Bementünk, mert azt gondoltuk, hogy jó étterem. De miután kiválasztottuk az ételt azután háromnegyed órát vártunk, mire kihozták. Az ár-érték arány nagyon rossz. Alig hoztak valamit, és nagyon sokba került. Más étteremben is voltunk, de ilyen probléma nem volt, mint itt.
Évek alatt sokat javult a hely, kb. négy éve volt a csúcson. Remek ételek voltak jó ízléssel kitalálva és megvalósítva. Mostanra valami nagyon megváltozott. Túlvariált, össze nem illő alapanyagok nonszensz katyvasza az étlapon. Megszűnt a borválaszték, egyszer csak a "saját", ihatatlan boraikat lehet rendelni.
A Sparhelt bisztró már egy jó ideje a célpontlistámon van, idén június elején végre sikerült meglátogatni. A kisebbik fiammal ültünk be, úgy igyekeztünk rendelni, hogy meg is együk és még jusson hely aznapra más éttermet [moderálva - a szerk. ] is megnézni. Tetszett a beltér, hangulatos jazz zene szólt, egy fokkal hangosabban a kellemesnél.
A kiszolgálás kedves. Az étlap rövid, de minden fogás izgalmas. Végül rendeltünk epres rebarbaralevest (1290 ft, ez volt a napi leves, amit jónak találtunk, a katartikusnak nem nevezném 4 pont), velős pirítóst marhanyelvvel (1690 ft, ez nagyon jó volt, katarzis-közeli) valamint passiógyümölcs-eper mousse-t fehércsokival és túróval (1290 – ez is a velős pirítós színvonalán volt, számban kifejezve 4,75 pont mindkettő). Ittunk Pölz bio szőlőlevet (890) valamint egy fél literes ásványvizet (490). Kifejezetten jó élménnyel távoztunk, ajánljuk a helyet másoknak is.
Igen, például én a levest. Amit itt ettem az egyébként kifogástalan és kitűnő volt, de csak melegen tálalták. Szándékosan kerestük fel a helyet, mert kíváncsiak voltunk rá. A berendezés ízléses és hangulatos, de hosszas tépelődés után sem tudtam megfogalmazni, milyen stílust képvisel. Modern? A kiszolgálás, a tisztaság kifogástalan.
Az árak? Hát azok kissé magasak, de a minőséget és a mennyiséget is megkapjuk hozzá. Ez nem az átlag magyar étkezőhelye, itt nincs rántott hús + sült krumpli. Inkább az ínyenceknek ajánlanám. Az étlapon sincs túl nagy választék, inkább különlegességek. A kacsahús leves - a hőfokától eltekintve - tökéletes volt, ahogy a bárány ragu is. Ki kell próbálni!
Ez az étterem az egyike a város újhullámos, könnyed, mégis magas minőséget nyújtó modern helyei közül. A belső tér hangulatos, ízléses, letisztult, mégis karakteres. A terasz rész is kellemes a növények előtt ülve.
A fogások mérete a gurmé éttermekre van szabva, de ide nem is azért jövünk, hogy degeszre együk magunkat, hanem minél több fogást megkóstolhassunk és élvezhessük az ízpárosításokat, amik meglepőek, ugyanakkor harmonikusak. A tálalás kreatív, a hozzávalók a környékről származnak, idénynak megfelelőek, a kiszolgálás kedves és gyors, a zene halk. Jól éreztük magunkat. Érdemes felsétálni a partról, ah valami igényes kulináris élményt keresünk.
A Balaton mellett töltöttük a hétvégét, és kifejezetten a Sparhelt Bistro kedvéért mentünk át Füredre. Először azt hittük, rossz címre jöttünk, mert senki nem volt, de később megtelt a terasz, bent viszont senki nem ült. Remélem, megmarad a hely, mert kell ilyen is a Balaton mellé. Az étlap nem túl hosszú, viszonylag hamar választottunk.
Az adagok nem nagyok, simán meg tudtuk enni az előétel, főétel, desszert sort. A kiszolgálás gyors, udvarias, talán kicsit merev, de lehet, hogy azért, mert még új a hely. Egy kicsit ezt éreztem mindenütt: kitalálták a terítést, dekorációt, ami kicsit vidéki franciás hangulatú. Ehhez képest az ételek elkészítése, tálalása az legmagasabb gasztro kultúrát tükrözi. Felmerül a kérdés: miért fizessek 3000 Ft-ot ha barna csomagolópapírral van leterítve az asztal? Nekem tetszett, de nem mindenki érzi a hangulatot. Az ételekről: barátnőm szerint nem volt ízes. Ez nem azt jelenti, hogy ízetlen vagy rossz volt bármi is, inkább csak, ha valaki a fűszeres, karakteres ízeket szokta meg, szokatlan lesz a teljesen különböző ízek párosítása, fűszerek helyett az egyedien kiválasztott alapanyagok összhangja. Pl. szeretem a kovászos uborkát, ami a főételben is szerepelt: egészen apróra vágva, más zöldségekkel összekeverve adták a nyelvhez. Először valami finomat éreztem, a második falatnál jöttem rá, hogy a kovászos uborka az. Aki viszont jól bele akar harapni a kovi ubiba, azt ne itt keresse. Ez egy más fajta kulináris élmény, nem mindig ennék ilyet, a pénztárcám sem bírná, de néha-néha kalandtúrának kiváló.
