Az intézményt az 1899-ben megalakult Békéscsabai Múzeumi Egyesület hozta létre. A gyűjteményfejlesztés kiterjedt a régészet, a néprajz, a képzőművészet, a történeti emlékek, a numizmatika, az iparművészet, a természetrajz, valamint a paleontológia területére is.
A múzeumban található egy szakkörnyvtár, gazdaság-néprajzi kiállítás, a Munkácsy emlékszoba és régészeti kiállítás is.
Kihagyhatatlan 2023. október 2.barátokkal járt itt
Egy évvel ezelőtt már voltam ebben a múzeumban, de a csoport nagyon sietett, így nem tudtam mindent megnézni. Most ketten jöttünk, és mindent láttunk. Nagyon sok időt töltöttünk itt, nagy területű a múzeum, igényes kiállításokkal. A Munkácsy kiállítás, a régészeti rész,(ebből korábban semmit nem láttam) a természetudományi rész, egy kis retró szoba is van, a Munkácsyról szóló film is érdekes volt.
Kihagyhatatlan 2022. október 27.a párjával járt itt
Pénteken érkeztünk a városba és bementünk a múzeumba. Elsősorban a Munkácsy Mihály kiállítás érdekelt és az Agyaghadsereg. Fantasztikus mindkettő. Több ezer katonát, lovat és szekeret találtak, persze ebből itt csak néhány látható és már a korabeli festés sincs meg rajtuk. Így is érdekes és különleges látványt nyújtanak.
Munkácsy festményei mindig lenyűgöztek, így most is sokáig időztünk itt. Kiderült, hogy még természettudományi kiállítás is van, egy kis retro is meg 1 órás film Munkácsy életéről, így vasárnap még visszajöttünk újra ezeket megnézni. Ráadásul október 23. lévén e napon ingyenes volt. Gazdag, érdekes és széles körü a múzeum anyaga, megtekintése több órát vesz igénybe.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.