Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban

A Dunakanyar mindenkinek ott motoszkál a fejében, mint lehetséges kirándulási célpont, de vajon azon belül merre érdemes elindulni? Ha szeretnétek a lehető legtöbbet kihozni a napból, akkor alaposan nézzétek át a listánkat, ugyanis 10+1 olyan kihagyhatatlan megállót mutatunk, melyek biztosan emlékezetessé teszik a túrát.

 

A Hét Vezér Harangja

A hét honfoglaló magyarnak állít emléket Verőcén a Hét Vezér Harangja, melyeket Makovecz Imre vezetésével alatt készítettek el 2000-ben. A Duna partján álló haranglábak eredetileg Budapesten, a Hősök terén voltak kiállítva, és először csak kölcsönbe érkeztek a településre, de végül ez lett a végleges helyük. Az alkotások felső részén lévő harangok a hét minden napján más zenét játszanak le, a dallamokat Tolcsvay Béla Kossuth-díjas zeneszerzőnknek köszönhetjük.

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Hét Vezér Harangja/ Fotó: ittjartam.hu10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Hét Vezér Harangja/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Verőce környékén>>

 

 

 

Apátkúti-völgy

Sokak szerint az egész Visegrádi-hegység legszebb kirándulóhelye a Apátkúti-völgy, melyet az Apátkúti-patak közelében található vízesések, tavak és rétek tesznek izgalmassá. A völgy bejárása nagyjából 3-4 órát vesz igénybe, de a 8,8 kilométeres távot természetesen megszakíthatjuk – vagy lerövidíthetjük –, ha inkább a Telgárthy-réten vagy valamelyik pihenőhelyen üldögélnénk kicsit. A teljes túra során olyan látványosságok keresztezik utunkat, mint a Bertényi Miklós Füvészkert, az Ördögmalom-vízesés, a Kaán-forrás vagy a Pisztrángos Tavak, utóbbinál az ebédkérdés is megoldódik egy finom halas fogás formájában.

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Apátkúti-völgy/ Fotó: ittjartam.hu10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Apátkúti-völgy/ Fotó: ittjartam.hu

 

 

 

Bányásztemplom

Nagybörzsöny történelme rendkívül régre nyúlik vissza, az első írásos emlékekben már Álmos herceg neve is megjelenik. A község egyik legkorábbi temploma, a Bányásztemplom a 13. században épült, a jelenlegi épület elődjét valószínűleg a betelepülő németeknek köszönhetjük. Nyugati kapuja felett egy félköríves mezőben keresztbe tett ék és kalapács kapott helyet, a templom ma használatos neve ebből a bányászjelvényből ered.

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Bányásztemplom (Nagybörzsöny)10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Bányásztemplom (Nagybörzsöny)

Szállástippek Nagybörzsöny környékén>>

 

 

 

Bölcső-hegyi kilátó

Távolról nézve a Jenga nevű játék juthat eszünkbe a Bölcső-hegyi kilátót megpillantva, mely a Szentendre és Pomáz között elterülő, 587 méter magas Bölcső-hegyen épült meg. A kilátóhoz csak gyalogosan jutunk el, a Lajos-forrás parkolójából egy rövid, 20-30 perces meredek út vezet ide, a fárasztó séta azonban kifizetődik, amikor fentről elénk tárul a lélegzetelállító körpanoráma.

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Bölcső-hegyi kilátó/ Fotó: Wikimedia Commons - Pasztilla: Attila Terbócs / licenc: Creative Commons 10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Bölcső-hegyi kilátó/ Fotó: Wikimedia Commons - Pasztilla: Attila Terbócs / licenc: Creative Commons

Licenc

Szállástippek Szentendre környékén>>

 

 

Boldog Özséb-kilátó

A Boldog Özséb esztergomi kanonokról elnevezett kilátó a 756 méter magas Pilis-tetőn őrzi a tájat, mai formája egy geodéziai torony átépítésével született meg. Tetejéről a fél Pilist és a teljes Dunazug-hegységet megcsodálhatjuk, tiszta időben a Börzsöny is feltűnik a láthatáron. A rossz idő se tántorítson el minket a kilátó felfeledzésétől, mert sokszor bármennyire ködös is a levegő, a fenti teraszon napsütés, és nem mellesleg a Visegrádi-hegység, a Budai-hegység és a Pilisvörösvári-medence látványa fogad minket.

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Boldog Özséb-kilátó10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Boldog Özséb-kilátó

 

 

 

Csóványosi kilátó

Kilátóból sosem elég, a helyszín ezúttal Diósjenő, megállónk neve pedig Csóványosi kilátó, mely a Börzsöny legmagasabb pontján, a 938 méter magas Csóványoson áll. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez az ország egyik leghegyvidékibb hangulatú kilátója, melynek tetejéről a Dunakanyart és hegyeit, a Naszályt és a Visegrádi-hegységet láthatjuk, a tájékozódásban a kihelyezett táblák nyújtanak segítséget. A csúcsra hosszú túra vezet fel, de a kilátás lehet a jól megérdemelt jutalom egy fárasztó kirándulás végén.

