Szóba elegyedtünk az egyik kedves, barátságos, kommunikatív felszolgálóval, majd az üzletvezetővel, akik készségesen válaszoltak záporozó kérdéseinkre. Megtudtuk, hogy a helyet egyik beszélgetőtársam, Bíró Ferenc, a Zoltán utcában évtizedek óta sikeresen működő Iguana nevű mexikói étterem korábbi üzletvezetője alapította az idén Ökrös Gergellyel, a TV2 gyártási és kreatív igazgatójával, aki történetesen a szomszédos fagylaltozónak a tulajdonosa. Segítségére volt az üzlet megindításában a kolbászkészítés élő legendája, a sajtóban csak kolbászkirályként emlegetett Dékány Ferenc, akinek nyolcvanhét évesen is szenvedélye a kolbászkészítés. Együtt alkották meg a szortimentet, amiben nem kevés különlegesség kóstolható. A kolbászok darabra kérhetők, eleve úgy állították össze a menüt, hogy kedvezzen azoknak, akik elsősorban kóstolni akarnak. Más nemzetek ízvilágának jegyében megalkotott kolbászok 70 grammot, a gyulaiak tíz dekát nyomnak. Némi hezitálás után az ötös szett mellett döntöttünk, mert a hármas-négyes kombinációkba nem fértek bele azok, melyeket a must have kategóriába soroltunk. Így aztán rendeltünk egy gyulai csípőset, egy mexikói ihletésű chorizo-zsánerűt, egy indiait, érdekelt továbbá a loukanika (görög narancsos kolbász), valamint a luganega (olasz mazsolaboros kolbász) helyi rekonstrukciója. Kérhető a kolbászok mellé sült, steak és serpenyős burgonya, krumplisaláta, számunkra a kenyér elégségesnek tűnt, főleg jóllakottan, meg ugyebár a kenyér kiváló teszt abban a tekintetben is, hogy mennyire mély egy adott helynek a minőség iránti elkötelezettsége. Nos, a Kolbászfaluban Arán kenyeret adnak a kolbász mellé. Meg merem kockáztatni azt a kijelentést, hogy ahol a kenyér prémium minőségű, ott a konyha is erre törekszik. A Kolbászfalu erősíti ezt a szabályt, kolbászaink egytől egyig ízre, állagra, hőkezelésre kiválóak voltak, szaftosak, roppanósak, harmonikusak. És visszatérésre csábítóak, elvégre kóstolatlanul maradt még a gyulai pikánson, olasz zöldfűszeresen, sváb majorannáson kívül hatféle grillkolbász is. Tartanak még hekket, grillezett csirkemellet, sertéstarját és sajtokat is, de kicsi a valószínűsége, hogy itt valaha nem kolbászt fogok rendelni. A kolbászok mellé a kenyéren kívül kértünk mustért, cheddar sajtmártást, ami helyben készül, de még finomítható, valamint kifogástalan kovászos uborkát. A Kolbászfalu egy élménydús nap méltó záróakkordja volt. Úgy vélem, fogunk még hallani felőlük, ez egy sikerre ítélt kezdeményezés.