Békéscsabán a Munkácsy-negyed része a Réthy-Pálról elnevezett gyaloghíd és az Ásító inas szobor, ami egy élethű, életnagyságú szobor, amint egy padon nyitott ingben, mezítláb, a lábát kinyújtóztatva, ásítva ül. A szobor bronzból készült, Miklya Gábor alkotása, 2024. szeptember 27-én avatták fel.
A Munkácsy Negyed Békéscsabán egyre több ráutaló jeggyel rendelkezik, ezek közé tartoznak többek között a híres képek megszobrosított változatai. Voltam olyan bátor felhívni a figyelmet a Rőzsehordó nő szoborra is, ez egy másik hasonló alkotás, az ásító inas életnagyságban.
Az Élővíz-csatornán átívelő Réthy Pál híd egyik hídfőjénél találjuk meg, azon az oldalon, ahol a Derkovics sor van. Tudható, hogy Munkácsy korábbi önmagát ábrázolta a jelenetben, éppen Békéscsabán volt kora ifjúságában asztalosinas, szigorú gyámja így akarta életre nevelni boldog gyerekkor helyett.