A Márton cukrászdába is a helyben lakó jóbarátom vitt el, azzal, hogy ez a település legrégebbi egysége e műfajban. Ki is van téve két diploma, vagy emléklap, az egyik a hely 40, a másik a 45 éves fennállás alkalmából készült. Minden esetre annyi biztos ennek alapján, hogy már a rendszerváltás előtt működtek.
Egy Nagyi kedvence nevű sütit kértünk, ami valamelyik évben az Ország Cukormentes Tortája díjat kapta, elég jó volt, korrekt, katarzismentes. Mind a süti, mind a választék 4 pont körüli volt, a kiszolgálást is oda tenném, akárcsak az ár/érték arányt. 990 ft egy bármiféle országtortára kedvező díjszabás.
Balatonlelle főútján, a Rákóczi úton 2 nagyobb cukrászda található, a Geleta és a Márton, de elég nagy távolságra ahhoz, hogy ne zavarják egymás köreit. A Márton közelebb van a fizetős strandhoz, a Geleta Boglár felé esik, nekünk ez utóbbi volt közelebb a legutóbbi szállásunkhoz, de azért elnéztünk az 1 hetes nyaralás alatt a Mártonhoz is.
Kifejezetten nagy alapterületű, tágas belterű cukrászda, de sivár, személytelen, nincs stílusa. Fagylaltból talán itt van a legnagyobb választék az egész településen, de az gazdag választékon túl az ízek annyira nem erősek. Átlagos, talán még egy fokkal kisebb gombócokat adnak. Sárgabarackot, grillázst, bountyt, citromot, epret ettünk. Egyik sem volt kiemelkedő. A sütemények közül nem mindegyik volt friss. A kiszolgálásra jószívvel átlagost, vagy semlegeset tudok ajánlani, de volt olyan alkalom is, amikor még ennyit sem érdemeltek meg. Látszott, hogy az alkalmazottaknak - nyári munkások? - már elegük van ebből a szörnyű állapotból, hogy míg mások nyaralnak, addig nekik dolgozni kell. Tágas, felülről fedett teraszra lehet kiülni, de nagy az autós forgalom, és nagyon beszorul a meleg, nincs jó szellőzése.
Régebben nagyon szerettük a helyet, mert minden nagyon jó volt, adott esetben sokat utaztunk, hogy itt fogyasztassuk el a betevő sütinket, fagyinkat. Sajnos úgy tűnik itt is változások voltak. Az előző évekhez képest nagyon sokat romlott a minőség. A Lellei álom, a levendula fagyi egyenesen csapnivaló lett, mintha vanília fagyit bekeverték volna némi aromával.
A bounty szelet száraz és nem utolsó sorban drága volt, ilyen árért úgy kellett volna elhagynunk a cukrászdát, mint aki most nyerte meg a lottó ötöst. A meggyes pitében nem csalódtam, az továbbra is kiváló, leszámítva a magokat, amit benne találtunk, de ez sajnos máshol is így van.
Soha nem hagyjuk ki, ha erre járunk, sőt, akár egy kis kitérőt is teszünk a helyért, ha kell. Nyáron a fagyi, télen a sütemény. A "Lellei krémes" a krémesek közül talán a legjobb, amit valaha ettem. Nagy kedvenc a sajtkéremmel töltött mini képviselő fánk is, mindig viszünk belőle. Aki Karácsony előtt jár erre, érdemes a bejglit beszerezni itt.
A hagyományosokon kívül új ízek is vannak, amik megérik a kóstolást. (csokis marcipános, meggyes-mákos)