A Michelin-kalauz valamikor az 1900 évek elején egészen egyszerű okból született: az autógumi gyártó Michelin cég a vidéki autózók számára szeretett volna praktikus tanácsokkal szolgálni, például arra vonatkozóan, hol érdemes megállni egy jó ebédre, vacsorára. Ma már presztízs értékkel bírnak a csillagok, olyannyira, hogy nemcsak szakmai, de gazdasági hatásuk is megfigyelhető. Bár a Michelin csillagok gyűjtésében ugyan még kezdő ország vagyunk, 2022-ben két 2-csillagos és öt 1-csillagos étteremmel büszkélkedhetünk.
2 csillag
Pesti István étterme évek óta komoly gasztronómia sikertörténet, melynek méltó megkoronázása a Michelin Guide 2 csillaga. Az elmúlt időszakban kikristályosodott koncepció eredménye lett a Platán Gourmet, mely egy időtálló, kézzel fogható, jól megfogalmazható konyhát takar. Az étterem csúcsminőségű alapanyagokat használ, egyenletesen magas színvonalon készítik el a különleges ízvilágú ételeket, melyet a séf tehetsége tovább növel. A Platán Gourmet vacsoráin 10, illetve 12 fogásos degusztációs menü közül választhatunk, melyekhez borsort is kérhetünk.
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Platán Gourmet (Tata)
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Platán Gourmet (Tata)
1 csillag
A St. Andrea egykori séfje, Barna Ádám még a pandémia idején váltott, és lett az 42 Restaurant & Bar konyhafőnöke. Varga Sándor tulajdonossal közösen döntöttek a váltás mellett, és lettek bisztró helyett fine dining étterem. Extravagáns megjelenése ellenére az esztergomi étterem egy nagyon barátságos hely, ahol a fine dining élmény egy elegáns környezetben valósulhat meg. A Michelin 1 csillaggal jutalmazta az éttermet, ahol a séf egy 9 fogásos degusztációs menü keretén belül mutathatja be tehetségét. Kreativitás, magas minőség, kifinomultság és az étkezés élményszerűsége emeli a hely értékét.
Szállásajánlatok Esztergomban>>
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: 42 Restaurant & Bar (Esztergom)
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: 42 Restaurant & Bar (Esztergom)
2 csillag
Ma már szinte nincs olyan ember, aki nem hallott volna a Stand sikeréről, lévén, hogy 2019-ben, az étterem nyitását követő 9. hónapban már Michelin-csillag díszelgett az étterem falán. 2022-ben pedig a két évtizedes munka meghálálta magát, és a Székely Mihály utcai étterem két elismert séfje, Széll Tamás és Szulló Szabina örömmel vehette át a Michelin Guide 2 csillagát. Ahogy mondják, a minőségben nem ismernek megalkuvást, mindig a jól átgondolt, precízen tervezett, de szerethető ételekre kerül a hangsúly. Regionális és szezonális alapanyagora épülnek az ételek, melyek többségét a magyar konyha modern és kortárs megfogalmazása jellemez. Az étterem 6 fogásos menüt, Chef kóstoló menüt és vegetáriánus menüt kínál, melyhez magyar és nemzetközi borokat kínál párosításként.
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Bujnovszky Tamás, Stand (Budapest)
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Bujnovszky Tamás, Stand (Budapest)
1 csillag
2008-ban nyitotta meg kapuit a Ráday utcában található Costes Restaurant, mely 2010-ben, hazánk első nemzetközileg is elismert fine dining éttermeként megkapta a Michelin csillagot. Az étterem új koncepcióval vágott neki a 2022-es évnek, a konyha élére chef patronként Rácz Jenő került (nemcsak executive chefje, de résztulajdonosa is az étteremnek), mellette Koppány Levente head chef dolgozik. A megújuló koncepcióban az étterem 6 fogásos kóstolómenüvel készül, mely jól tükrözi a séf stílusát. Célja, hogy közérthető, a magyar vendégek számára is izgalmas ételeket kínáljon, melyek a nemzetközi konyhák ízeit mutatják be. Az étterem a korábbi fehérabroszos hangulat helyett egy kötetlenebb, barátságosabb miliőt teremtett. Szállásajánlatok Budapesten>>
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Costes Restaurant (Budapest)
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Costes Restaurant (Budapest)
1 csillag
A portugál és a magyar konyha legízesebb falatait egyesíti magában Tiago Sabarigo és Jenei Éva étterme, az Essência Étterem. A 2020-ban debütáló hely éppen a pandémia ideje alatt nyitotta meg kapuit, a Michelin csillagos Costes korábbi séfje azonban nem tartott attól, hogy ne lenne helye egy olyan különleges gourmet étteremnek, ahol a mediterrán portugál ízek találkoznak a fűszeresebb magyar konyhával. Ebédidőben a degusztációs menü mellett à la carte is választhatunk, az étlap színes, különleges ételei minden bizonnyal elnyerik tetszésünket. A Sas utcában működő egység mediterrán kék-fehér csempés és nyers téglával kirakott falaival egy otthonos, barátságos belsőt biztosítanak, ahová feszengés nélkül ülhetünk be egy ebédre, vacsorára.
