Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

10 úti cél a Balatonon nyárra

Ha választani kellene, nehéz lenne a döntés, mert ahány balatoni város, annyiféle programlehetőség, annyiféle hangulat és benyomás. Egy biztos, bármelyik mellett tesszük is le voksunkat, a nyár legszebb strandjai, kalandjai és programjai várnak minket. Gyűjtsük be mindet!

 

Balatonfüred

Vitorláskikötőjével, gyönyörű balatoni látványával és bűbájos korzójával a szívünkbe lopja magát. A Tagore sétányon szinte kötelező végig sétálni, ahol számos étterem, cukrászda és bár váltja egymást. A balatoni hajókikötőhöz érve járjuk be a rózsakertet, vessünk egy pillantást a Halász és Révész szobrára, majd látogassuk meg a velük átellenben, a Vitorlás téren található Bujtor Istvánnak emléket állító szobrot. Nyáron egymást váltják a programok, az Anna-báltól a Kékszalag vitorlás versenyig, vagy a méltán sok látogatót vonzó Borhetek mind tökéletes apropó arra, hogy eltöltsünk néhány napot Füreden. Ám akkor sem kell búslakodnunk, ha rosszabbra fordul az idő, a Jókai Mór Emlékház, a Vaszary Galéria csodás gyűjteménye, illetve a nemrég felújított Esterházy-kastélyban megnyílt nyaralástörténeti kiállítás vonzó programok lehetnek. Ha kirándulni lenne kedvünk, a gyalog fél óra alatt elérhető, a Tamás-hegy nyugati oldalán feltárt Lóczy-barlang érdekes kiegészítője lehet Balatoni nyaralásunknak. Innen tovább haladva a zöld háromszöggel jelzett turistaúton a három emeletes Jókai-kilátóhoz jutunk, ahonnan megcsodálhatjuk a Balatonra és a Tihanyi-félszigetre nyíló kilátást.

10 úti cél a Balatonon nyárra - Balatonfüred10 úti cél a Balatonon nyárra - Balatonfüred

 

 

Tihany

A Tihanyi-félsziget magával ragadó látványa, a dombtetőt uraló Bencés Apátság mind arra sarkallnak, hogy felfedezzük látnivalóit. Érdemes az apátság megismerésével kezdeni utunkat, a templom, az apátsági múzeum, az Apátsági Majorság bejárása után Tihany népszerű Pisky sétánya vár minket. A visszhang dombon kipróbálhatjuk, valóban „működik-e” a híres visszhang, majd a támfalhoz érve keressük meg Kolodko Mihály Gombóc Artúr mini szobrát. Tihany hűen őrzi a kézműves szakmák emlékeit, erről ad hírt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Fazekas Ház, mint ahogy a Levendula Házban a híres tihanyi levendula készítésének csínját is elleshetjük.

10 úti cél a Balatonon nyárra - Tihany10 úti cél a Balatonon nyárra - Tihany

 

 

Siófok

Az Aranypart, a Siófoki Nagystrand mindig telt házzal fut a nyári idényben, de ennél bőven többet tud Siófok. A Millenniumi park 16 ezer négyzetméteren nyújt kellemes élményt a nyári estéken, felkereshetjük a zenepavilont, Kálmán Imre szobrát, és megszólaltathatjuk okostelefonunk segítségével a világhírű operett szerző varázslatos dallamait. Ha különleges szemszögből látnánk Siófokot, irány az Óriáskerék vagy épp a 2023-ban megújult Víztorony, ahol két látványos kiállítás is vár ránk. Az egyik Varga Imre szobrászművész pályáját mutatja be, a másik a város történetét tárja fel a látogatóknak. Siófokon találjuk az ország legnagyobb magánkézben lévő ásványkiállítását, 54 vitrinben mintegy 3000 ásványt tekinthetünk meg lelőhelyek szerint bemutatva. A kicsiknek jó szívvel ajánljuk a Bella Állatparkot, ahol mintegy 30 000 négyzetméteren szépen kiépített környezetben ismerkedhetnek az állatokkal.  Érdemes ellátogatni Siófok és Zamárdi határán fekvő Vizek Háza élményparkhoz, ami egy vizes játszótér a vizes szakma műtárgyait szemléltető játékokkal, interaktív makettasztallal és egy mezítlábas tanösvénnyel.

10 úti cél a Balatonon nyárra - Siófok10 úti cél a Balatonon nyárra - Siófok

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
10+1 olcsó szállás a Balatonon, ha jó ár-érték arányú helyet keresel kedvező áron
Mit szólnátok, ha azt mondanánk, hogy a Balatonon is vannak olyan jó ár-érték arányú, megfizethető szálláshelyek, ahol nem kell lemondanotok a minőségről sem? Jól hangzik? Íme 10+1 pénztárcabarát szállás a Balatonon.

