2022. március 27-én avatták fel a Rongyos Gárda-emlékművet Ásotthalom főterén, Megyeri János és Kelemen György alkotásaként. Az emlékmű bronzból öntött főalakja a Rongyos Gárda vezetője, Prónay Pál, körülötte a műkőből megformált gárda tagjai láthatók. Az emlékmű talapzatának előlapján a történelmi Magyarország látható.
A Rongyos Gárda 1919. április 18-án alakult az I. világháborút megjárt tisztekből és katonákból, a Székely Hadosztály maradványaiból.
Hát, fura korban élünk, az biztos. . . az mondjuk nem új találmány, hogy az egyik rezsim gazemberei mindig kicserélik az előző rezsim gazembereinek szobrait a saját gazembereik szobraira. Így megy ez szerte a bolygón. De az, hogy a Prónay-különítmény, Rongyos Gárda szobra díszítse az egyik magyar város díszterét, azért az mégis.
. . mert egy oldalról lassan hozzászoktunk, hogy gyalázatos antiszemitákat rehabilitálunk, talapzatra emelünk, iskolát nevezünk el róluk, meg bizonyos egyházi inkvizítoroknak, meg ÁVH-s verőlegényeknek is kultusza van, népnyúzó, boszorkányt égető, karlevágó, felnégyelő királyoknak glóriája fénylik, de amit Prónayék csináltak, azt csak tátott szájjal hallgathatja Dario Argento, Mario Bava vagy más horror-rendezők, mert a nyomába sem érnek. Aztán itt áll, süt rá a nap, megnézheti mindenki, mi meg megyünk tovább, mintha mi sem történt volna.