Szerző: Kovács Nóra
Visszatekintve az elmúlt időszakra, hogyan érzed, mik voltak azok a pillanatok, amik meghatározták az életeteket?
2020 márciusában a derült égből érkezett a hír, hogy a szállodát be kell zárnunk, és 50 alkalmazottunk életéről kell döntenünk. Édesapám, aki már sokat látott, még ő is tanácstalanul állt a helyzet előtt, de tudtuk, hogy valahogyan át fogjuk vészelni ezt az időszakot. Mivel pár hétig a borrendelések is leálltak, ezért nem csak a szálloda, de a borászat élete is bizonytalanná vált. Tudtuk, hogy mindenhol nagyon értékes emberek dolgoznak, akikért felelősséggel tartozunk, nem szerettünk volna senkit sem elveszíteni. Ezért úgy döntöttünk, hogy átszervezzük a szállodai munkaköröket. Volt, aki a szőlőbe ment, más a borászatban segített be. Mint egy nagy család, úgy fogtunk össze, és ez jó is volt: sokkal szorosabb kapcsolat alakult ki köztünk. Másfelől a kollégák ily módon beleláthattak más feladatkörökbe is, ami csapatépítésnek sem volt utolsó. Ez az időszak lehetőséget adott arra is – pályázati források segítségével – hogy felújítsunk a szállodai szobákat, hogy a kertet rendbe hozzuk. De igazán akkor voltunk boldogok, amikor újra kinyithattunk.
Gere Andrea
Hogyan látod a jelenlegi helyzetet?
Óriási kihívás elé néz a turisztikai szektor, az új energiaárak nagyban befolyásolják majd a szállodák működését. Azok az egységek, amelyek wellnessrészleggel rendelkeznek, még nagyobb gondban vannak, hiszen ott folyamatosan biztosítani kell a megfelelő hőmérsékletet, akár van vendég, akár nincs. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy évekkel ezelőtt átálltunk vegyes fűtésre, geotermikus energiát is alkalmazunk, venyigével fűtünk, napkollektorokat telepítettünk, de mindez nem elegendő a teljes energiai függetlenséghez. Abban bízunk, hogy lesz majd némi kormányzati támogatás a szektornak, mert az áremelkedést nem lehet végérvényesen a vendégre hárítani. A szektor ellehetetlenítése pedig végképp nem lehet cél. A működéseteknek egyik erőssége, hogy több lábon álltok. A borászat és a szálloda mellett erős támaszt jelent a Mandula Étterem és Borbár, és természetesen a Gere étrendkiegészítők és a kozmetikumok értékesítésével is számolni tudtok.
"Talán a legnagyobb erősségünk, hogy egy erős, megbízható brandet sikerült felépítenünk az elmúlt évtizedek során, így a GERE név garancia arra, hogy a magas minőséget nyújtunk. Stabilitást ad a működésünknek a többlábon állás, ami a legnehezebb pillanatokban is biztonságérzetet nyújt."
Hogyan tovább?
Szinte minden halad a maga rendjén, úgy, ahogyan eddig is tettük. Várjuk a vendégeket a borkóstolókra, pincelátogatásokra, nemrég vettünk részt a Villányi Vörösbor Fesztiválon, de már tervezzük a Márton napi újbor vacsorákat is. Hogy ne csak egy hétvégére korlátozódjanak a Márton napi vigalmak, ezért mi egész novemberben degusztációs menüvel várjuk a hozzánk érkezőket. A szombati vacsora alatt 6 fogást kínálunk, mellé jó vörösborokat. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a libáink a saját majorságunkon nevelkedtek, így garantálni tudjuk a jó minőséget, a finom ízeket.
Mandula Étterem és Borbár
Új séf került a konyha élére. Mit tudhatunk Molnár Lászlóról?