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Essência (Budapest)
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Essência (Budapest)
1 csillag
2021. májusában Rácz Jenő egy egészen új éttermi koncepcióval jelentkezett a Rumour megvalósításával. A Chef’s Table koncepció lehetőséget teremt arra, hogy egy nyitott térben, a szervizpultot körbe ülve, közvetlen kapcsolatot teremtsünk a séffel és az étterem csapattagjaival. A degusztációs menü szezonális, általában kéthavonta változik, az ételek és az alapanyagok különlegessége garantálja, hogy egyedülálló fine dining élményben legyen részünk, akár a hat, akár a tizenegy fogásos menüt választjuk. Keddtől szombatig két ültetésben látogatható az étterem: 17 és 20 órakor nyitja meg kapuit a Rumour, ám ha hamarabb érkezünk, érdemes az emeleten található Rumour Bar koktéljaival ismerkedni.
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Rumour by Rácz Jenő (Budapest)
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Rumour by Rácz Jenő (Budapest)
1 csillag
2021 után 2022-ben is Michelin-csillaggal díjazták a Tóth Szilárd séf nevével fémjelzett éttermet, sőt, ebben az évben az etikus és fenntartható gasztronómiai törekvések külön díjat érdemeltek, a Salt Budapest a Michelin Green Star elismerést is megkapta. A Királyi Pál utcában, A Hotel Rum földszintjén található étterem barátságos hangulatát tovább emeli az a tény is, hogy a séfasztal az étterem központi részén helyezkedik el, a fogásokat gyakran a séf vagy az étterem vezetője, Boldizsár Máté viszi az asztalokhoz, ezzel lehetőséget teremtve a beszélgetésre, véleménycserére. A degusztációs menü 15 tételt tartalmaz, melyhez többféle italpárosítás közül választhatunk. A fogások a tradicionális magyar konyha alapjain nyugszanak, az ízeket meghatározzák a séf által gyűjtött gyógy- és vadnövények, a magyaros ízek, mint a szatmári sonka és szalonna, a házi készítésű dzsúszok, a helyben sütött kenyér.
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Horpáczi Dávid, Salt (Budapest)
Michelin-csillagos éttermeink - Fotó: Horpáczi Dávid, Salt (Budapest)
1 csillag
2019-ben már egyszer megkapta a Michelin-csillagot, ám a 2020 márciusában történt leállás, és a 2022 februárjában történt megnyitást követően kérdéses volt, hogy jár-e újra a csillagos elismerés. A csapat, melynek élére a korábban két Michelin-csillagot szerző svéd Daniel Berlin – mint chef consultant –, és Kaszás Kornél konyhafőnök került, minden kétséget kizáróan érdemelte ki 2022-ben a Michelin-csillagot. A Babel a megújulás mellett megmaradt a korábbi szellemiségnél, magyar és regionális étteremként Magyarországra és közvetlen szomszéd országok gasztronómiájára koncentrálva alkotja meg fine dining fogásait. Az étterem erőssége, hogy világhírű éttermekben tapasztalatot szerzett szakemberekkel dolgoznak, ahol az igen magas minőségű alapanyagokra épített ételek mellett a konyhai kvalitások is kiemelkedőek. Ma a Babel Budapest egy olyan belvárosi luxus étterem, mely eleganciát és letisztultságot sugall minden fogásával.
1 csillag
A Sas utcában működő étterem és borbár 2014 óta őrzi Michelin-csillagát. Horváth Tamás és Kalocsai Zoltán tulajdonosok 2010-ben bízták meg Sárközi Ákost, hogy vezesse újonnan megnyíló éttermüket, mely fő céljának a mai konyhatechnológia alkalmazása mellett a régi magyar konyha sokszínűségének megőrzését tűzte ki célul. A Borkonyha működésében egy francia bisztró és egy mai magyar kortárs családi étterem ötvözete, ahol a friss alapanyagokra épülő étlapot egy táblás ajánlat egészít ki. A hetente, kéthetente változó kínálat színes és izgalmas ételeket nyújt a vendégek számára. Mindezt egy nagyon izgalmas, 200 féle, túlnyomóan magyar borokból álló borkínálat egészít ki, melyek közül 48 féle mindig pohárban kóstolható, számos pedig a borpolcról megvásárolható tétel. Szállásajánlatok Budapesten>>
Nyitókép: Platán Gourmet - Tata