Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Ahol az érintetlen természet nyújt inspirációt – 6 angolkert Magyarországon, amit látnod kell

Ötven év sem kellett ahhoz, hogy a 18. század elején, Angliában megjelent szabálytalan, nyitott, kontrasztos, a természeti környezethez passzoló kertek népszerűsége egész Európán végigsöpörjön. Ezúttal 6 angolkertet ajánlunk, ahová bármelyik évszakban érdemes ellátogatnod.

Magyarország sem maradhatott ki a kertépítészeti trendből, ami több is mint divathullám – inkább a valódi természeti értékekhez való kapcsolódás. Olyan helyszínek kialakítása, ahol nem a geometriai szabályosságban, hanem a kicsit kusza, de annál valódibb szépségben találhatunk örömet.

Az angolkertek erdőkből, ligetekből, rétekből, tisztásokból, sík és dombos vidékekből, valamint az ezeket a tájakat utánzó elemekből álló parkok. A növények elrendezésében általában semmilyen mértékű szabályosság, vagy túlzott precizitás nincsen (például a virágok elszórva ékesítik a füves területeket, ahelyett, hogy tökéletes ágyásokba ültették volna őket). A mesterkéltség helyett tehát a valódiság és a természetszerűség a kulcsszó, ami valljuk be, igazi felüdülést hozhat az épített, megkomponált környezetben (és a sokszor szétfilterezett online térben) töltött hosszú-hosszú idő után!

Jellemző még az angolparkokra, hogy apróbb tavak, csörgedező patakok, mesés platánfák, romantikus virágok kapnak bennük helyet. A szabálytalan vonalvezetés természetesen ne tévesszen meg senkit – ez nem egyenlő az elhanyagoltsággal vagy rendezetlenséggel! Érdekesség, hogy Alexander Pope, a 18. század első felének egyik legnagyobb angol költője (William Shakespeare és Alfred Tennyson után őt idézik a leggyakrabban az angol nyelvű szerzők köréből) fogalmazta meg elsőként, hogy mit is takarnak az angolparkok.

Az ő megfogalmazásában az angolkertek illeszkednek a táj adta körülményekhez, szinte egybeolvadnak a természettel, nincsenek körbekerítve, kontrasztosak, de kerülik a geometriai szabályozottságot, a növényeket és díszcserjéket pedig elszórva vagy csoportokba ültetve kell elhelyezni. Nézzük is, itthon hol találod a leggyönyörűbb és legromantikusabb parkokat!

 

Tatai Angolkert

A meghitt tóvárosi városrész rejti a magyarországi angolkertek legrégebbi és egyben leghíresebb darabját. A tatai angolparkot az Eszterházy család építtette a 18. században (az ő kezdeményezésükre terjedtek el itthon is az angolkertek). Mesés ligetei, sétányai és műemlékei vannak, sőt hidakkal, gótikus templomromok között csörgedező vízeséssel és egy Pokol elnevezésű műbarlanggal is találkozhatunk.

6 angolkert, amit látnod kell - Tatai Angolkert6 angolkert, amit látnod kell - Tatai Angolkert

6 angolkert, amit látnod kell - Tatai Angolkert6 angolkert, amit látnod kell - Tatai Angolkert

 

 

Festetics-kastély, Dég

Igazán könyvbe illik a dégi, klasszicista stílusban épített Festetics-kastély és annak angolparkja. Szívd magadba te is a kastély történetét, a park legromantikusabb részleteit (az ősfáktól a növényritkaságokig), a Szerpentin-tó gyaloghídjain való séták relaxáló hatását, és a szigeten álló Hollandi-ház szépségét! Izgalmas, hogy a németalföldi stílusban épült Hollandi-házhoz régebben csak dróton áthúzható csónakkal tudtak átjutni az emberek, a híd csak később épült meg.

6 angolkert, amit látnod kell - dégi Festetics-kastélypark6 angolkert, amit látnod kell - dégi Festetics-kastélypark

Szállástippek Dég környékén>>

 

 

Fertőd

Az Esterházy-kastélyról úgy tartják, hogy parkjának fénykora Esterházy „Fényes” Miklós herceg idejére tehető. A lakosztályokhoz szobrokkal és kővázákkal díszített kamarakertek kapcsolódtak, a díszudvart szökőkutak ékesítették, sőt a rokokó pompához vízesések, szökőkutak, és mitológiai istenekről elnevezett mulatóházak is nagyban hozzájárultak. A napjainkban angolkertként emlegetett részt csak 1906-ban parkosították. A sok-sok növénykülönlegességgel borított terület természetesen napjainkban is leveszi a lábukról a turistákat. Érdemes azonban az északi parkban is tenni egy sétát: a sportpályán, parkolón és kempingen túl mocsárciprusokat, öreg platánfákat, egy szomorú bükköt, és hársfasorokat is megcsodálhatunk.

