Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

5+1 felfedezésre váró látnivaló Magyarországon

Hazánk népszerű és sokat látogatott helyeit már többször is bemutattuk, ideje volt, hogy a kevésbé ismert, de nem kevésbé különleges látványosságairól is szülessen egy gyűjtemény. Ebben a cikkünkben 5+1 olyan izgalmas nevezetességet mutatunk be, ahol nem kell a turisták hadaival küzdenünk, mégis szuper élményben lehet részünk.

 

Vésztő-Mágor Történelmi Emlékhely, Vésztő

Vésztő területén, a Kőrös-Maros Nemzeti Park részeként átadott 14 hektáros emlékhely birtokán felsorolni is nehéz, hogy mennyi minden találunk; vár minket tanösvény, régészeti kiállítások, egy őskori és egy 19. századi házrekonstrukció, a népi írók szoborparkja, sőt még racka juhokat és szürke marhákat is láthatunk. A régészeti leletek jelentős része a mágori településhalom 6000 évre visszanyúló emlékeit mutatja be, de megismerkedhetünk egy korban hozzánk közelebbi, 18. századi gyűjteménnyel is, mely egy korabeli gazdaház berendezési és néprajzi tárgyait tárja a szemünk elé.

Vésztő-Mágor Történelmi EmlékhelyVésztő-Mágor Történelmi Emlékhely

Szállások a környéken>>

 

 

Aranymonostor Látogatóközpont, Bugac

Az elmúlt években a Bugac melletti Monostordombon a régészek feltártak többek között egy kolostort, a hozzá tartozó templomot, valamint az ezekhez kapcsolódó temetőrészeket, melyek alapján akár több ezren is élhettek ezen a területen. A több mint 800 éves leleteket a puszta homokja őrizte meg, és ahogy minél több Árpád-kori lelet kerül napvilágra, annál többet tudhatunk meg mi is erről az időszakról. A kiállításon a modern technológia is szerepet kap; VR-szemüvegen keresztül láthatjuk, hogyan is nézhetett ki Pétermonostor az 1200-as években, és egy 180 fokos vetítést is megtekinthetünk.

Fotó: Aranymonostor Látogatóközpont Bugac Facebook oldalaFotó: Aranymonostor Látogatóközpont Bugac Facebook oldala

Fotó: Aranymonostor Látogatóközpont Bugac Facebook oldalaFotó: Aranymonostor Látogatóközpont Bugac Facebook oldala

 

Szállások a környéken>>

Múzeumok és látogatóközpontok Magyarországon>>

 

 

Úszóláp tanösvény, Szigetszentmiklós

Európa második legnagyobb úszólápja fogad Szigetszentmiklóson, a Ráckevei-Duna ágán, ahol egy kellemes, 20-25 perc alatt teljesíthető tanösvényen végigsétálva ismerhetjük meg ezt a nem mindennapi természetvédelmi értéket. Ha séta közben nyitott szemmel járunk, akkor az úszó nádak mellett madarakat, békákat és siklókat is láthatunk. Az ösvény mindössze 700 méter, így gyerekekkel is könnyedén teljesíthető (bár babakocsival kihívást jelentenek a kis hidak), ráadásul bejáratánál egy játszótér is helyet kapott, ha esetleg a kicsiknek extra motivációra lenne szüksége.

Mesés kirándulóhelyek Magyarországon - Úszóláp tanösvény, SzigetszentmiklósMesés kirándulóhelyek Magyarországon - Úszóláp tanösvény, Szigetszentmiklós

 

Tanösvények, ökocentrumok Magyarországon>>

 

 

Szent László templom, Búcsúszentlászló

Búcsúszentlászló aligha nevezhető világvárosnak – már csak azért sem, mert városi rangja sincs –, mégis rengetegen keresik fel évről évre. A látogatás oka a helyi római katolikus kápolna és templom, melynek építését a hagyomány szerint maga Szent László rendelte el, miután megmenekült az ellenséges seregtől. Bár ezt az állítást a régészek erős fenntartásokkal kezelik, az tagadhatatlan, hogy a templom az egyik legszebb a maga nemében Magyarországon, valamint az is vonzza a látogatókat, hogy zarándokhellyé vált a mellette fakadó forrás, melynek csodás gyógyulásokat tulajdonítottak.

Fotó: Szent László Plébánia Búcsúszentlászló Facebook oldalaFotó: Szent László Plébánia Búcsúszentlászló Facebook oldala

 

Szállások a környéken>>

Szobrok, templomok Magyarországon>>

 

 

Öreghegyi Pincesor, Ócsa

Csupán 30 kilométere fekszik Budapesttől Ócsa, ahol a városhatárt átlépve egyenesen a 18. századba csöppenhetünk vissza, hiszen a település központjában található tájház és a temploma köré épített parasztházak a korabeli népi építészetbe és falusi életbe kalauzolnak el bennünket. Az igazi különlegesség az Öreghegyen kialakított több mint száz alföldi nyeregtetős pince, melyek ékes bizonyítékai annak, hogy már 400 évvel ezelőtt is aktív szőlőtermesztés zajlott hazánkban. A pincék tulajdonosai szívesen mesélnek boraikról, így ha nyitva találunk egyet közülük, akkor érdemes megállnunk náluk, mert akár még kóstolót is kaphatunk a páratlan nedűkből.

Népszerű kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Öreghegyi Pincesor, ÓcsaNépszerű kirándulóhelyek és látnivalók Magyarországon - Öreghegyi Pincesor, Ócsa

 

 

Károlyi-kastély, Fót

Közel a fővároshoz, Fóton egy gyönyörű klasszicista kastélyt tekinthetünk meg, melynek alapjait a 18. században fektették le. Az azóta eltelt időben számtalan változást eszközöltek rajta, Ybl Miklós keze is benne volt a dologban, de a külső részt sem hanyagolták el; egyedülálló növényeket és fákat telepítettek, és még egy halastó is helyet kapott. A kastélyban jelenleg oktatás üzemel, így a kastély teljes része nem látogatható, de egynapos kiránduláshoz hibátlan választás, jó időben pedig az angolkertben tett séta kihagyhatatlan eleme a látogatásnak.

Károlyi-kastély, FótKárolyi-kastély, Fót

 

Várak, kastélyok Magyarországon>>

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Bár csak néhány maradt fent, ám szépségük a mai napig őrzi azt a gazdagságot, ami a századforduló építészetét jellemezte. Ismerjétek meg Budapest legszebb villáit, melyek közül több is látogatható, így egy kis részlete ennek a kornak tetten érhető, ha arra jártok.
A nyár végi rosszkedv elűzésére mi jobbat javasolhatnánk, mint hogy üljünk le a gép elé és foglaljuk le első őszi utazásunkat? Cikkünkben 5 olyan wellness hotelt hoztunk el, melyek közül bármelyiket is választjuk, energiával feltöltődve vághatunk neki az előttünk álló hosszú, időnként borongós hónapoknak.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
6 gyerekbarát wellness szálloda elképesztő vízi világgal
2023.01.20 | 7 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Minden szülőnek kijár a pihenés, ezért hoztunk nektek 6 gyerekbarát wellness szállodát, ahol a család együtt töltődhet fel! Dőljetek hátra egy finom turmixszal a kezetekben a medence mellett vagy feküdjetek fel a pezsgőágyak egyikére, miközben a gyerekek épp csúszdáznak, pancsolnak vagy a vízi gomba alatt játszanak.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
2023.06.13 | 8 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!