Megéri kigyalogolni, elbiciklizni vagy autóval idegurulni a város központjától kicsit ugyan adébb, a 71-es út Tihany felé eső részén lévő laza, kiülős helyre. A hosszú előkészítési folyamaton áteső, de annál gyorsabban a tányérra kerülő és még gyorsabban eltűnő pulled pork fenomenális, már azért érdemes ide jönni.
De van itt hal is (persze nem hekk) és főzelék, meg leves is, szóval mmindenki megtalálhatja a neki megfelelőt. Az ételen érződik a friss, minőségi hozzávalók, a válogatás idényhez illeszkedő. Az italszelekció is remek, itt is a tudatosság és a magas minőség köszön vissza, cirkuszi öltözőkocsiból tálalva. Egy kis pesti romkocsma hangulatot csempésztek ide a raklapokból készített bútorokkal, de ülhetsz ikeás kerti széken is, ha az jobban tetszik. A háttérben kellemesen szól a jazz. A pénztárcád ki kell nyitni, hogy a misőséget megfizesd, mint általában az újhullámos bisztróknál.
Hát nagy, nagy kár érte. Persze bármikor újragondolhatják a srácok. Többször jártam itt, nagy kedvelője vagyok mindenféle újhullámos gasztrohelynek. Ami itt hiányzik, az a profizmus. Mindenféle fine dining vágyak, többnyire jó, de nem kiemelkedő megvalósítás, ehhez képest túlárazott kínálat.
Budapesten - ahol komoly streetfood verseny van - számos helyen kapsz hasonlót vagy jobbat, 30%-kal olcsóbban. Pedig ott azért nagyobb, jobban fizető a vendégkör. Ennek a helynek tele kéne lennie a bicikliút, meg a kemping mellett főszezonban. Mindig. De nincs tele, mert ahhoz drága, és túlgondolt. Mekkora szenzációs laza, biciklis, fröccsözős, eszegetős hely lenne ez, ha egy fél kategóriával lejjebb pozícionálná magát, az igazi bisztró szintre, ahhoz megfelelő gyors és profi kiszolgálással! Kár. Ja, és mondtam már, hogy drága?
Malackrumpli! Már a név is vonzó, de ha belépsz, egyik ámulatból a másikba esel. Az sem zavar, hogy a 71-es főút mellett vagy, mert a hatalmas forgalom zaja ide mégsem hallatszik el. Minden érzékedet lefoglalja a malackrumpli.
Először a látvány miatt: az újrahasznosított anyagokból készült kerti és beltéri bútorok ötletesek és praktikusak is egyben, a dekorációk mosolyra késztetnek (krumplinyomó a falon egy képkeretbe foglalva), még a mellékhelyiség ajtaja is extra különleges jelölést kapott. Következik a füled kényeztetése: kellemes jazz szól, nem zavarva beszélgetést. Aztán az ízlelőbimbók is kapnak a jóból. Az előszezon kínálata még nem túl sokféle, mégis mindenki talál kedvére valót, húsevő és vega egyaránt. Mi a már tavaly is jól bevált házi zsemlébe bújtatott, malackrumplival és zöld salátával tálalt hamburgert választottuk, amit a tapolcai sörfőzde frissen csapolt kiváló szilvás sörével, remek bodza limonádéval illetve a ház borából készült hideg fröccsel öblítettünk le. De volt pulled pork (20 dkg husi) salátával, vagy karalábé főzelék és bőrén sült ponty is. Természetesen minden bio gazdaságból származik, azaz nem csak finom, de vegyszer mentes is. A nyitás óta eltelt évek a kiszolgálás gyorsaságára is hatással voltak, mire odaértünk az asztalunkhoz az első adag hambi már meg is érkezett! Gyorsan követte a többi is szerencsére, mert nagyon guszta volt és mint kiderült finom is. A hely egyetlen hátránya, hogy egyelőre csak készpénzfizetési lehetőség van, későbbre ígértek bankkártyás lehetőséget is. Evés közben érkezett a teraszra egy hatalmas barbeque sütő szerkezetet is, ami miatt biztos, hogy a nyári szezonban is visszatérünk egy ebédre, egy jó kis mangalica oldalasra. Addig is nézegetjük a fényképeket, amik mások ide feltöltöttek.
Ez a hely egy ritkaság számba menő hely a Balaton parton a borzalmas igénytelen helyek között. Nemcsak az ételek, hanem minden más, mint máshol, amolyan reformhely. Egy bódénál kell leadni a rendelést és fizetni, ahol gyorsan és szakszerűen végzik a dolgukat. A bódénál kapott sorszám ellenében hozzák ki a megrendelt italokat és ételeket.
Az italok választéka parti bisztróhoz mérten jó, a minőségük kiváló, a bor is és a sör is hibátlan. Az ételek nagyszerűek, szinte hihetetlen, hogy a tóparton egy bisztróban ilyet tudnak. Szerencsére távol tartják magukat a typisch ungarisch konyhától.