 

 

Keszthely

A város különleges szépsége a balatoni fürdőzés élményét is áthatja, az 1864 óta álló Szigetfürdő századfordulós hangulatot idéző épülete tökéletes fotótéma, mely naplementében mutatja legszebb arcát. A strandon csúszdák, sportpályák, Balaton alakú medence vár minket, de találunk Keszthelyen is óriáskereket, és persze sétahajókázhatunk is. Ám ami kihagyhatatlan, az a Festetics-kastély, ami 200 éven keresztül volt a Festetics család otthona. Ma múzeumként várja látogatóit, így megtekinthetjük a Főúri Életforma enteriőrkiállítást, egy hintókiállítást, ami több mint 50 darab 18-19. századi kocsit, hintót, lovas szánt vonultat fel, valamint a Helikon Könyvtárat is. Találunk még vadászati kiállítást és történelmi modellvasút bemutatót is. Érdemes sétálni a kastélyparkban, mint ahogy az egzotikus növényeket egybegyűjtő Pálmaház is érdekes látványt nyújt. A városban a Balatoni Múzeum adja 380 ezer műtárgy gyűjteményével a legteljesebb képet a Balatonról, míg a Népviseletes Babamúzeum leginkább a kicsik érdeklődését kelti majd fel.

10 úti cél a Balatonon nyárra - Keszthely10 úti cél a Balatonon nyárra - Keszthely

 

 

Csopak

Ha csak a csopaki bor miatt látogatnánk el ebbe a kedves balatoni községbe, már jól érezhetnénk magunkat, de strandjának vize, a csákányhegyi Endrődy-kilátóról elénk táruló mesés kilátás mind olyan vonzerő, amik miatt érdemes ideutaznunk. Több látnivalója is vonzza a turistákat, ilyen például a Szent Miklós-templom romja és az ipari műemlékként nyilvántartott és helytörténeti gyűjteménynek otthont adó Plul vízimalom. Egy kis adrenalin löketért pedig érdemes ellátogatni a 3,5 hektáron elterülő Balatoni Élményparkba, ahol kötélpálya, mászófal, trambulin vár ránk, kipróbálhatjuk magunkat íjászatban, lövészetben és számtalan labdajátékban is, megélhetjük a szabadesés élményét, száguldozhatunk quaddal, a legkisebbek pedig elektromos autót is vezethetnek. Plusz egy tipp: a Széchenyi lánchíd lecserélésre ítélt kandelábereit Csopakon fedezhetjük fel.

10 úti cél a Balatonon nyárra - Csopak10 úti cél a Balatonon nyárra - Csopak

 

Szállástipp Csopakon: Hotel Csopak Resort & Lake****, közvetlenül a Balaton partján, festői környezetben. Tovább az ajánlatokhoz>>

Hotel Csopak Resort & Lake****Hotel Csopak Resort & Lake****

 

 

Balatonlelle

Túrázzunk egyet a Kishegyre, ahol páratlan panorámában lehet részünk: a hegytetőn a parkerdőben található panoráma teraszról jóidőben a Keszthelyi-öbölig is elláthatunk. Ha magasabbról szemlélnénk meg a tájat, a Móló sétányon felállított Lelle Eye erre tökéletesen alkalmas, naplementében az aranyló balatoni látkép emlékezetessé teszi nyaralásunkat. Nem csak a kicsiknek, de a felnőtteknek is kiváló program a Magyar Nemzeti Cirkusz teltházas előadása, amit érdemes összekötni a mellette található Balatonlellei Vidámpark attrakcióival. Lelle még egy izgalmas programot tartogat, a Szalay-kastélyban Gróf Somssich Pongrácz Alfréd híres Afrika vadász trófeagyűjteményét csodálhatjuk meg.

10 úti cél a Balatonon nyárra - Balatonlelle10 úti cél a Balatonon nyárra - Balatonlelle

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Isteni ételek, elképesztő kilátás - 5+1 panorámás étterem a Balatonon
Még emlékezetesebb lehet egy balatoni kiruccanás, ha falatozás közben a panorámában is gyönyörködhettek. 6 olyan teraszos éttermet válogattunk össze, ahol nincsenek elvesztegetett percek, hiszen amíg várjátok a rendeléseteket, addig is élvezhetitek a balatoni kilátást.

