Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Balatoni múzeumok – Kösd össze kulturális kalandozással a tóparti sétákat!

Ha a balatoni kiruccanás alatt egy kis kultúrára szomjaztok, irány néhány balatoni múzeum!

Balatoni szállások>>

 

Balatoni Múzeum, Keszthely

Keszthely igazi múzeumvárosnak számít, de mi ezúttal a Balatoni Múzeum névre keresztelt kiállítóhelyet ajánljuk mind közül, hiszen állandó kiállításuk segítségével interaktív módon (játékokkal, számítógépekkel, makettekkel…) mélyülhetünk el a tó és környékének történetében. Sőt, a Balatonban élő halfajokat is alaposan szemügyre vehetjük az óriási akváriumnak köszönhetően, amit többek között az is különlegessé varázsol, hogy a vízi élővilágon túl a föld alatti élőlényeket is felsorakoztatja. És te felismered a kárászt, balint, csukát, bodorkát, szivárványos öklét, és a különböző keszegféléket és a snecik csapatát?
Az Aranyhíd című állandó kiállítás 11 termen át tárja elénk a Balaton történetét, ám érdemes figyelmet szentelni a többféle időközi kiállításnak is (például festészeti vagy népmesei témákban)! A gyűjtemények végignézése után pedig ne felejtsünk el felpattanni az álvitorlás fedélzetére!

Tipp: extra contentért keresd fel a múzeum honlapját és tekintsd meg Castrum Virtuale – Időutazás a fenékpusztai római erődben c. virtuális kiállításukat!

Fotó: Balatoni Múzeum / Bicskei JózsefFotó: Balatoni Múzeum / Bicskei József

 

 

Hajózástörténeti Látogatóközpont, Balatonföldvár

Irány a kilátóként üzemelő, magas árbóc, ahol a panorámán túl számos más izgalmas dolgot is felfedezhetsz, főként akkor, ha érdeklődsz a hajózás, a hullámok szelése iránt! A Hajózástörténeti Látogatóközpont kissé futurisztikus épülete egy gőzhajóhoz hasonlít, belül pedig sok-sok hajótípust megismerhetünk – vitorlásokon innen és túl! A földvári hajózástörténeti kincsekre a család fiatalabb tagjai is biztosan rámosolyognak: kipróbálhatják a szélgépet, beleláthatnak a viharjelzések kulisszái mögé, mozizhatnak, sőt interaktív műholdképen is rácsodálkozhatnak a Balatonra.

Tudtad, hogy a Látogatóközpont árbóca egyben a Balaton legmagasabb épített kilátója? Ne hezitálj, bújj madárbőrbe, kémleld fentről a távolt!

Hajózástörténeti Látogatóközpont, BalatonföldvárHajózástörténeti Látogatóközpont, Balatonföldvár

 

 

Természet Háza Látogatóközpont, Gyenesdiás

A Gyenesdiáson található Látogatóközpont jóval több, mint a térségbe érkező vendégek számára fenntartott információs pont (inspirálva többek között a bakancsos, kerékpáros és lovas turizmus szereplőit). Interaktív látványelemek, fotóillusztrációk, akusztikus és vizuális effektek, valamint élethű diorámák révén nyerhetünk betekintést a Keszthelyi-hegység sokszínű élővilágába, pontosabban az élő és élettelen természeti kincsek titkaiba (legyen szó például szőlőtermesztésről, erdőgazdálkodásról, nádasokról, sziklagyepekről). Emellett környezeti nevelési programokon is részt vehetünk, állatismereti, élőhelyismereti és geológiai témakörökben.

Tipp: már VR szobát is nyitottak a Természet Háza Látogatóközpontban, így a virtuális valóság segítségével a bognár, a patkolókovács és a pék munkájába is belekóstolhatunk, sőt a Batsányi kilátó körpanorámáját és a Kis-Balaton látványát is élvezhetjük ilyen formában.