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Csóványosi-kilátó Diósjenő10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Csóványosi-kilátó Diósjenő

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Csodahely a Dunántúlon − Várpalota és mesés látnivalói
A történelem, a kultúra, illetve a természet világába is különleges utazást tennél egy bájos vidéki településen? Válaszd az egykori bányavárost, a látnivalókban gazdag Várpalotát! Ha kíváncsi vagy mit rejt ez a dunántúli ékszerdoboz, gyere velünk, mert élménybeszámolónkból mindent megtudhatsz! Kalandozz a híres Thury-várban, lógasd a lábad a tóparton, de remek tippeket is adunk a Trianon Múzeum, az Inotai erőmű és a közeli túrahelyszínek felkereséséhez!

 

 

 

Boldogasszony-kápolna

Pilisszántó „híressége” a Boldogasszony-kápolna, melyet a helyi hívők és a polgármester kezdeményezésére, Makovecz Imre és Örfi József tervei alapján a pilisszántói lakosok építettek. Alapanyagnak az ottani bánya mészkövét használták, az elkészült kápolnát Péterfy László szobra tette teljessé. A szentélyt 2006-ban avatták fel, azóta fontos része a környék vallási életnek.

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Boldogasszony-kápolna Pilisszántó/ Fotó: ittjartam.hu10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Boldogasszony-kápolna Pilisszántó/ Fotó: ittjartam.hu

Szállástippek Pilisszántó környékén>>

 

 

Búbánatvölgy

Kevésbé forgalmas, mégis rendkívül népszerű helyszín a Dunakanyar egyik rejtett zugában lévő Búbánatvölgy. Horgászok, biciklisek és családok is előszeretettel keresik fel ezt a részt, hiszen Esztergomból percek alatt elérhető, és minden feltétel adott a nyugodt kikapcsolódáshoz. Egynapos kiruccanáshoz is ideális, és a négylábú kedvenceknek sem kell otthon maradniuk, a kutyusoknak is bőven lesz helyük futkározni. 

 

 

 

Dömösi prépostsági romok

A Dunakanyar és az Árpád-házi királyok története sok ponton összefonódik, ennek köszönhetően számos történelmi jelentőségű épületet találunk ezen a részen. Erre az egyik legkiválóbb példa a Dömösi prépostság, melyet Könyves Kálmán öccse, Álmos herceg alapított 1107-ben, és később itt is élt, miután bátyja megvakíttatta. A kolostorra mért legnagyobb csapást a tatárok hozták, a későbbi századokban pedig a romokat is széthordták, így ma már csak alapfalai és az altemplom emlékeztetnek az elmúlt időkre.

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Dömösi prépostsági romok10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Dömösi prépostsági romok

Szállástippek Dömös környékén>>

 

 

Drégely vára

A Börzsöny északi részén emelt várat a tatárjárás utáni időszakban építették, neve ismerős lehet Tinódi Lantos Sebestyén Krónikájából, melyben Szondi György várkapitány hősies helytállását írta meg. A várból mára csak kövek maradtak, de így is libabőrös érzés a romok között állni és arra gondolni, hogy ezeken a falakon próbált feltartóztatni 12 ezer török katonát a mindössze 146 főből álló helyőrség.

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Drégely vára10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Drégely vára

Szállástippek Drégelypalán környékén>>

 

 

Kós Károly-kilátó

A listát egy újabb kilátóval zárjuk, ezúttal Zebegényből: a Kós Károly-kilátó évente több ezer látogatót vonz, hiszen egy könnyű séta után szuper panorámát kaphatunk. Az építmény helyén eredetileg emlékművet terveztek, de a háború közbeszólt, és így épülhetett meg az emelvény. A kilátó egyik oldalról úgy néz ki, mint egy római őrtorony; a tervezők így emlékeztek meg arról, hogy erre vezetett az ókori limes, azaz a szárazföldi határvonal több száz kilométer hosszú útvonala.

10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Kós Károly-kilátó10+1 gyöngyszem a Dunakanyarban - Kós Károly-kilátó

Szállástippek Zebegény környékén>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Budapest egyik legszebb pontja, a Budai Várnegyed nemcsak számos látnivalót, de ínycsiklandó ételeket is kínál. Összegyűjtöttük néhány olyan éttermet, ahol a klasszikus magyar fogásokat hol újragondolt, hol békebeli receptura alapján készítik el. A körítés sem marad el: Budapest panorámája és a várnegyed romantikája teszi még kellemesebbé az étkezést.
A MEKH idén ötödik alkalommal szervezi meg az Erőművek Éjszakáját. 2024. október 25-én ismét különleges, több mint 60 helyszínen és egyedülálló programokkal várják a látogatókat hazánk legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari eseményén.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Bemutatjuk Tokaj-Hegyalja legrangosabb éttermeit
2024.07.17 | 9 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Kívánságteljesítő forrás és szulejmán lábnyomai – legendás kirándulóhelyek Kőszeg környékén
Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.