Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

És mi mégis ellenállunk - október 23-i megemlékezés Budapesten

2024.10.16 | 3 perc

Plakátkiállítással, filmmaratonnal, színházzal, érdekes városi sétákkal és nosztalgiavillamossal emlékezik október 23-án Budapest az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulójára.

 

Nyitókép eredetije: Fortepan / Virány László

És mi mégis ellenállunk - október 23-i megemlékezés BudapestenÉs mi mégis ellenállunk - október 23-i megemlékezés Budapesten

 

A Corvin mozi Jávor termében egész napos 56-os filmmaratonnal készülnek a szervezők. 12 órakor a Néma forradalom, 15 órától a Szabadság, szerelem című alkotásokat láthatják az érdeklődők, 17:45-től pedig a Megáll az időcímű klasszikus kerül vászonra.

A Merlin Színházban egy hétköznapi hős, Malétár Pál özvegyének élettörténetével ismerkedhetünk meg. A Pali című monodráma 15 órától Szamosi Zsófia előadásában lesz látható. A program ingyenes, de a korlátozott férőhely miatt regisztráció köteles, melyet itt lehet megtenni.

Az 56-os villamos vonalán, Hűvösvölgy és a Móricz Zsigmond körtér megállók között, október 23-án 10 órától 18 óráig UV típusú nosztalgiavillamos repít minket vissza az időben. Kipróbálhatjuk, milyen szerelvénnyel utaztak 1956-ban Budapesten. A villamosra a BudapestGo applikációjában és a helyszínen is lehet jegyet váltani.

Fotó: Budapest Brand nZrt.Fotó: Budapest Brand nZrt.

 

Már sokszor hallottuk, mi történt 1956. október 23-án, de még talán sosem láttuk, hogyan éltek a forradalom kitörése előtt a budapestiek. Melyek voltak a legnépszerűbb könyvek? Mit játszott a rádió, milyen előadás ment a színházban? Milyen volt akkoriban a divat? Erre mind fény derül, hogy ha ellátogatunk a Városháza Parkba, ahol formabontó plakátkiállításon elevenedik meg 1956. A kiállítás a Károly körút felölről közelíthető meg.

Október 23-án négy időpontban is részt vehetünk egy-egy vezetett sétán, ahol közelebbről is megismerhetjük az ötvenes évekbeli Budapestet. Az egyedi tematikus sétaútvonal a Budapest Bejáró részeként valósul meg, első állomása a plakátkiállítás lesz a Városháza Parkban, az utolsó pedig a Kálvin téren. A történész, idegenvezető által vezetett túrákra ezen a linken lehet regisztrálni.

Az október 23-i programok a Budapest Brand nZrt. és a Fővárosi Önkormányzat szervezésében valósulnak meg. Részletes leírás itt elérhető, a főváros további eseményeiről pedig a Budapest Te meg Én Facebook-oldalán lehet tájékozódni.

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Kocsma és templom egy épületben? Szálasi földalatti bunkere az erdőben? A körülbelül 600 lelket számláló Brennbergbánya amilyen parányi, épp olyan különleges. Keressétek fel velünk Magyarország első szénbányájának legendákkal átszőtt helyszínét, ami Soprontól nem messze és az osztrák határtól alig 1 km-re fekszik!
Save the date: Nyilvánossá vált a Zsolnay Fényfesztivál jövő évi dátuma, 2025-ben július 3-6. között borul fényárba Pécs. De a dátumon kívül is pörög az élet a fesztivál háza táján, mutatjuk az aktualitásokat!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
A legklasszabb leves lelőhelyek - 5 budapesti levesező
2023.05.10 | 5 perc | Gasztronómia
Nem csak hideg időben eshet jól egy finom leves és szerencsénkre Budapesten az elmúlt 10 évben egyre nagyobb kultúrája alakult ki azoknak a vendéglátóhelyeknek, ahonnan akár el is vihetünk magunkkal egy pohárnyi folyékony finomságot. Cikkünkben összegyűjtöttünk 5 olyan levesezőt, ahol a tradicionális változatoktól kezdve a különlegességekig mindent megtalálunk!