Ha a környéken élsz, vagy átutazóban vagy, ki ne hagyd ezt a helyet! Persze ha szereted a jó sört! Szerintem az ország egyik legjobb kézműves sörét állítják itt elő. Baromi nagy a választék, mindenki megtalálja a saját ízlését. A söröző is klassz, megfelelően nagy! Voltam már, mikor legénybúcsút tartottak.
Elvitelre mérnek ki 2 literes palackokban a választott sörből, szóval aki kocsival van az se bánkódhat. Picit drága, de ez relatív, a minőséget meg kell fizetni, nincs mese:)
A Rózsa söröző életében új fejezet nyílt midőn Bukovinszky Béla megvette a főzdét és a sörözőt. Új dizájn, új címék, igényesség minden fronton. Új receptúrák is megjelentek, személy szerinti kedvencem a Csupor Marci segítségével lefőzött Bandi bá, de kifejezetten szeretem a Vári nővéreket is, mely nevét megalkotóiról, Kővári Gergőről (armando_otchoa, a sörforradalom kultikus alakja, a Csak a jó sör!
és a Hopaholic nevű kiemelkedő sörkocsmák tulajdonosa) valamint Marosvári Lászlóról (ő az „Ogre”, aki a sörfőzde budapesti, róla elnevezett kocsmáját vezeti) kapta a nevét. S persze örömmel iszom meg Magyar vándort, a Naparanyat, az Ogrét, ami slágersöre a főzdének hosszú idő óta. Néha blues-koncerteket is rendeznek tavaly augusztusban sikerült egyet elkapni. Legutóbbi látogatásom alkalmával inkább vásároltam pár rekesz sört, egy egy két literes frissen csapolt Bandi bát, mivel volánnál ültem, de fogyasztottunk helyben is, meghívtam kedvenc söreimre anyámat és nagybátyámat, akik élvezettel kortyolták a frissen csapolt sörcsodákat. Évente négyszer-ötször megfordulok itt. S ahogy nézem, ez egy jó ideig még így marad. Idén a nemrégiben megejtett augusztusi látogatásom előtt májusban és júniusban sikerült ide eljutni.
A Szent András Sörfőzde nemcsak a sörökben, hanem az "otthonában" is teljesen megújult. A régi klasszikus kocsma-presszó, a Rózsa és a sörfőzde óriási felújításon esett át. Új berendezések, erjesztők, és a presszóban új bútorok, de megőrizték a régi hangulatot, a karambol-biliárd asztalt és a csapról a lehető legfrissebben folyik a szentandrási sör.
Ráadásul - egy speciális sörcsapnak köszönhetően - haza is vihetünk innen PET-palackban friss csapolást, amely 2-3 napig garantáltan olyan ízletes, mintha csapról kóstolnánk. A kiszolgálók kedvesek, a vendégek a helyi lakosok mellett rengeteg átutazó turista és környéken nyaralóból tevődnek össze. Az árak pesti szemmel nézve nevetségesen olcsóak. Kihagyhatatlan!
Egy hetet voltunk egy vízparti nyaralóban, melynek borzalmát a csak ez a hely tudta feledtetni. Világszínvonalú hely, minden minőségi. A bútorok, a csapok, a mellékhelyiség, de elsősorban a SÖRÖK! Sajnos időnként megcsappant a választék, de így volt mindig olyan, mely nagyon ízlett. A pilsenitől a feketéig, a gyümölcsöstől a búzáig.
. . Fantasztikus nedük, kár, hogy olyan messze van tőlünk! És az árakról még nem is beszéltem: nagyon baráti, olcsó! ! Szombat este pedig élő koncertet is rendeznek. Kell ennél több?
Négy évvel ezelőtt, amikor hazafele jöttünk egy igen vidám társasággal a fővárosból az Alkonyi László által szervezett 7x7-es kóstolóról, egyikünk, aki jól ismerte környéket, rávett bennünket, hogy megálljunk a békésszentandrási Rózsa sörkertben. Nyár volt, szép idő, leültünk a teraszon, és ittuk a korrekt minőségű helyben főzött sört.
Akkor valahogy nem mértük fel ennek a ténynek a jelentőségét. Kellemes élménnyel távoztunk, de a helyet nem sokat emlegettük a sörforradalomnak nevezett jelenségkörrel való találkozásunkig. Az utóbbi fél évben viszont egyre inkább hiányzott egy békésszentadrási kirándulás. Addig addig, míg egyik jóbarátom meg is beszélt egy találkozót a tulajdonossal, aki körbevezetett bennünket az üzemben, elbeszélgettünk a sörfőző mesterrel is, sok érdekes dolgot tudtunk meg a sörfőzéssel és a főzdével kapcsolatban. A főzde megtekintése után kértünk minden csapon levő sörből egy-egy pohárral s az üvegesekből, melyeket csapolva nem kínáltak, egy-egy üveggel. Ezek után pedig jól feltankoltunk sörrel. Ha elfogy, megyünk újra. Minek igya az ember a nagyipari lőrét, amikor tisztességes magyar ember által főzött sört is ihat s hagyhatja nála a pénzét?