Természet Háza Látogatóközpont / Fotó: Festetics Imre Élményközpont Facebook oldalaTermészet Háza Látogatóközpont / Fotó: Festetics Imre Élményközpont Facebook oldala

 

 

József Attila Emlékmúzeum, Balatonszárszó

A szorosan a Balatonhoz, a természethez és a hajózáshoz köthető kiállítások után hadd ajánljuk figyelmedbe az egyik legfontosabb irodalmi kötődésű kiállítóhelyet a Balaton körül. A szárszói József Attila Emlékmúzeum ugyanis különleges helyszín: itt töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó József Attila, a magyar költészet egyik legnagyobb alakja. És 1937. december 3-án ebből a házból indult arra a sétára, amelyről nem tért vissza többé.
Az itt fellelhető és gyönyörűen elrendezett gyűjtemény a szerző utolsó aktív időszakát mutatja be, többek között a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagain, és magántulajdonban lévő, korhű dokumentumokon, tárgyakon, fényképeken keresztül. Sőt, fejhallgatók segítségével József Attila megrendítően szép alkotásait is meghallgathatjuk.

József Attila Emlékmúzeum, BalatonszárszóJózsef Attila Emlékmúzeum, Balatonszárszó

 

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Miért kellene megalkudnunk, amikor egyszerre választhatjuk a borkóstolót kiváló pincészetekben és ínycsiklandó lakomákat kimagasló éttermekben! Összegyűjtöttünk 11 olyan helyszínt, ahol e két kulináris élmény egyszerre tetten érhető, teszteljétek ti is!
Végre itt van a tökéletes strandidő, úgyhogy fürdőruhát és törölközőt ragadhatunk, hogy a hétvégét valamelyik vízparton töltsük. Ez a cikk most kifejezetten azoknak szól, akik a pancsolás mellett aktív pihenésre is vágynak, és gyűjteményünkben olyan rejtett helyeket is megmutatunk, ahol a tömegtől távol élvezhetitek a napsugarakat és a hűs vizet.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Ötletek belföldi nyaraláshoz - 10 szálloda közvetlen átjárással a fürdőbe
Szuper belföldi családi nyaralás vár rátok, ha olyan szállodát választotok az ide vakáció helyszínéül, ahonnan közvetlen átjárással megközelíthető az éményfürdő. Az elsőosztályú kulináris élmények és szórakozási lehetőségek mellett ezernyi közös élményt szerezhettek az alábbi 10 hazai hotelben. Hozzátok ki a maximumot az idei nyaralásból!
A Balaton-felvidék legelképesztőbb látnivalói, amit kár lenne kihagyni
Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a magyar Toszkánaként is emlegetett Balaton-felvidék az egyik legnépszerűbb úti cél ebben az időszakban. Összeválogattunk néhány fantasztikus látnivalót a pannon vidéken, ha két pancsolás között felfedeznétek a legszebb gyalogtúra útvonalakat, és bejárnátok az északi part csodás kirándulóhelyeit.
Ahol a gyerekeknek is élmény a nyaralás - 10 gyerekbarát vidéki szálláshely saját játszótérrel
2022.06.01 | 9 perc | Szállások | Gyermekekkel | Utazási tippek
A családi nyaralás megtervezésekor mindig kihívás olyan szálláshelyet találni, ahol a szülők is fel tudnak töltődni, és a gyerekek sem fognak unatkozni. Mutatunk 10 gyerek- és családbarát vendégházat és panziót, ahol a saját játszótér mellett sok más lehetőség gondoskodik arról, hogy a gyerekeknek is élmény legyen az utazás.
10+1 új panorámapont: csodás kilátók a legjobbakból
A susogó fák lombjai vagy a csendes víztükör fölött már csak a távoli horizont szab határt a lenyűgöző panorámának. Ha ti is úgy rajongtok Magyarország csodás kilátóiért, mint mi, akkor mutatunk 10+1 panorámapontot, amit nem hagyhattok ki, ha kirándulni indultok.
Utazik a család! - 10 gyerekbarát wellness hotel Magyarországon
2023.06.13 | 8 perc | Szállások | Gyermekekkel | Wellness
Nem számít, hogy nagy vagy kis családdal vágtok neki a nyaralásnak, ha megtaláljátok a számotokra legjobb gyermekbarát szállodát! A vakáció ugyanis csak akkor lesz pihentető, ha a legkisebbek is jól érzik magukat. A cikkünkben bemutatkozó 10 mesebeli wellness hotelt a családok igényeire szabták!