Szállásajánlatok borbarátoknak>>
A Somló-hegyen található Kreinbacher József méltán népszerű birtoka, melyen a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően mára 60 hektáron végzik a szőlő kitermelését. 10 évvel ezelőtt egy új fejezet kezdődött a vállalkozás életében, amikor pezsgőpincészetük átadását követően bemutatták az első itt készített buborékos italokat. A méltán híres francia Champagne borvidék tapasztalataira és útmutatására támaszkodva a Méthode Traditionnelle elvét követve palackos erjesztés útján készülnek termékeik, azaz az érlelés akár 36 hónapon át is tarthat. A birtoklátogatások során lépésről lépésre végigkísérhetjük a metódus minden mozzanatát, és a végén természetesen a kóstolás sem maradhat el.
5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)
Pezsgő készítő magyar borászatok - Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)
Az ország egyik legelismertebb családi vállalkozása először 2003-ban Tokajban, majd pár évre rá Villányban alapította meg borászatait. A Sauska titka többek között a magasan fekvő dűlőikben rejlik, melyek erdővel körülvéve védik és egyben hűtik ültetvényeiken a szőlőt, így védve a gyümölcsöt a túléréstől. Főhadiszállásuk, a villányi Sauska 48 kihagyhatatlan, ha arra járunk, erre más bizonyíték nem is kell, mint hogy 2022-ben a Michelin Guide ajánlását is elnyerték. Pezsgőik közül jelenleg egy gyümölcsös brut rosét kóstolhatunk, mely tavaly ezüstérmet nyert a Champagne and Sparkling Wine World Championships megmérettetésen.
Borászatok, ahol pezsgőt is kóstolhatsz - Sauska 48 (Villány)
5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Sauska 48 (Villány)
A híres kövesdi pincesor szomszédságában, Tarcalon álmodta meg Szedmák Sándor borházát, ahova megérkezve megáll az idő és csak egy dolgunk van: átadni magunkat az itt termelt csodálatos borok élvezetének ebben a családias környezetben. A nagyjából 3 hektáros Deák-dűlőt változó mélységű lösz borítja andezit alapkőzeten, mely valóban nem mindennapi zamatot kölcsönöz az ide telepített furmint és zengő típusú szőlőnek. Tokaj-Hegyalja kedvelt változataiból azonban egyre többször készül pezsgő is, melyet a tulajdonos ajánlása alapján akár aperitifként is fogyaszthatunk étvágygerjesztőnek.
5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Szedmák Borház és Pincészet (Tarcal)
A Garamvári család saját bevallása szerint is maximalista, ha szőlészetről van szó. A Garamvári Szőlőirtokon azon dolgoznak, hogy a hagyományos eljárások és modern megoldások ötvözésével a legjobb minőségű borokat és pezsgőket kínálhassák vendégeiknek. Első termőföldjeiket a 90-es években vásárolták Balatonlellén, ezt kiegészítve pedig az egykori Palugyai pince átalakításával megkezdődött a pezsgőkészítés is Budafokon. Sikerükről megszámlálhatatlan díjuk ad bizonyosságot, de próbáljunk ki inkább egyet Classic vagy Prémium italaik közül, és győződjünk meg róla saját magunk is.
5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle)
5+2 pincészet, ha nem tudsz dönteni a bor és a pezsgő között - Fotó: Garamvári Szőlőbirtok (Balatonlelle)
A pincészet alapítója és névadója igazi kézműves borász. Az első szőlőszemek szüretelésétől a palackok felcímkézéséig minden helyben történik, a tokaji gazdaságok között is valódi kuriózumként tartják őket számon. Hiába tartanak a kísérletezés időszakában, munkásságukkal jó úton haladnak, hogy Tokaj visszakerüljön méltán megérdemelt helyére a világ bortérképén. 2013-ban elsőként kaptak engedélyt pezsgőkészítésre, pár nappal később pedig már palackozták is a 2012-es évjáratot. Pezsgőik tiszta gyümölcsös ízvilágúak, amiből biztosan szeretnénk egy második pohárral is.
Tokaj Borrégió
Tokaj után egy újabb bizonyíték, hogy furmintból igenis jó pezsgőt lehet készíteni. A Szent György-hegyi Gilvesy birtok 2020 decemberében mutatta be legújabb termékét, a Gilvesy Brut nature-t, mely azóta is hatalmas népszerűségnek örvend a habzó borok szerelmeseinek körében. Ha szeretnénk megízlelni egyet különleges produktumaik közül, akkor online bármikor rendelhetünk tőlük, de nyaranta érdemes ellátogatni hozzájuk és pincészetük teraszán, vagy a külön kialakított B-üzem elnevezésű helyükön inni egy fröccsöt az esti koncert közben.
Szállásajánlatok Hegymagason>>
Szent György-hegy
A minőségre mindig kényesen ügyelő François Pezsgőgyár 1886-os indulása óta a francia készítési hagyományokra támaszkodva, de a magyar ízlésvilághoz illeszkedve készíti pezsgőit. A kezdetektől fogva kizárólag az Etyek-Budai borvidéken található, saját ültetvényről származó Chardonnay és Pinot Noir fajtájú szőlőből készülnek a kiválóbbnál kiválóbb nedűk, így váltak a budafoki pincesor legkiemelkedőbb pezsgőkészítő gyárává, jelenleg a Törley cég oltalma alatt.
Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpont Budapest