Nem hittem, hogy a mai „világban” létezik még klasszikus bisztró! De mi is valójában a bisztró? „Gyorsbüfé, talponálló, kis kocsma, olyan hely, ahol pult mögül szolgálnak ki ételeket, italokat. ” Nos ez igazándiból nem igaz, mert hogy az ételekre ugyan nem kell sokat várni, de ez annak köszönhető, hogy 5+1 vega főétel van és kész, a levesekből 3-4 áll rendelkezésre.
Mind ez egy igényes miliő mögé bujtatva, feledtetni próbálva azt, hogy bizony a bisztró a főúton van és az ablakok is oda nyílnak és a főút zaját zenével próbálják csökkenteni / elfedni. Hogy megspékeljék az igényességet és magasabb szintre „emeljék” drága és közepes adagokat adnak, igaz helyi termelőktől beszerzett árúkból. A csirkemell roston burgonyapürével finom volt –csak kevés, a kacsamell félig véres volt, mint ha bélszín lett volna - de nem állt jól „neki”. Nos 3 főétel -diszítés semmi- (két csirke+kacsa mell), 3 limonádé és egy szóda 14. 300HUF –ez egy bisztró hoz képest irreálisan drága. és az adagok is kicsik.
Első megállónk itt volt, véletlenül vettük észre a hírdetést az autópályán, és ihletet kaptunk. Nagyon jól megcsinált étterem,látványkonyhával, aprócska, ám annál figyelemreméltóbb étlappal, lerí róla, hogy helyi alapanyagokból dolgoznak, a mai trend elvárásainak megfelelően.
Az ízeket úgy kombinálják, hogy minden falatot ki kell élvezni, a látvány sem utolsó, és az adag is pont akkora, ami elfogy, de nem maradsz éhes. Nem olcsó, de muszáj kipróbálni.
Muszáj kipróbálni. Igen nem a legolcsóbb de az ìzek miatt ki kell próbálni. A szemed előtt készül az a fajta étel amiről nem is gondolod hogy szereted. A kacsamell verhetetlen - saját tapasztalat!!!
Hőségben jártunk náluk, teraszi asztalt választottunk. A kért fogások: kajszibarack leves kókusszal és pattogatott kukoricával, szarvassonkával; sült kecskesajt ribizliöntetetes salátával, fenyőporos mézzel; kacsamell burgonyapürével töltött kelkáposztával, tejszínes mártással, szarvasgombával. A kiszolgálás kedves volt és körültekintő.
Az ételek tálalása ötletes és gondos. A kajszilevesre kíváncsi voltam, és izgalmas, meglepő, kellemesen fanyar és virágillatú levest kaptam, kissé rágós sonkával a közepén (nem volt mivel kisebb darabra vágni, egy falatra pedig nagy volt). A kecskesajt mennyisége szerény volt, a saláta kis tálkában kapott helyett a fa deszkán. A méz gondolatnyi mennyiség volt, a ribizliöntet kellemes és friss salátát eredményezett. A kacsamell szeletek tökéletesek voltak, finoman pirított vékony ropogós bőrrel, mindössze két szelet. A tejszínes kelkáposztás köret nem nyerte meg a tetszésünket, a szarvasgomba íze pedig nem tűnt fel. A főétel mennyisége szerénynek mondható, az ízélmény nem volt harmonikus. Minthogy többen ajánlották az éttermet, talán kicsit többet vagy megnyerőbbet vártunk. Úgy tűnt, hogy nagyon ki akarnak tűnni az alapanyag-választás, köretpárosítás és a tálalás terén, ez a törekvés pedig mesterkélt hatást keltett, így nálunk sajnos nem ért célt.
4Ételek / Italok
4Kiszolgálás
4Hangulat
3Ár / érték arány
4Tisztaság
Milyennek találod ezt az értékelést?
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét.
Ön a tulajdonos, üzemeltető?
Használja a manager regisztrációt, ha szeretne válaszolni az értékelésekre, képeket feltölteni, adatokat módosítani! Szívesen értesítjük arról is, ha új vélemény érkezik.