Biatorbágyon járva a Nyakas-kőről visszafelé gondoltam, megéri egy kis kitérőt tenni a temető felé. A dombtetőn a különböző felekezetek nyughelyei békésen megférnek egymás mellett, katolikus, református, evangélikus és zsidó sírhelyeket is találni, sőt van itt egy szovjet katonai temető is.
A szovjet parcella mögött magasodik a Szent Kereszt templom romja, illetve a leírások szerint ez már a református temető parcellája, amelyről sokat nem tudni. Dr. Tettamanti Sarolta A középkori Bia falu temploma című tanulmánya szerint a templomot a XII. század elején építhették, amely végleges formáját a következő évszázadban nyerhette el. Egyetlen okleveles említése 1351-ből való, eszerint Szent Kereszt tiszteletére emelték, innen ismerjük a nevét ma is. Bia a XVI. században a török hódoltság idején teljesen elnéptelenedett, ennek ellenére a templom a XIX. században ha romosan is, de még állt, a hajó oldalfalai nagyobb részben még álltak a benne a déli oldalon lévő bejárattal. Ma már csak egy romos oldalfal látszik egy ablakréssel. Az ásatások feltárták, hogy a felszín alatt megtalálható a templom egykori alaprajza, az oldalfalak alapkövei. Egy átlagember látogató szemével azt mondanám, simán kihagyható látnivaló a településen, amely mára egyébként városi rangot kapott, nem falu, én viszont különösen érdeklődöm a temetők iránt, szóval nekem ez így összességében érdekes hely volt, örülök, hogy felkerestem.
Elhiszem, hogy Biatorbágy talán legrégebbi épületét tisztelhetjük benne, meg azt is, hogy valaha volt valami. Most kb. semmi. Háttér, díszlet. Felmásztam érte a Béke utcai temetőbe, nem volt igazán érdemes. Az viszont figyelemre méltó, hogy a szovjet katonai temető itt is egy romtemplom árnyékában húzódik meg, akárcsak Zsámbékon vagy Csabdiban. Különösek ezek a vonzódások.
Az értékeléseket az Ittjártam.hu felhasználói írták, és nem feltétlenül tükrözik az Ittjártam.hu véleményét. Az átlag számításánál figyelembe vettünk 1 darab olyan értékelést is, melyet szöveg nélkül, csak pontozással adtak le partneroldalukon, a szallasvadasz.hu-n.