Kíváncsiságunk hajtott és gondoltuk, hogy a médiában "agyon" harsogott helyek közül meglátogatjuk a bisztrót. . . Baráti családddal, gyerekkel 8-an vacsoráztunk. Amiért jöttünk (Mangalica burger) az pont nem volt, helyette Angus marha burger szerepelt az étlapon! Ami jó volt, de semmi több 2400Ft-ért túlárazottnak érzem, gyermekeinknek nagyon ízlett!
Füstös babkrémleves, csülökkel (talán így szerepelt az étlapon), kimondottan gyenge étel volt, hiányoztak belőle az ízek csak a füstölt volt meg, de az viszont túlzó volt! Meggyleves, jó állagú, cukormentes krém leves volt! Ezenkívül ettünk még: Hideg libamáj pástétomot, szép mozaikos volt, jó volt a pirított kalács és érdekes volt a paradicsom lekvár mellé. Fish&Chips (2900Ft-ba került talán) túl olajos volt a bunda, már nem emlékszem milyen hal volt, elfogyott. . . Lepény. . . csak, hogy ne pizzának hívják. . . elfogyott! Szörpök finomak voltak. Ami zavaró volt, az az, hogy minden Bio. Ez nekem már kiment egy kicsit a divatból! Újhullámos hely nem biztos, hogy visszajövünk. Desszertnek a saját tortánkat ettük, amihez nagyon kedvesen asszisztáltak a felszolgálók! A hely "sem jött át nekem" 2-3ezer forintos étel esetében nem szeretek sörpadon üllni, még akkor sem, ha ez laza bisztró. . .
A tavalyi kellemes élmények után idén is felkerestem kedvenccé vált bisztrómat, hogy újabb gasztroélményeket szerezzek. Az ételekről most is szuperlatívuszokban tudok beszélni. Ennek a helynek az a legnagyobb varázsa, hogy magas minőségű alapanyagokból készítenek egyszerű, de ízletes ételeket.
Idén is megmosolyogtam a rövid étlap miatt fanyalgó, majd távozó vendégeket, remélem, találtak olyan éttermet, ahol megkapták a hatalmas adag, fagyasztott és félkész termékekből összerakott cigánypecsenyéjüket. Sajnos történt pár negatív változás is tavaly óta, melyet újra kellene gondolni. Mivel a bisztró szezonális jelleggel üzemel, én pedig a nyitás után pár nappal jártam ott, még bocsánatosnak éreztem, hogy kissé összeszedetlen, fejetlen volt a működés, értem ezt a rendelések felvételére, a felszolgálás ütemezésére, illetve a fizetésre. Bízom abban, hogy mire beindul a főszezon, magához tér a személyzet. A másik, amit kis rosszallással vettem tudomásul, hogy eltűnt az étlap. A tavalyi, rajztáblás megoldás jópofa volt és nem hiszem, hogy nagyon megterhelte volna a büdzsét. Még azzal is meg tudnék barátkozni, ha csak egy falitáblán lehetne elolvasni a napi kínálatot, ha az nem a lehető legtávolabbi ponton lenne, ami a kerthelyiségbe belépő vendég számára még csak nincs is szembeötlő helyen. Ez a pincéreknek is könnyítés lenne, hiszen amíg ott voltam, minden betérő vendég -köztük jómagam is- kérte az étlapot és a pincéreknek minden alkalommal magyarázkodni kellett.
Sziasztok! Nyitás napján voltunk ott a családommal. A személyzet nagyon készséges, barátságos volt! Kedvet is kaptunk hozzá, hogy ne csak frissítőre maradjunk, hanem ebédelni is. Mindjárt kértünk is mangalicalevest, hidegen hozták ki, sebaj megmelegítették. A burger jó volt, ennyi jó, semmi több! A lepény(pizza)átlagos volt.
Közben kisgyermekünk is megéhezett, a szakács készségesen személyre szabva amit kértünk elkészítette. Ami állt:Kevés ízetlen sült krumpliból, és jó véresre hagyott húspogácsából 2400ft-ért. . Azt még elnéztem, hogy nem a várt szintű ételt kaptam,de, hogy az egy éves babám a véres húst,már nehezebben! Aztán nem szóltunk. Nem akartunk magunknak rossz hangulatot. Remélem az élménybeszámolóm , akár tanulságul szolgál az üzemeltetőnek is! Mások ne járjanak így! Mi biztos nem fogunk! ! !
A Malackrumpli egy élmény. Ötvözi a vásárlás és a kulináris élményeket. Nem régi még a hely, reméljük hosszú kort megér majd. A finom ebéd vagy vacsora után meg érdemes végig sétálni, és minden olyan finomságot beszerezni otthonra (szörpök, kolbász. . . stb) amihez sajnos csak itt juthatsz hozzá.
A Malackrumpli véleményem szerint egy pár év múlva ugyanolyan kultikus hellyé válhat mint most a Hatlépcsős. Ha nem egy puccos, elit helyre vágysz, hanem megfizethető, minőségi és finom éptelt enni, akkor jövőre irány a Malackrumpli. A falusi krumplileves, a mángoldleves, a kolbász, a sajtos, a sóskapestó mind-mind nagyon finom.
Miután jóllaktunk alaposan bevárároltunk a termelőktől a saját készítésű kolbászból és lekvárból. Biztos visszamegyünk jövő nyáron.