Érdekes
2025. januárban, egyedül járt ittÉrtékelt: 2025. február 1.Az ittjártam.hu alapján választottam ezt a helyet.
Ajánlom a helyet másoknak is!
A maga korában a világ egyik legnagyobb tudósa, feltalálója. Bánki Donát egy orvos fiaként született Bakonybánkon, de inkább műszaki érdeklődésű volt és az egyetem elvégzése után Csonka Jánossal együtt megalapozták a világ autóiparának fejlődését. Nevét később a szülőfalu iránti szeretet miatt magyarosította Bánkira. Meg talán nem is volt túl szerencsés a 19. század végén, 20. század elején zsidónak lenni, zsidó névvel élni Magyarországon. Nevéhez fűződik a porlasztó, a Bánki-motor, a Bánki-turbina kifejlesztése. Szóval ez a hely Bakonybánkon nem a szülőháza, hanem egy emlékszobával gondoltak rá a helybéliek. A tábla, a becsalogató a főútról jól látszik, a legkevesebb, hogy lerovom tiszteletemet. Hogy az előttem itt értékelő 7 fantomnak mi tetszett itt vagy mi nem, azt nem tudjuk meg soha. Mindenesetre nehezen megtalálható az udvaron belül. 4-5 közintézmény van az udvarban, sorra nyitogattam az ajtókat, mert tábla, felirat nincs, hát, az utolsóban találtam egy hölgyet, aki buzgón mosta fel éppen a kövezetet. Mondtam, hogy Bánki Donát... a hölgy abbahagyta a takarítást, elment a kulcsért, aztán átvezetett egy másik udvarba, az óvoda épületébe, na ott van az emlékszoba. Túlnyomórészt képek, pár modell, valójában nem túl sok látnivaló van itt, csak hát a tisztelet, ugye... azért jöttem. Emléke legyen áldott!
Fényképek (14)
Még több kép (4 db)