Szabó Imre kőfaragó mester és társai nagyon jó kis emlékművet alkottak Balatonra, hát, ha már máshol vannak ilyenek, itt is legyen. Tisztes próbálkozás. Balaton község is 1100 éve van Európában, kicsit fura és keserű, hogy pont most rúgkapál az ország Európa ellen, és harsogja inkább régen fiókba temetett ázsiai múltját, melengeti fel ottani kapcsolatait.
De azért ez az oszlop örvend Európának, úgy látom. Rákerült még egy s más, azt nem tudom, hogy pl. 1956 miért pont Európához kapcsolódik, de ha igen, hát legyen, persze, Van itt még 1848 is, a nagy világháborúk meg nem. Nincs olyan sok oldala a millecentenáriumnak, csak néhány.