4. helyezett városi Egyéb látványosság közül
Kategória Egyéb látványosság
II. világháborúban elhunytak emlékére Baracska bemutatkozása
A II. világháborúban elhunyt 122 baracskai lakos emlékére állíttatott, terméskőből rakott piedesztál, rajta egy csukott szárnyú turulmadár.
A szovjet halottak emlékétől pár méterre áll a II. világháború magyar szerencsétlenjeinek emlékműve. Érdekes története van a rajta gubbasztó magyar halálmadárnak, a turulnak, nem itt volt eredetileg, és I. világháborús turul volt főállásban Nagyhalom pusztán, de aztán tárgyalások és emlékművek csereberéje után egy világháborút előre lépett, és most a 122 baracskai áldozat kövét jelzi. Kétségbeejtően szomorú ez is.