Laci régóta itt dolgozik, mint séf helyettes tevékenykedett korábbi séfünk, Molnár Peti mellett. Hamar felvette a ritmust, kreatívan oldja meg a rá váró feladatokat. A napokban kóstoltuk le az új menüsort, ami az őszi-téli idényhez illően húsokban bővelkedik. Valójában ez a mi idényünk, amikor a vadak, a vörös húsok mellé végre kínálhatjuk a testesebb vörösöket, egy Kopárt, egy Franc-t. De azok számára is tartogat az étlap meglepetést, akik húsmentesen étkeznek, vagy épp a könnyedebb falatokra vágynak. És nem titok, a desszert kínálatunk tartogat némi meglepetést.
A Márton nap jegyében egész novemberben degusztációs menüvel várják a vendégeket a Mandula Étterem és Borbárban.
Ha már szóba került a bor: neked mit jelent azon túl, hogy ebben a világban nőttél fel?
Igen, az egész gyerekkorom erről szólt, de ez sosem volt kényszer, sokkal inkább szerelem. Rengeteget kaptam tőle, csodálatos barátokat, élményeket. Amikor a pandémia idején el kellett gondolkodnunk azon, hogy mit tegyünk a legrosszabb forgatókönyv esetén, akkor arra ébredtem rá, hogy ha bármelyik egységünktől meg kellene válnunk, akkor a szívem szakadna meg. Már az a tény, hogy hónapokig zárva volt a szálloda, borzasztó érzés volt, hiszen itt mindent mi hoztunk létre. Hogyan lehetne elengedni?
Nem titok, hogy ebbe a férfias szakmába képes vagy belecsempészni a nőiességet, a finomságot. Egyfelől a GERE szőlőmagolaj és őrlemények megalkotásával, másfelől a GERE kozmetikumok piacra dobásával.
A GERE szőlőmagolaj és őrlemény egy nagyon is kézenfekvő megoldás volt, már csak azért is, mert adva volt a szőlőmag, amivel érdemes volt kezdeni valamit. De emellett az egészségünkre gyakorolt hatása is nagyon fontos volt számunkra. Óriási munka áll amögött, hogy ezek a termékek ma nemzetközileg elismertek, szeretettek és keresettek lettek. Kezdve azzal, hogy rengeteg fejlesztést igényelt, hogy elérjük a megfelelő minőséget, és megalkossuk azt a termékcsaládot, amit eredetileg megálmodtunk. Másfelől egy teljesen új piacra léptünk, aminek a működését menet közben sajátítottuk el. Az újabb feladatot a kozmetikai piac megismerése jelentette, ahol szembe kellett néznünk az erős konkurenciával és azzal a ténnyel, hogy hosszabb időt vesz igénybe a személyes üzenet ismertté tétele, mint gondoltuk. De a kihívások sosem riasztottak el.
Andrea Gere Skin Care
Milyen új élményeket hozott számodra az Andrea Gere Skin Care márka megalkotása?
Nagyon jó érzés volt ebben a minőségben kipróbálnom magamat. Egy új világ nyílt meg előttem, sminkmesterekkel, szépség mentorokkal ismerkedtem meg, beleláttam egy teljesen új szektorban és üzletasszonyként is kiteljesedhettem. Mindig is közel állt hozzám a nőies gondolkodás, az esztétikum, a finomság. Ezeket nem csak a kozmetikai termékeimben szeretném nyilvánvalóvá tenni, de a borok esetében is erre törekszünk. Szerencsére Édesapám is teljes mértékben tud azonosulni ezzel az elegáns, kifinomult stílussal.
Miben mutatkozik meg mindez?
A ’90-es évekre jellemző karakteres borok helyett ma már egy kifinomultabb vonal figyelhető meg a borainkban. A finomhangolás talán a legfontosabb momentum, a részletek, az esztétikum, a gondosság, az emberi kéz nyoma mindenhol jelen van. Fontos, hogy milyen a hordó, milyen a donga, milyenek a bor párosítások. Nincs is annál szebb, mint amikor semmi sem túlzó, hanem minden a helyén van. Számomra az a jó bor, amit a szád minden szegletében érzel. Tökéletes az, amikor az íz kitölti a szádat, és részletgazdagság, harmónia figyelhető meg minden cseppjében. Ehhez kell a női energia.