Még nincs helyezése városi Egyéb látványosság közül
1999. június 4-én vasúti baleset történt a Székesfehérvár-Tapolca vonalon, 17:10 körül, amikor a mozdonyvezető észlelte az útvonalon kidőlt nyárfa ágát. Az azonnali gyorsfékezés ellenére is 78 km/h sebességgel hajtott az ágra, miután a mozdony a levegőbe emelkedett és az oldalára dőlt.
A mozdony utáni két személykocsi is lesodródott a pályájáról és keresztbe fordult. Szerencsére az első két kocsiban nem voltak utasok, az első kocsiban utazó jegyvizsgáló pedig csodával határos módon kisebb zúzódásokat szenvedett. A mozdonyvezető, Szűcs Tamás szintén kisebb sérülésekkel megúszta a szerencsétlenséget, és a baleset utáni napon elhagyhatta a kórházat. Az M61-004-es "NOHAB" mozdony - "Négyeske" - alváza és főkerete a balesetben annyira meggörbült, hogy lehetetlen volt a helyreállítása, így az épen maradt motort és főgenerátort eltávolították. A mozdony 1999. november 23-i "nyugdíjazása" után az épen maradt és felújított részét a Közlekedési Múzeum lebontott városligeti épülete mellett állították ki, évekkel később pedig visszakerült a baleset helyszínére.
A NOHAB-oknak széles rajongótáboruk van Magyarországon is, magam is ismerek közülük párat. . . a svéd mozdonyok igazi legendák voltak, a járataik később abszolút a Balatonhoz kötődtek, a NOHAB-életérzés egybefonódott a Balatonra utazás élményével. Volt ez a bizonyos híres-hírhedt baleset, amit azért neveztem viszonylag szerencsésnek, mert emberéletet nem követelt, hál'Istennek.
Mozdonyhalált viszont igen. Ilyen címek jelentek meg akkoriban pl. , hogy a "svéd acéllovag halála". . A mozdony, amit szeretetből "Négyeskének" hívtak, annyira tönkrement, hogy nem lehetett megjavítani. Most Tapolcán áll a kifényesített múmiája, azaz az eleje, a vasútállomás főépülete mellett. A baleset - melyet egy vihar és egy kidőlt fa okozott -helyszínén is emeltek egy kis emlékművet, alig észrevehető, a balatoni műút és a vasúti sín között helyezkedik el, bazaltból épült. Most felkerestem, mert érdekelt. Megmutatom szívesen mindenkinek.