Van valami közös bennük, a természetközeliség mindenképpen, de egymástól teljesen függetlenül látogathatók. Az ökofalu ilyen fene tudományos nevet vett fel, hogy "humánökológiai oktatóközpont", de nyilván ennek valami hivatalos oka van. Gyerekek járnak ide képződni, táborozni. Meg persze más látogatók is. Áram nincs, térerő nincs, szabad természet van, biológiai energiaforrások, gyógynövénytermesztés, állatok, szóval millió szimpatikus dolog. Kezdjük az Árpád-kori templommal. Ez a templom egy újonnan épült ősi templom, valaminek a másolata, szerintem éppen a Baj község külterületén álló templomromnak, amit szintén a napokban fedeztem fel, ha valaki rászánja magát, érdemes a kettőt összevonni, meglátogatni a Gerecsén a romtemplomot, aztán, nem túl messze van, utána az ökofaluban ezt az épülő másolatot. Friss összehasonlítás. Ez a templom kb. az emlékerdő és az ökofalu határán helyezkedik el. De van itt aztán más is. . . a bejárat felé a középkor fogad minket, azaz a középkor másolata, és kialakítottak többek között egy komplett középkori fogadót, szabadon látogatható, ha jól értem, néha sütnek-főznek is benne középkori ételeket, és abszolút hangulatosan lehet mulatni az állatbőrökkel felszerelt rusztikus padok között. Még ott is alhatsz. Fent, a dombon kutyák, kecskék, nyulak (rengeteg), tyúkok, lovak is vannak, madáretetők különböző madárfajoknak, rovarlegelők, ezoterikus domb földenergiákkal, felsorolni is nehéz. De nem is mesélem el az egészet nem érdemes, ha érdekel, elmész, ha nem, akkor meg úgysem olvasod ezt el. Pedig nagyon izgalmas kirándulás, naponta lemaradsz valami élményről, jó buliról, ha nem fogadsz szót. És érdemes kimaradni valamiből?