Encs. Borsod-Abaúj-Zemlén megye szívében. Egy (sajnos) jellegtelen kis „falu”, gyönyörű környezetben, az ország egyik legelmaradottabb szegletében. Borús, szürke időben érkezünk, ami még sivárabb hangulatot kölcsönöz a ránézésre amúgy sem fényes kisvárosra.
Egy eldugott zegzugos udvarra visz minket a navigáció. Meglepődünk, hogy milyen „Isten háta mögötti helyen” van az ország egyik legjobb étterme, az Anyukám Mondta. Picit szorongva közelítünk a hidegben, mert sokat hallottunk már a Dudás fivérek helyéről. Jót is, kevésbé jót is. Izgulunk, hogy mire számítsunk, milyen élmény lesz. A fesztiválokon a focaccia mindig kiváló, bárhol is jelenjenek meg az országban.
Az épület a többi közül kitűnik a maga ápoltságával. Szürkében, és kékben pompázik, sugárzik a jó hangulattól. A belső enteriőr otthonos, sok faanyagot használtak, kifejezetten meleg érzéssel tölt el ebben a cidriben.
A belépéskor jobbra bárpult fogad minket, ahol nézik a foglalásunkat. Kétszer is szerepelünk, mert az emailre csak érkezésünk előtt pár perccel reagáltak, de mi a biztonság kedvéért már telefonon is foglaltunk ebéd előtt 1 órával. Semmi gond, mutatják az asztalunk. (Tavasztól őszig jó előre érdemes foglalni, mindig teltházzal üzemelnek.)
Kényelmes folyosón vezet át utunk a nagyobb vendégtérbe. Menet közben egy hatalmas Berkel sonkaszeletelő, és az „otthon” melegét adó fatüzelésű pizza kemence, mint fő látványelem kísér tovább. Az előtérben inkább üzletemberek foglaltak helyet, egy gyorsabb munka ebédre. Bent 6 fős család étkezik, 2 csöppséggel, és a nagyszülőkkel. Van 2 idősebb pár is. Látszik, hogy minden korosztály jól érzi magát itt. Napi ajánlat a falra írva, krétával, ahogy egy bisztróban „illik”.
Az étlap rövid, jól struktúrált. Antipasztik, előételek, főételek, pizzák, tészták, desszertek. Mindenki találhat magának kedvére való fogást. Olyan izgalmak is borzolják a kedélyeket, mint a borjúbrízzel töltött fürj, és társai. A borlapjuk is kiváló.
Steak tatár – első osztályú hús. Darálva, nem vágva. Kifejezetten krémes, jól ízesített. Aprószemű, magos mustárral, házi bébi savanyúsággal. Nagyon jó kompozíció. Mellé szalma krumpli, játékosságnak. Tökéletes, hatalmas pirítós, és házi vaj. Már most a mennyországban vagyunk.
Őszi zöldség tempura, limeos aioli – édesburgonya karikák, gombák, brokkoli, bébi sárgarépa. A sörtésztás bunda csak érzékien van jelen. Egy kis roppanósságot ad a zöldségeknek. A majonéz kiváló.
Toszkán pacal, véreshurkás kenyér – szaftos, puha, szuper állagú paradicsomos pacal pörkölt. Parmezánnal. Minden a helyén van. Mellé egy negyed kilós véreshurkás cipót hoznak. Melegen. Önmagában is kitesz egy főételt, nemhogy egy előételt.
Anyukám Mondta, Encs
Megjegyzendő, hogy az összes előétel hatalmas adag. Bőven elég 2 embernek. Nagyjából a Budapesti éttermekhez viszonyítva, két-háromszoros mennyiséget adnak.
Crudo és Grana pizza – az ország eddigi legjobban elkészített pizzája. Hajszálvékony tészta. Ropogós. A széle levegős, jól megsült. A szósz isteni. A frissen szeletelt pármai sonka utánozhatatlan. Érett Grana Padano parmezán sajt. Rukkola. Semmivel sem spóroltak. Komplex ízek játéka.
Borjúláb, rizibizi, tartármártás – pankó morzsába burkolt érzéki kollagén. Életem legjobb rántott borjúlába. Pont! Mellé a „rizibizi” egy első osztályú zöldborsós rizottó, ami olyan krémes, mintha olvasztott vajjal kenegetnék a szájpadlásunkat. Édes zöldborsó. Aldente rízs. Zseniális!
Anyukám Mondta, Encs
Az árazás baráti. A kiszolgálás első osztályú. A hely családias. Minden a helyén van. Tényleg. Nem is részletezném, annyira rendben van. Amint alkalom adódik, biztosan visszajövünk.
Szerző: M