A Biharugrai Református Egyházközség közelében találjuk a Hősi emlékművet, melyet 1920-ban avattak fel. Az emlékmű az I. és a II. világháborúban elhunyt áldozatok előtt tiszteleg, valamint az 1956-os forradalom és szabadságharc áldozatának is emléket állít.
Ez az un. emlékmű-kompozíció, mely mindenféle hősiességet tömörít magában, bástyaszerűen ugrik ki Biharura közepén a templom kerítéséből. Érdekessége, hogy a templomkertből fel lehet menni a kicsi szószékekre, pár lépcső csak, ki is használtam azonnal, bentről felhágtam, azonnal újra életre hívtam a Töhötöm szövetséget, alapítottam két új vitézi rendet és gyújtó szavakkal fejeztem ki a haza bánatát (nem, soha, de, mindig, örökké, előre, vissza, mindent vissza.
. . ), hogy rendeltetésszerűen használjam, és átéljem én is azt, amit talán majd "Ugor buharugrai beszéde" címen tart számon az utókor és a közös emlékezet.