Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Az Alpokalja bakancslistás látnivalói és kirándulóhelyei

A Magyarország nyugati határán elterülő varázslatos tájegység, az Alpokalja lenyűgöző természeti szépségekkel és gazdag kulturális örökséggel várja a kirándulókat. Ha szeretnénk elvonulni a hétköznapok forgatagától, akkor ez a vidék tökéletes választás lesz; a Soproni- és Kőszegi-hegység vadregényes ösvényei, a Pinka-sík nyugalma, valamint a Felső-Őrség és a Vasi-Hegyhát rejtett kincsei mind-mind különleges élményeket kínálnak.

 

A terület különböző kistájakra osztható, amelyek mindegyike sajátos vonzerővel bír – ezeknek a legfőbb nevezetességeit vesszük most sorra, hogy utána saját szemünkkel is meggyőződjünk a régió páratlan szépségéről.

 

Soproni-hegység

Az Alpokalja három fő részének egyike a Soproni-hegység, mely a nyugati határ közelében, Sopronhoz közel fekszik, ahol a természet és a gazdag történelmi örökség kéz a kézben jár. A terület híres kilátóiról és kastélyairól, melyek közül néhány kihagyhatatlan a környéken járva.

Alpokalja kirándulóhelyek, látnivalók: A Soproni-hegység csodálatos látképe még különlegesebbé teszi túránkatAlpokalja kirándulóhelyek, látnivalók: A Soproni-hegység csodálatos látképe még különlegesebbé teszi túránkat

 


Széchenyi-kastély

A nagycenki Széchenyi-kastély a magyar történelem egyik legnagyobb alakjának, Széchenyi Istvánnak egykori otthona, a kastély és a hozzá tartozó park ma múzeumként működik, ahol a kiállításokon keresztül betekintést nyerhetünk a reformkor nagyjának életébe és munkásságába. A látogatók a kastélyt körülvevő gyönyörű angolkertet is felfedezhetik, mely tökéletes helyszín egy könnyed sétához.

Az Alpokalja látnivalói: a Széchenyi-kastély tágas kertjével remek kirándulóhely célpont Fotó: ittjártam.huAz Alpokalja látnivalói: a Széchenyi-kastély tágas kertjével remek kirándulóhely célpont Fotó: ittjártam.hu

Szállások Nagycenk közelében>>

 


Fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház, Mithras-szentély

A Fertő-tó partján fekvő Fertőrákos különleges geológiai és történelmi jelentőséggel bír, ahol a kőfejtő monumentális sziklái között működő Barlangszínház egyedülálló akusztikájával és varázslatos hangulatával hódítja meg a látogatókat. A 760 fő befogadására alkalmas színháztér fűthető székekkel, valamint modern fény- és hangtechnikával ellátott színpaddal rendelkezik.
A Mithras-szentély a római kori vallásos élet különleges darabját őrzi, amely a rejtélyes Mithras-kultuszhoz kapcsolódik: ő volt a legyőzhetetlen napisten, aki a mítosz szerint megölte a sötétséget és a gonoszságot megtestesítő ellenfelét, a bikát.

Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: a Fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház izgalmas úticélAlpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: a Fertőrákosi kőfejtő és Barlangszínház izgalmas úticél

Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: Mithras-szentély a római kori vallásos élet egy darabját őrziAlpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: Mithras-szentély a római kori vallásos élet egy darabját őrzi

Szállások Fertőrákos közelében>>

 


Lőverek

Sopron kertes villa- és üdülőnegyedét, a Lővereket számtalan túraútvonal és tanösvény szeli át, ahol a Károly-kilátó, a Sörházdombi-kilátó és a Gloriette-kilátó mind-mind fantasztikus panorámát kínálnak a környékre. A túrák során további érdekes látnivalókba botlunk, mint például a Deák-kút vagy a Szalamandra-tó, melyek pihenőhelyül szolgálhatnak egy hosszabb túra közben.

Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: Lővérek igazi túraparadicsom: számos túraútvonallal és látványossággal várAlpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: Lővérek igazi túraparadicsom: számos túraútvonallal és látványossággal vár

 

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Hűsölj Sopron mesebeli rengetegében! Kirándulás a Lővérekben
Löverek vagy Lővérek? Ez a kérdés régóta lázban tartja már azokat, akik szeretnék helyesen megnevezni a Soproni-hegység híres területét. Mi sem bátorkodunk állást foglalni cikkünkben, hiszen a két elnevezés egyaránt helyes. Azt viszont megígérjük, hogy bemutatjuk a mesés soproni Lővérek kirándulóhelyeit, látnivalóit. Fedezd fel velünk a legjobb túraútvonalakat, kilátókat, kerteket és kalandokat!

 

 

Kőszegi-hegység

A Kőszegi-hegység Kőszegtől könnyen megközelíthető, Magyarország egyik legnyugatibb hegyvidéki területe, amely a természet és a történelem szerelmeseinek is rengeteg élményt kínál. Az érintetlen erdőségek, kilátópontok és patakok mentén haladó ösvények menedéket nyújtanak a város zajától.

 


Cáki pincesor

Cák falu híres, védett műemléki pincesora különleges atmoszférát áraszt, az apró, nádtetős borospincék sorai a hagyományos borászat és a vidéki élet emlékeit idézik meg. A kis település egy igazi gyöngyszem, ahol a látogatók betekintést nyerhetnek a térség régi világába.

Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: Cáki pincesor és a nádtetős borospincék a kirándulók kedvelt helyszíneAlpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: Cáki pincesor és a nádtetős borospincék a kirándulók kedvelt helyszíne

Szállások Cák közelében>>

 


Írottkő kilátó, Hétforrás és Óház-kilátó, Szulejmán-kilátó

Az Írottkő a Kőszegi-hegység legmagasabb pontja, amely egyúttal a magyar-osztrák határt is jelzi, a kilátóból lélegzetelállító panoráma nyílik a környező vidékekre. Az Óház-kilátó Kőszeg fölött magasodik, és történelmi jelentőséggel is bír, ugyanis helyén egykor egy középkori vár állt. A látogatók nagyon szeretik, mert könnyen megközelíthető, és ingyenes parkolót is találni a pihenőnél. Az Óház-kilátótól pár perc autóútra van a Hétforrás, a jelenlegi forrás foglalatát 1896-ban alakították ki, neve honfoglaló őseinket jelzi. A Szulejmán-kilátó szintén egy kőhajtásnyira van, egy könnyed 10-15 perces sétával elérhető Kőszeg belvárosából.

Írottkő kilátó, Hétforrás és Szulejmán-kilátó csodás látnivalóiÍrottkő kilátó, Hétforrás és Szulejmán-kilátó csodás látnivalói

Szállások Kőszeg közelében>>

 


Szent Vid-kápolna

A Velem határában található Szent Vid-kápolna már a középkor óta fontos zarándokhely. A hegy tetején álló, fehérre meszelt, piros tetejű épület nemcsak szakrális helyszín; a kilátás miatt is érdemes felkeresni, tiszta időben messzire ellátni, és nyugodtan gyönyörködhetünk a környék hegyeiben és völgyeiben.

Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: középkori Szent Vid-kápolnaAlpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: középkori Szent Vid-kápolna

Szállások Velem közelében>>

 


Pinka-sík, Felső-Őrség és a Vasi-Hegyhát

Ez a vidék az Alpokalja kevésbé ismert, ám annál izgalmasabb része. A természeti látnivalók és a hagyományos falusi élet harmonikusan ötvöződik, így a látogatók egy olyan időutazáson vehetnek részt, mely a korábbi századokba invitál.

 


Kámoni Arborétum & Ökoturisztikai Központ

Szombathelyen, Kámonon található Magyarország egyik legnagyobb arborétuma, amely különleges növénygyűjteményéről híres, területén mintegy 3200 fa- és cserjefaj, illetve -fajta található. Az arborétumban sétálva megcsodálhatunk hazai és egzotikus növényfajokat, míg az Ökoturisztikai Központban időszaki kiállításokat tekinthetnek meg a látogatók.

Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: Kámoni Arborétum & Ökoturisztikai Központ - tökéletes egy délutáni sétáhozAlpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: Kámoni Arborétum & Ökoturisztikai Központ - tökéletes egy délutáni sétához

 


Jáki templom

A román stílusú jáki templom Magyarország egyik legfontosabb középkori építészeti emléke, valószínűleg 1220 körül alapították. A Jákon található épület monumentális méretei, valamint finoman kidolgozott részletei lenyűgözőek, és ízelítőt adnak a középkori magyar építészetből.

Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: a Jáki templom igazi bakancslistás látványosságAlpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: a Jáki templom igazi bakancslistás látványosság

Szálláshelyek Ják közelében>>

 


Kétvölgy kilátó

A 2011-ben emelt Kétvölgy kilátó nagyszerű helyszín a környék természeti szépségeinek megcsodálására. Tetejéről tökéletes rálátás nyílik a völgyekre és az erdőségekre, melyek az Őrség vidékének különleges varázsát adják.

Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: a Kétvölgyi kilátó csodálatos kilátással a völgyre és az erdőreAlpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: a Kétvölgyi kilátó csodálatos kilátással a völgyre és az erdőre

Szálláshelyek Kétvölgy közelében>>

 


Őrségi Népi Műemlékegyüttes

Szalafő a hagyományos őrségi népi építészet egyik legjobb példája, ahol a látogatók megismerhetik a helyi életmódot és hagyományokat A műemlékegyüttes magába foglal több parasztházat és gazdasági épületet, melyek híven őrzik a régi idők hangulatát.

Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: Őrségi Népi Műemlékegyüttes hagyományőrző parasztházai Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: Őrségi Népi Műemlékegyüttes hagyományőrző parasztházai

Szálláshelyek Szalafő közelében>>

 


Szentháromság Templom

Velemér tíz falu központja volt az Árpád-kor kezdetén, így kis templomának építését valószínűleg maga Szent István rendelte el. Freskóit Aquila János festette 1377–78-ban, ezek az ábrázolások olyan kincsek, melyek nem csak a művészettörténészeket, de a laikusokat is lenyűgözik.

Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: lenyűgöző Árpád-kori Szentháromság Templom belül is kincset rejt Alpokalja látnivalók, kirándulóhelyek: lenyűgöző Árpád-kori Szentháromság Templom belül is kincset rejt

Szálláshelyek Velemér közelében>>

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Október 14-én elindult az Adventi Fényfestő Gyerekrajzpályázat. A legszebb rajzok a pécsi Dzsámi homlokzatán fognak megelevenedni az adventi időszakban. A szervező Zsolnay Örökségkezelő NKft. célja, hogy a jövő fényfestőinek alkotásai hozzanak fényt, szépséget és ünnepi hangulatot Pécs főterére.
Kész stressz a nyaralásra készülődés? Azt sem tudod, hogy kezdj a pakoláshoz? Vagy szinte biztos vagy abban, hogy valami otthon marad? Akkor most dőlj hátra és relax: írtunk helyetted, pontosabban neked egy listát!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Kívánságteljesítő forrás és szulejmán lábnyomai – legendás kirándulóhelyek Kőszeg környékén
Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!