Hívom illendően tisztelendő urat, akivel megbeszéltem ezt a napot, és aki égre-földre esküdözött, hogy itt lesz a randin, hát, kétségbeesetten mekegni kezdett a telefonba, hogy ő közben elment Csíksomlyóra és nagyon sajnálja. . . Hát még én! Eljöttem, itt állok, akkor most varázslat indul, csináljon valamit! Nagy zavarában azért mégis csak sikerült felhajtania valakit, aki eljött oda, egy fiatalabb hölgy, aki nem sokat tudott a templomról, csak a kulcsokat ő birtokolta, és ráadásul egy barátnője hozta el kocsival, mert másképp alig lehetett közlekedni, na, de végül beengedett, bejutottam. De higgyetek nekem, érdemes! Ez egy kis kivétel, az Árpád-házi templomok rendre reformátussá váltak a környéken, ez viszont katolikus, és hát így nézd! De belül csodaszép! Már a formája is érdekes, de a freskó nagyon különleges! És nem is olyan régen találtak rá a falon. Ismerős a történet, igaz, a legtöbb helyen a suttyó utódok egyszerűen lemeszelték a régi freskókat, persze, van, amikor a lefestés konzerválja, óvja meg. Azután küzdjenek meg a restaurátorok a feladattal, ahogy tudnak! Talán valamicskét sikerült továbbhoznom a képekkel és megmutatni másoknak is, A digitális kép már nem kopik, sőt, mesterségesen színezhető. Nézegessetek festett-mentett Árpád-házi templomokat!