Balatonlelle mellett, Rádpusztán áll egy 13. században, késő-román stílusban épített Árpád-kori templom romja, mely faragott homokkőből és téglából épült. Egyedüli írásos forrás Rád falu templomáról egy 1333-35-ös pápai tizedjegyzék, melyben megemlékeznek egy Péter nevű plébánosról.
Az Országos Műemléki Felügyelőség 1959 őszén végeztette el a rádpusztai rom feltárását és konzerválását.
Tegnap iddogáltunk valahol Lellén a barátommal, akinek meséltem, hogy miket szoktam meglátogatni a környéken, és azonnal mondta, hogy csak pattanjunk be gyorsan az autóba, itt van egy nagyon jó kis templomrom 8 kilométerre Lellétől, nézzük meg! Szót tett követte, már majdnem alkonyodott, de azért kiszaladtunk.
Elmentünk a nagy lovarda mellett, és egészen közel, a település végénél tényleg van egy nagyszerű templomrom, Árpád-kori lelet, megpróbáltam képekkel illusztrálni, sajátos hangulata van. 50 méterre az úttól már a fáktól rejtve, meg egy ódon temetőféle mellett van ez a szabadbejárású maradvány, valaha a település a pannonhalmi apátságé volt, az jó messze van innen, de a lelketlen apáturak szedték rendesen az adót a tulajdonuknak tekintett jobbágyokból, és nyilván templomot is építtettek velük, hogy egy másik ideültetett élősdi meg kenetteljesen kordába is tartsa őket és dolgoztassa rendesen. Valahogy egy ilyen létesítménynek lehet ez az emlékmaradványa, van egy kis fedett rész is, ha bemész, egészen varázslatos a hangulat, a színes ablakon keresztül szakrális fény áramlik be. Tényleg kellemes kis látnivaló, a balatoni zsongástól csak párszáz méter, ajánlatos felkeresni. Amikor elindultunk a romoktól vissza az autóhoz, valahonnan a bozótból, nem viccelek, egy hatalmas, hófehér vérnyúl megrohamozott minket, alig lehetett elkergetni. Talán az egyik szerzetes visszajáró reinkarnációja.