Biharugrai Református Egyházközség Biharugra bemutatkozása
A jelenlegi templomot 1772-ben építették, miután 1768. április 30-án a református ugraiak az uralkodótól engedélyt kértek egy új, kőtemplom építéséhez. A II. világháború ideje alatt számos találat érte a templomot, a háború utáni felújítás 1946-ban kezdődött. Később, 1982-ben a tetőt, 1983-ban a tornyot újították meg, valamint 1984.
májusában a templomhajó festésére került sor. A toronysüveg teljes felújítására 2003 tavaszának végén kerítettek sort.
Tulajdonképpen ez nem egy egyházközség, hanem egy templom. Az egyházközség a szanaszét járkáló, néha meg itt összegyűlő emberek, a templom meg egy szilárdan itt álló épület. Katolikus templomot nem nagyon találtam Biharugrán, van egy baptista gyülekezet, de nem mérhető ehhez az uralkodó irányzathoz.
A templomnak meg igen nagy története van, ősidőkbe nyúló, egy hajdani monostor alapjain épült, ha a két történetet szabad összekapcsolni. Ha igen, akkor viszont már az 1200-as évektől van itt templom. Az 1700-as évek végén két másik, omlott templom köveit hordták ide az ugraiak, abból épült kőtemplom nekik, a leromlott fatemplom helyett. A kalandjai most kezdődtek igazán, vagy nem is értek véget, a torony megrongálódott, rendbehozták, a világháborúban belövéseket kapott, szóval élte a templomok szokásos fordulatos életét. Most elég jól néz ki, napokig mászkáltak körülötte, meg a kertjében, nem is írhattam volna róla sokat, ha nem jutok be. De hál'Istennek nagytakarítás volt, ajtó-ablak nyitva, szőnyeg szárad, így vidáman beturistálkodtam a beltérbe, klasszikus református elrendezése van, érdemes egy belső mustrára, és csak tágítja az ember ismereteit ez is.