 

 

Badacsony

Badacsony egy kitűnő kirándulóhely, melyet akár 2 óra alatt, vagy egy teljes nap ráfordításával fedezhetünk fel. A 16 méter magas Kisfaludy-kilátó tökéletes helyszín a napfelkelte elcsípésének, a környék domborzati felismerését, a hegyek beazonosítását Sall Csaba felnagyított és feliratozott fotói segítik. Badacsony egyik nevezetessége a Rózsakő, melynek legendája vonzza a szerelmeseket. Látogassunk el a Szegedy Róza-ház irodalmi múzeumba, melynek emeletén korabeli bútorok és használati tárgyak emlékeznek Kisfaludy Sándor költő és Szegedy Róza életére. A Balaton festőjeként számontartott Egry József munkásságáról is nyílt kiállítás, a művész egykori házában két tucat festményét tekinthetjük meg.

10 úti cél a Balatonon nyárra - Badacsony10 úti cél a Balatonon nyárra - Badacsony

 

Badacsonyi szállástipp: Hotel Bonvino Wine & Spa****, a település központjában mesés wellnessrészleggel. Tovább az ajánlatokhoz>>

Hotel Bonvino Wine & Spa Badacsony****Hotel Bonvino Wine & Spa Badacsony****

 

 

Révfülöp

Ha Révfülöp, akkor szinte mindenkinek a helyi móló jut eszébe, ami a híres Balatoni nyár magazinműsor epizódjainak ad otthont. Bár innen is gyönyörű a rálátás a Balatonra, a Fülöp-hegyi kilátóból kibontakozó panoráma éppen ilyen kedvelt fotópont. Érdemes ellátogatnunk az Európa sétányra, ahol hűs fák árnyékában gyönyörködhetünk a Balaton szépségében. Nem messze a Közösségi Ház áll, benne Honismereti Gyűjtemény és fürdőtörténeti kiállítás, míg a Halász utca végén Raffai Béla szobrászművész bronz ivókútja, a Békakirály fogadja a látogatót.

10 úti cél a Balatonon nyárra - Révfülöp10 úti cél a Balatonon nyárra - Révfülöp

 

 

Zamárdi

Bár a fiatalabb generációt a júliusi Sound vagy az augusztusi Strand Fesztivál hozza lázba, ha családdal indulunk, akkor is jó választás Zamárdi. Kellemes füves strandja és a számos sportolási lehetőség – szörfözés, vízibicikli, strandröplabda, tenisz, gokart, paintball és íjászat – mellett gyalogos- és kerékpárutak teszik teljessé az aktív nyaralást. Szentkúti Kiss Gábor híres alkotását, a Balaton szíve szobrot talán mindenki ismeri, de minimum fotót látott már róla. Mégis talán a legnagyobb élménynek a Zamárdi Kalandpark mutatkozik, mely olyan attrakciókkal dobja meg adrenalin szintünket, mint a Power fun ugrótorony, a vízi dodzsem, a 18 kaland- és csúszó pálya kihívásai. Pihenésképpen keveredjünk ki a Labirintusból, vegyünk részt egy kincsmosásban, vagy csak zötyögjünk egyet az élménygőzösön.

10 úti cél a Balatonon nyárra - Zamárdi10 úti cél a Balatonon nyárra - Zamárdi

 

 

Vonyarcvashegy

Nyugat-Balaton egyik legkedveltebb strandja a fiatalok körében a Lido strand, mely szörfiskolával, vízi sípályával és vízi színpaddal teszi izgalmassá a nyári napokat Vonyarcvashegyen. A kicsiket animátorok várják kézműves foglalkozásokkal és sportprogrammokkal. Számos épített emlékmű között a vasútállomás mellett kialakított Balatoni halászok szoborcsoportja kedvelt fotótéma. Ha kirándulni indulnánk, a közeli Keszthelyi-fennsík útvonalai, a Fénykereszt meghódítása tökéletes programnak bizonyul majd. A balatoni bor, helyi borászatok számos vendéget csalogatnak ide, a Zenit Balaton Étterem teraszán nem csak a frissítő kortyok, de az elénk táruló balatoni látkép is üdítően hat majd.

10 úti cél a Balatonon nyárra - Vonyarcvashegy10 úti cél a Balatonon nyárra - Vonyarcvashegy

 

Vonyarcvashegyi szállástipp: Villa Plattensee***, csodás reggelivel és két kültéri medencével, mindössze 150 méterre a Balatontól. Tovább az ajánlatokhoz>>

Villa Plattensee*** VonyarcvashegyVilla Plattensee*** Vonyarcvashegy

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Miért olyan varázslatos a Tisza-tó és környéke? Azért, mert itt egyszerre élheti át az ember a természetközelséget és a nagy kirándulásokat. Nyáron azonban a fürdés, a strandolás, a vízi sportok sem maradhatnak ki a Tisza-tavi programok közül. Hová érdemes menni? Derítsd ki!
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.