Borongós, hűvös napot fogtunk ki az Alcsúti Arborétum meglátogatására, a sok-sok sétálgatás és természetjárás után jó volt beülni valahová egy kicsit megpihenni és enni-inni valamit. Az arborétumban javasolták ezt az éttermet, amit az útbaigazító táblák segítségével meg is találtunk, bár a falu másik részében helyezkedik el.
Elég hosszú, inkább modern, bisztrós ételeket tartalmazó az étlap, különösen sok pizzával, némi magyaros fogással megtűzdelve. Mindez barátságos átfekvésben, a pizzák többsége 2000 Ft alatti, a főételek is hasonló árakon. Az ételekre elég sokat kellett várni, bár nem volt sok a helyben étkező vendég, de kiszállításra is dolgoznak. Az étterem hátsó részében 2 pályás bowling található, de ide előzetesen kellett volna pályát foglalni. Kértünk egy 4-sajtos pizzát (1790 Ft, 32 cm-es), egy vegyes grill tálat, amelyen többféle hús, zöldségek és grillezett kukorica is volt (2590 Ft - 2 fő részére is elegendő), paradicsomlevest calzonéval (2180 Ft), tojásos nokedlit fejes salátával (1690 Ft), valamint üdítő italokat hozzá. Nem volt egyik fogás sem kiugró gasztro-élmény, de bőségesen jóllaktunk, a pizza felét el is csomagoltattuk. A személyzet udvarias, barátságos. Elsősorban helyi és környékbeli törzsvendégek járnak ide, úgy tapasztaltam, valamint az arborétumból turisták, bár a járvány-időszak miatt elég csendes volt a hely és a környék is. Nagy fedett teraszuk van, de a beltér is tágas.
A történet ott kezdődött, hogy bekanyarodtam az alcsútdobozi Sport hotel, szálló, étterem stb. nevű helyre, az arborétum bejáratánál, egy jó ebéd reményében. Láttam, hogy embertömeg élvezi az őszt, de a kiírt finomságok is vonzottak. Egy főúr-szerű alkalmazott azonban őszinte volt: azt mondta, hogy eléggé leterheltek, a konyha nem nagyon bírja, fél órán belül ne is reménykedjek.
De ajánlott is egy helyet, menjek vissza, keressem meg a főúton a Mészáros pizzériát, ott biztos jól fogok járni. Így is tettem. Beültem, nem csak pizza van, más érdekesség is, a teraszon ült vagy 4-5 ember, a belső térben meg egy család, három gyerekkel. Rendelést leadtam, csontos rántott karaj, aztán vártam a jószerencsét. . . és csak vártam és vártam és vártam. Elmúlt fél óra. . . szóltam, hogy talán. . de nem, türelmet kérnek, mert hát a konyha. . . azután kivittek pár tál ételt ide is, meg oda is, én még mindig nem kaptam semmit. Egy döbbenet volt, hogy ezt a 6-8 embert a személyzet nem tudja kiszolgálni ennyi idő alatt! Egy óra múlva kaptam meg az ételt, igazán bőséges volt, sonkával, sajttal volt borítva, krokettet is kértem hozzá, de ezt a sok időt nem tudta feledtetni. Pedig nem lenne rossz hely, nem is voltak barátságtalanok, de valahogy nem voltak felkészülve a vendégekre, vagy mi. . . (még hozzátenném, hogy amikor leültem, a tőlem jobbra és balra lévő asztalon ott volt a használt edény sokáig, és elég lassan tűnt csak el. . . )