Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Balatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében

A Balaton környéke telis-teli emlékekkel bíró látnivalókkal: hol egy geológiai csodát, hol egy múltat idéző templomromot fedezhetünk fel. Mindegyiknek különlegessége, hogy a múlt megismerése mellett csodálatos természeti látnivalókkal kényeztetnek, melyek ősszel még színesebb arcukat mutatják.

 

Szent Donát-kápolna, Balatonlelle

Tökéletes helyszín ahhoz, hogy egy kellemes túrázást követően gyönyörködjünk a lankás Kishegy tetejére, parasztbarokk stílusban épített, ma már műemléki védettséget élvező  Szent Donát-kápolnában, és az innen nyíló pazar kilátásban. Ez a cseppnyi kápolna már a 19. század elején létezett Majtényi Györgynek köszönhetően, később gróf Szécsényi Ferenc tulajdonába került, és évente kétszer, Szent Donát és Szent György napján hívta egybe a gyülekezetet. Ma már csak a borhét ideje alatt tartanak benne misét, ám ennek ellenére érdemes megtekinteni a 2014-ben teljeskörűen felújított kápolnát. Szemközt vele találjuk a Majtényi Présházat, ahol házias fogásokkal várják a betérőket.

Balatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében - Szent Donát-kápolna (Balatonlelle)Balatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében - Szent Donát-kápolna (Balatonlelle)

 

 

Hegyestű

Zánka és Monoszló között találhatjuk hazánk egyik leglátványosabb geológiai képződményét, a bazaltoszlopból álló Hegyestűt. A 337 méter magas hegy Balaton felőli oldalán szőlők teremnek, ám a másik oldalát a bányamunkálatok lepusztították, a visszamaradt, közel 50 méteres bányafal felfedi nekünk a 8 millió évvel ezelőtt aktív vulkán megszilárdult lávaoszlopait. Különlegessége, hogy a megdermedt bazalt a kihűlés folyamán sokszögletű, függőleges oszlopokká vált. A hosszú, meredek, fakorlátokkal biztosított lépcsősort megmászva, a bazaltkúpok tetején állva csodálatos panoráma tárul elénk, láthatjuk a Fonyódi-hegyet, a Badacsonyt, a Keszthelyi-hegységet, a Fekete-hegyet és persze a Balatont. Az egykori bányaépületben kiállítás fogadja a látogatókat, és érdemes a szabadtéri kőparkot is bejárni, ahol a kiállított kőzetek segítségével egyfajta geológiai időutazáson vehetünk részt.

Balatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében - Hegyestű Balatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében - Hegyestű

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Közönségkedvenc éttermek a Balaton északi partján
Fedezd fel a Balaton északi partjának éttermeit és vendéglőit! Ha nem szeretnétek kutakodással tölteni az időt, akkor a legjobb helyen jártok, ugyanis itt összegyűjtöttük nektek a nyolcat a legjobbakból.

 

 

Szent György-hegyi bazaltorgonák

A tanúhegyek – épp így a Szent György-hegy is – a Tapolcai-medence vulkanikusságának ékes bizonyítékai. A mintegy 3,3 millió éves hegy egykor egy láva tenger kihűlt felszíne volt, amit a külső erők lepusztítottak, meghagyva a legellenállóbb kőzeteket, a bazalttá szilárdult kőzetoszlopokat. A Szent György-hegyi bazaltorgonák tanösvény egy másfél órás túra során kísér végig, menet közben információs táblák segítségével ismerhetjük meg a hely geológiai alakulását, és tudhatjuk meg, pontosan hogyan is jöttek létre a majd 30 méteres kőzetoszlopok. Az út során padok, pihenőpontok engedik, hogy megálljunk, és gyönyörködhessünk az elénk táruló látványban. A körút a terület védett állatainak ismertetésével zárul.

Balatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében - Szent György-hegyi bazaltorgonákBalatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében - Szent György-hegyi bazaltorgonák

 

 

Szent Balázs-templomrom, Szentantalfa

Van benne valami igazán romantikus, amikor egy Árpád-kori templom romjai mellett elhaladva letekintünk ez elénk táruló tájra: mintha az időt csípnénk fülön, és elkapnánk egy több százéves pillanatot, amikor eleink itt imádkoztak. Ma mindez csak rom, de a 12.-13. században épült Szent Balázs-templom megmaradt tornya és több épen maradt falrészlete valaha nagyon is látványos lehetett, kripta és sekrestyekápolna is tartozott hozzá. Íves kapuzata ma is vonzza a szemet, nyugatra nyíló kapuján kilépve páratlan kilátás tárul a szemünk elé. Bár a környék már a 18. században elnéptelenedett, Szent Balázs napján újra élettel telik meg a hegytető: február elején szabadtéri misét tartanak a 2001-ben részlegesen helyreállított rom területén.

Balatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében - Szent Balázs-templomromBalatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében - Szent Balázs-templomrom

 

 

Ecséri templomrom, Révfülöp

Révfülöp és Kővágóörs között félúton található az Ecséri templomrom, mely a 12. század emlékeit tárja fel számunkra. Bár a templomot 2000-ben teljeskörűen feltárták, a romokat konzerválták, mégis, csak részleteiben mutatja meg nekünk egykori szépségét. Egy tágas tisztáson táláljuk a romot, és bár a 14.-15. században bővítették, 1433-ban pedig még búcsúengedélyt is kapott, a török időkben a faluval együtt elpusztult. A pusztulásban szerepet játszott az is, hogy a környékbeliek széthordták a köveket – ma a templom romjai és a környék is szigorúan védett terület. Számos lelet utal arra, hogy Kővágóörs környéke a római korban már lakott terület volt, így a megmaradt emlékek kiemelt jelentőséggel bírnak.

Balatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében - Ecséri templomromBalatoni látnivalók a színes őszi falevelek bűvöletében - Ecséri templomrom

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Nem kell a kardunkba dőlni azért, mert véget ér a nyár, ugyanis a lehulló falevelekkel elérkeznek a tökéletes őszi kirándulós napok is. Hoztunk 8 ötletet, melyekben egyforma arányban kap szerepet a gyönyörű tájkép, a borkóstolás és a kirándulás, úgyhogy ideje felhúzni a túrabakancsot, és meghódítani Magyarország legszebb természeti kincseit.
Kész stressz a nyaralásra készülődés? Azt sem tudod, hogy kezdj a pakoláshoz? Vagy szinte biztos vagy abban, hogy valami otthon marad? Akkor most dőlj hátra és relax: írtunk helyetted, pontosabban neked egy listát!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!
5 rejtett vidéki szálláshely wellnesszel, amit ki kell próbálnod!
Termelői reggelik, kristálytiszta levegő, fenyőillatú kuckó. Ugye, hogy milyen jól hangzik? Ha már telítődtél a város zajával, akkor ideje kicsit elvonulni. Ehhez tökéletes alapot adnak azok a bájos vidéki szálláshelyek, amelyeket most listába szedtünk neked. A választás nem lesz egyszerű, mert mind az 5 szállás minőségi kikapcsolódást ígér – sok-sok wellnesszel!