Ez a világ köddé vált, a zsinagógák kihaltak, lakóik - nem önszántukból - elhagyták őket, sokat megmentettek az örök enyészettől, sokat átalakítottak, más célra használnak, többnyire kulturális, néha kereskedelmi küldetésük van. Mi, bámész utókor, meg megcsodáljuk őket. Itt-ott hitélet is zajlik bennük, de új építésű zsinagóga nincs más, csak ez. Békéscsabán kettő is volt egykor, ortodox is, neológ is, egymással szemben. Most ez az új a Széchenyi liget szélén épült meg, mellette található a zsidó temető, én meg szinte biztos voltam benne, hogy nem jutok be egy random hétköznapon ide. Álltam a kerítésbe kapaszkodva, mint egy kisgyerek, aki nem tud megbirkózni az erős lakat láncolatával. Azután megláttam valakit bent, egy nőt, és szépen szólva bekéredzkedtem. A kerüljön beljebb itt szó szerint azt jelenti, hogy kerülj a kiskapu felé, az nyitva van, aztán gyere be. Így is tettem. A ház belsejébe ugyan nem jutottam be, be végigsétáltam a temetőt, a ház környékét, belestem mindenhol az ablakon, hogy hogyan is néz ki egy 21. században épült zsinagóga? Hát így.