Csodás-mesés kis hely Biatorbágyon, a főút mellett, a település Budapest felőli részén. A bisztró és kávézó egy múlt századi villában kapott helyet, melynek a kertje is igen hangulatos. A belső barátságos, családias, vintage hangulatú, nagyi nappalija utóérzet, de mindenfajta ódonság vagy avíttság nélkül.
Rendszeresen tartanak itt zárt körű eseményeket, szülinapi zsúrt (mint ottjártamkor), de kulturális programokat, például fotókiállítást is, adventi koszorú készítést, de akár még kisebb létszámú esküvői helyszínnek is alkalmas. Reggeli/brunch, illetve ebédidős étlapjuk 1-1 oldalon elfér. Reggelire kínálnak bundás kenyeret vagy bundás kalácsot, roppanós virslit, a brit reggelihez hasonlatos kiadós Kisvilla Reggelit, almás palacsintát, tojásételeket, salátákat, mártogatóst zöldségkrémmel (1890-3890 Ft között). Házias süteményekből mindig van 3-4 féle. Szép időben a kertben is lehet piknikezni, hűsölni a buja növények árnyékában. Meleg, barátságos, csupa-szív hely a Kisvilla, egyértelműen ajánlom.
A környéken jártam, reggeliző helyte kerestem, és ráakadtam erre a kis gyöngyszemre. Kicsit tartottam tőle, mert túl sokat állít magáról. Kávézó, reggeliző, ajándékbolt, kultúra, miegymás. Ha túl sok a lehetőség, az nekem már gyanús, hogy egyik sem lesz az igazi. . . Szerencsére félelmeim koránt sem igazolódtak be.
A hely (maga a villa), ívülről tél lévén elég jelentéktelen, de megéri megkeresni. Nagyon hangulatos berendezéssel, igazi kis retro hangulatot adó hely, kávézni, rggelizni, beszélgetni kicsit a barátokkal, vagy csak egyszerűen kiszakadni a világból. Valahogy érdekes a hangulata az egésznek. Családias, kicsit összevissza bohém (a berendezés eklektikája a mai divatos irányzatot követi), de mégis olyan az egész, hogy egy nagy egésszé áll össze minden. A reggelim Benedek tojás volt azaz buggyantott tojás házi sajtkrémes kovászos pirítóson, hollandi mártással, sós granolás salátával. Plusz választható módon lazaccal, vagy sült szalonnával. Én az utóbbit kértem. Már elolvasva is valami nagyon érdekes íz orgiára gondoltam, és ez be is igazolódott. A buggyantott tojás kiváló volt, a sajtkrém ízes, igaz, a pirítós kicsit túl pirult, de nem égett meg, csuán éppen a héja kicsit nehezebben volt késsel vágható. A hollandi mártás is remek volt, a szalonnával együtt. Mindez együttesen egy olyan komplex egységet adott, ami remekül át volt gondolva, plusz az egész tetejére szórt pirított tökmag és gránátalma(! ) kiválóan emelte ki az ízek sokaságát, mégis egy egésszé állt össze a fogás. A salátára nem fordítanék túl sok időt, az is igen jó, és friss ropogós volt. Sajnos az árát is megkérik (3590 Ft), mégis azt mondom, megérte a különlegesség kipróbálása.
Biatorbágyon belül, Etyek felé haladva figyeltünk fel egy kézműves sörözőre. Fék, 180 fokos fordulat, parkolás. Megtudtuk, hogy a Guri sörfözde bemutató üzletét tisztelhetjük bennük. Ahogy a sörünket kortyolgattuk, megakadt a tekintetünk a szemben fekvő telken, a rajta fekvő szeretnivaló épületen, az azt körülvevő kerten és feliraton: „presszó, kultúra, satöbbi”.
Ha rákeresünk a világhálón, hosszabb öndefinícióra lelünk, melyeket a valóság egytől egyig visszaigazol: „kávézó, presszó, ajándékbolt, művészbolt, vendéglátás, rendezvény, esküvő”. Mivel az időnk korlátozott volt, az etyeki kiruccanást elhalasztottuk és inkább ide ültünk be egy kellemes órácskára. Nem bántuk meg. Még etyeki élményben is részesültünk, ugyanis igényes etyeki bor- és sörválasztékkal bírnak. E felett kiváló pálinkákat tartanak, remek kávét főznek, tartanak magas minőségű kézműves csokoládébonbonokat és kitűnőek a desszertjeik is. A sütik közül a triplacsokist és a málnás fehércsokist kóstoltuk meg, a gyermekek, miután már három helyen kóstolgattak ezt-azt, beleértve tortákat is, szinte összevesztek a desszerteken. Kértünk egy pogácsát is, az is felsőkategóriás volt, akárcsak a szörpjeik is, melyek közül a levendulásat kóstoltuk. Az árak érték-arányosak, a kiszolgálás kedves, udvarias, egyszerűen kifogástalan. Mind a beltér, mind a gondozott kert megejtően szép. A Kisvilla kertjében leülni és nyugodtan elkortolni egy kávét egy sütemény mellett, nos, ez az élet nagy pillanatai köré tartozik. Aki Biatorbágyon jár, ki ne hagyja ki a Kisvillát!