Cím: 1132 Budapest, Visegrádi utca 14.
A Nyugati tér közelében nyílt Fabrik sokkal több, mint egy kávézó, hiszen megálmodói olyan közösségi teret hoztak létre, ahol akár különböző művészeti témájú workshopokon – akvarell tanfolyam, makramé készítés – vehetünk részt, kiállításokat nézhetünk meg, sőt még dolgozhatunk is innen, persze mindezt egy gőzölgő forró ital társaságában. Hogy a főszereplőről is beszéljünk; a presszó kínálatban mindig találunk Racer Beanst, melynek aktuális eredetét az őrlőre feltüntetve keressük, de ha épp nem vágyunk a kávé felpörgető erejére, akkor választhatjuk az elsőosztályú forró csokit vagy a koffeinmentes chai lattet, esetleg egyet a szuper szendvicsek és péksütik közül.
5 specialty kávézó Budapesten, ahol igazán ráhangolódhatsz az őszre - Fotó: Fabrik Facebook oldala
Cím: 1075 Budapest, Madách Imre út 3.
Ha Ausztrália az útiterveid között szerepel, akkor bemelegítésként semmiképpen ne hagyd ki a 7. kerületben már több mint 10 év stabilan működő My Little Melbourne kávézót, hiszen nemcsak a szigetország hangulata fog itt magával ragadni, hanem professzionizmusuk is, mely semmit sem fakult az elmúlt évtizedben. Az olasz kávétól indulva hatalmas utat tettek meg, és ma már kizárólag a specialty vonalnak szentelve Racer Beans pörkölővel készülnek italaik, melyhez az alapanyagot kizárólag Földünk legkisebb kontinense szolgáltatja. A kávézó emellett brew barként is működik, de még akár Fritz-Kólát is találhatunk náluk, érdemes tehát legalább egyszer kipróbálni őket, de figyelem: a hely függőséget okozhat!
Cím: 1027 Budapest, Margit körút 8.
A budai kávéoázis a kerület egyik legforgalmasabb helyén, a Margit körúton kapott helyet, mely 100 négyzetméteres alapterületével nem kimondottan a megszokott intim belvárosi kávézók hangulatát hozza. A nagy alapterületre ez esetben szükség is volt, hiszen a Montage nevéhez hűen messze több, mint egy szimpla kávézó: rendezvénytér, munkaállomások, sőt olykor kiállítások helyszíne, de ez semmit sem vesz el az atmoszférából, ne hezitáljunk hát, ha csak reggeli italunkra ugranánk be hozzájuk. Tulajdonosai fontosnak tartják, hogy alapanyagaikat helyi beszállítóktól szerezzék be, így kávéjukat Kőbányán pörkölik, a szörpöket Budakeszin főzik, a sütik Solymáron készülnek, isteni friss kenyereik pedig helyben, az üzletben sülnek.
Cím: 1053 Budapest, Veres Pálné utca 17.
Az első specialty kávézók között jött létre még 2014-ben a Mantra, melynek alapkoncepciói azóta sem változtak. A folyamatosan formálódó kínálatban Hondurasból, Brazíliából, Kolumbiából és Ruandából származó szemekből válogathatunk, és a 2019-ben megvásárolt kecskeméti mikropörkölő üzemüknek köszönhetően már otthonunkban is élvezhetjük az üzletben megszokott ízeket. Rendelésnél ajánlott szakértőik segítségét kérni, nehogy kimaradjunk éppen aktuális újdonságaikból, de akár csak egy süteményre is érdemes hozzájuk betérni, hiszen mentes és hagyományos torták, valamint péktermékek színes választékát találjuk a pultban.
Cím: 1053 Budapest, Múzeum körút 5.
A Fekete egy 11 négyzetméteres espresso bárként kezdte, de hamar kiderült, hogy sokkal több van benne, mint hogy a munkakezdés előtt itt dobjuk be napindító kávénkat. Mára olyan színes termék- és szolgáltatáspalettával rendelkeznek, melyet felsorolni is nehéz. Első helyen természetesen a kiváló minőségű kávé áll, de ezen felül az 5. kerület egyik legkedveltebb reggelizőhelyévé váltak, isteni szendvicseiknek, házi süteményeiknek, a desszertműhelyükben készült tortáiknak, és a hidegen préselt zöldség- és gyümölcsleveknek, a superjuice-oknak köszönhetően.
5 specialty kávézó Budapesten, ahol igazán ráhangolódhatsz az őszre - Fotó: Fekete Facebook oldala