Nos, Szent Vincére valahogy ráragadt a bor, meg az azzal kapcsolatos dolgok. Azt hiszem, mi katolikusok brutális mennyiségű szentet tartunk nyilván, néhánynak meg sűrűn szobrot is állítunk. Vince nem volt egy nagy piás, sem szőlőtermesztő tudtommal, Spanyolországban volt diakónus meg püspökhelyettes, amikor elkapták megkínozták és meg is halt a kor "szép" szokásai szerint.
A szép köntöse miatt inkább a takácsok védőszentje, de ismerjük a magyar versikét, hogy "Ha megcsordul Vince, tele lesz a pince". Szóval, időjós is egyszemélyben, mint dunsztosüvegben a béka. Na, és ha megcsordult, akkor örvedettek vala a szőlősgazdák, ha nem csordult meg, akkor meg leöntötték hidegvízzel a nagy mártírt. Ilyen kétesélyes a tisztelet. De itt Bényén áll egy szobra, egészen a hivatal mellett, aztán zárva van a kapu az utcára, én meg csak megkerültem a teret és beszemtelenkedtem Vincét nézni. Hát itt van, errefelé ilyennek képzelték. Botján közben kihajtott a szőlőlevél.