni itt a szőlőszent tiszteltre. Szép és hangulatos kirándulóhely.