6 angolkert, amit látnod kell - fertődi Esterházy-kastély angolparkja6 angolkert, amit látnod kell - fertődi Esterházy-kastély angolparkja

Szállástippek Fertőd környékén>>

 

 

Soponya

Bámulatos angolparkot kapott a Pollack Mihály tervei alapján átalakított, klasszicista soponyai kastély. Az épület körüli kertépítésről már a 18. század közepéről vannak említések, de akkor még igencsak gyerekcipőben járt az angolparkok Magyarországra érkező trendhulláma, így hát francia barokk stílusban épülhetett meg a díszkert. Az 1807-es kastélybővítés viszont kitűnő alkalmat jelentett a lélegzetelállító angolkert létrehozására.

Bár a kastély jelenleg nem látogathó, a parkba be lehet menni.

 

 

Kisbér

Tudtad, hogy a Batthyány család keze nyomát hordozza magán az ország egyik legkorábban épített tájképi kertje, a kisbéri angolkert? A ma is nyugodt, csendes és varázslatosan szép parkot 1774-ben létesítették a Batthyány-kastély körül. A kerthez tartozik még az úgynevezett Nagy-tó, amelyre pazar kilátás nyílik a kastély déli szárnyának ablakaiból. A tónál egyébként egy mészkőből faragott Neptun-szobrot is elhelyeztek, ám ez sajnos nem állta ki az idő próbáját. Napjainkban platánfákat, vadgesztenyefákat, perzsafákat és amerikai ámbrafákat is megcsodálhatunk a kisbéri angolkertben, amelynek hírét a Pokol-dombhoz fűződő, helyi legendák is messzire viszik. Ez egy barlangrendszerbe torkolló műrom, amelynek az volt az eredeti küldetése, hogy a város felől eltakarja a labirintus elejét. Létrejöttére a helyiek saját fantáziájuk szerint találtak ki anekdotákat.

 

Széphalom

Az angolparkok sorából hiba volna kihagyni a szépen gondozott Kazinczy Ferenc Emlékparkot Széphalomból, amely a Magyar Nyelv Múzeumát öleli körül. A kulturális kalandozások előtt vagy után szívd magadba a természet szavát is: csodáld meg a gyertyán, akác, kocsányos tölgy, kőris és erdei fenyő fafajokkal ékesített kertet, ahol egy ligetes, füves rész is pihenésre csábít!
Érdekesség, hogy egy fehérakác-sarjat is felkutathatsz az emlékcsarnok déli oldalán, amelynek ősét vélhetően maga Kazinczy Ferenc ültette (az eredeti fa 1996 nyarán sajnos elégett). Irány Széphalom, ahol az irodalom és a természet szárnyán is kirándulhatsz!

Fotó: nyelvmuzeum.net Fotó: nyelvmuzeum.net

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Löverek vagy Lővérek? Ez a kérdés régóta lázban tartja már azokat, akik szeretnék helyesen megnevezni a Soproni-hegység híres területét. Mi sem bátorkodunk állást foglalni cikkünkben, hiszen a két elnevezés egyaránt helyes. Azt viszont megígérjük, hogy bemutatjuk a mesés soproni Lővérek kirándulóhelyeit, látnivalóit. Fedezd fel velünk a legjobb túraútvonalakat, kilátókat, kerteket és kalandokat!
Sokáig tudnánk sorolni a tényeket Pápáról: történelmi város Veszprém vármegyében, a környék kulturális, gazdasági és turisztikai központja, templomokban és termálfürdőkben bővelkedik, és nem mellesleg a dunántúli református egyház központja. Azonban ássunk mélyebbre egy kicsit, és lássuk miket érdemes megnéznünk ebben a történelmi városban!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Bemutatjuk Tokaj-Hegyalja legrangosabb éttermeit
2024.07.17 | 9 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!