Széchenyi Zsigmond vadász, természetfotós, író alakját ábrázoló szobrot a balatongyöröki móló végén tekinthetitek meg. Orr Lajos alkotását 2020. július 17-én emelték fel.
Gyerekkoromban sok útleírást, vadászkönyvet olvastam, ezek között talán Molnár Gábor után Széchenyi Zsigmondé volt a legtöbb. Borzongatóan érdekelt, Afrikát, Dél-Amerikát velük ismertem meg ismeretlenül. Na, és egyszer adományoztam a Fővárosi Állatkertnek egy sebesült ugartyúkot kisgyerekkoromban, és akkor megmutatták, hogy abban a könyvben Széchenyi Zsigmond neve is szerepel, medvével.
. . Mekkora már! Milyen büszke is egy kisgyerek erre! A szobra a vadász-írónak a györöki móló bejáratánál áll, ugyanis itt lakott, Balatongyörökön sokáig a szocializmus éveiben, és bejárt dolgozni Keszthelyre, a könyvtárba. Ott ismerte meg a feleségét is. Hát erről szólnak a szobrok, mindig körüllengi őket valami történet. . .