Kihagyhatatlan 2024. augusztus 1.a párjával járt itt
Bácsalmás előtt illendően próbáltam letelefonálni a szándékaimat, beszéltem is egy úrral, aki meg volt lepve, ő nincs otthon, dolgozik valahol, de majd igyekezni fog intézni valamit. . . azután visszahívott, hogy a tulajdonos felesége hajlandó segíteni nekünk. Így aztán páratlan élményben volt részünk, az országban hat igazi kékfestő műhely van és ez abból az egyik.
Nagyszerűen van berendezve a ház és az udvar, félig múzeum, félig lakóház, Mindenhová ki van írva, hogy abban a munkafázisban mi zajlik, és csudálatos dolgokat nézhetünk meg, meg is foghatjuk, a gépek egy részét felújítva, működés közben szabad tanulmányozni, Ki lehet próbálni, milyen az előre elkészített mintanyomóval dolgozni, hogy sorakoznak majd ilyen látványos rendben az anyagon, ott van a polcon a tégelyekben a vegyi összetétel, le is van írva, miből áll, hogyan készül, szóval, annyira érdekessé válik a magyarázat közben, amit kedves idős hölgytől kaptunk, hogy vonzóvá, érdekessé válik a szakma is. Az udvaron a dinasztia-alapító ős faragott szobra, tőle eredeztethető a családi vállalkozás, láthatsz kész ruhákat is, és az udvar elején van egy ajándékbolt, akár vehetsz is apróságokat emlékek gyanánt egy hiteles forrásból. Nagyon ajánlható program ez a műhelylátogatás!