Mutatunk 7 megkerülhetetlen helyszínt, ha balaton-felvidéki ízbombák után kutatsz. A környékbeli gasztrotúrák főszereplői természetesen a halak és a borok, de érdemes elrugaszkodni a klasszikus ételektől, italoktól és a tradicionális kínálat mellett más-más ízélmények felé is nyitni.
Álmodj profin elkészített ételeket a nagymamád piros lábosát idéző tányérokra! És már ott is vagy a Zománc Bisztrócskában, ahol kiváló, helyi alapanyagokból főznek egyszerű, de nagyszerű ételeket. A helyi sajtok előtt előételeikkel tisztelegnek: kóstold meg a vászolyi krémsajtot tökmagos pestóval vagy a vászolyi sajtválogatást gyümölcsmustárral! Lassulj le, ne siess az ínycsiklandó desszertig – legyen szó túrógombócról vagy aranygaluskáról –, először ízleld meg rakott burgonyájukat, resztelt pecsenye kacsamájukat, vagy zsemlegombóccal kínált vadas marhájukat! Megéheztél?
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Fotó: Zománc Bisztrócska (Vászoly)
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Fotó: Zománc Bisztrócska (Vászoly)
Népszerű halsütödeként tartjuk számon a Balatonszepezd és Révfülöp között illatozó Kánya Zoli Halsütőjét, amely Gyenesdiásról költözött át erre a helyszínre. A strandbüfés klasszikusokat kedvelők hot-dogot vagy hamburgert is választhatnak, ám ha már itt járunk, érdemes a halak, illetve a füstölt termékek közül válogatni. Van itt minden, ami szem-szájnak ingere: harcsaburger, harcsagyros, fish&chips, szarvassonka, makréla, pisztráng és lazac. Ugye, választani is nehéz?
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Fotó: Kánya Zoli Halsütője (Balatonszepezd)
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Fotó: Kánya Zoli Halsütője (Balatonszepezd)
A Káli-medence kapujában, kellemes légkörben kóstolhatjuk meg a Neked Főztem kínálatát, amely a folyamatosan bővülő, helyi termelői, gazdai, borászati kapcsolatokon alapszik. Akár ebédre, akár naplementére érkezel, nem fogsz csalódni a Magyarország legjobb 100 étterme közé sorolt helyben. 2015-ös nyitásuk után hamar kinőtték a néhány asztalból álló „büfét”, így 2016-tól már tágasabb, felszereltebb gasztrokocsmaként működnek. Az évről évre szépített étterem ízkavalkádjában olyan fogásokat találsz, mint például: angus marha carpaccio, rántott kecskesajt spárga rizottóval, rántott fogas petrezselymes újburgonyával, rackabárányfasírt, sertéspofa pörkölt.
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Neked Főztem Gasztrokocsma (Zánka)
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Neked Főztem Gasztrokocsma (Zánka)
Az Örsi-hegyen nyújtózkodó Csendes Dűlő Szőlőbirtok savakban gazdag, testes, minerális jellegű borokat tesz az asztalunkra. A szőlőültetvények védett déli fekvése és a Balaton csillogó víztükre kedvező hatással van a mikroklímára, amelynek szédítően szép hangulatát mi is megtapasztalhatjuk, ha kiülünk a Borteraszra. Míg a táj csenddel és nyugalommal ajándékoz meg minket, addig a 2018 óta működő Borteraszon finom ízek sora vár ránk, a szőlőbirtok szívében. A borokhoz izgalmas kísérőfalatok társulnak, amik a tálakon sorakozva igazi „instaworthy” pillanatot nyújtanak.
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Csendes Dűlő Borterasz (Badacsonyörs)
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Csendes Dűlő Borterasz (Badacsonyörs)
A „határtalan vendéglő” (a tulajdonosok által lakásétteremként emlegetett helyszín) a Szent György-hegy Kisapáti felőli oldalán található, így talán nem meglepő, hogy emlékezetes panorámával büszkélkedik. A portugál nevű, elképesztő hangulatú Taberna Infinito gondosan válogatott, mediterrán falatokat tűzött étlapjára, így a tanúhegyeken túl az ízek is elállítják a lélegzetünket. Válogass a kilencféle olívabogyó, a házi krémek, tapenade-ok (olívabogyó-pástétomok), párolt, sült zöldségkülönlegességek, sonkák és szalámik közül, sőt a mangalicából készült, spanyol pörköltet sem érdemes kihagyni!
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Taberna Infinito (Kisapáti)
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Taberna Infinito (Kisapáti)
Kézműves fagyizót keresel a Káli-medencében? A Kőfagyiban nem fogsz csalódni! A mennyei gombócok mérőjét, Biszku Ferencet olasz fagyimesterek tanították, és fagylaltjából sosem hiányzik a gyümölcs, a mandula vagy épp a pisztácia. Ennek – és talán roséfagyijuknak is – köszönhetik, hogy igazi „zarándokhellyé” alakult a fagyizó a hűsítő desszertet kedvelők körében.
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Kő fagyi? (Mindszentkálla)
Szeretettel és titkos fűszerezéssel készül a sült hal a Tihany és Aszófő közötti Halsütőben. Keszeget, pontyot, süllőt, harcsát és hekket sütnek ropogósra, a választott finomságot pedig sörpadon megpihenve, színes muskátlik társaságában fogyaszthatjuk el. Az egyszerűség hagyománnyal párosul: paprikás lisztbe (gluténérzékenyeknek kukoricalisztbe) forgatva, frissen készítik a halételeket, amelyek egy strandolós vagy bringázós napon pontot tesznek az i-re.
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Aszófői Halsütő
Kihagyhatatlan éttermek a Balaton-felvidéken - Aszófői Halsütő