Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Bellini: A kalóz - magyarországi bemutató a Müpában

2024.10.09 | 3 perc

Magyarországi bemutatóra készül a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar november 6-án, 19.00 órakor a Müpában.

 

A Müpában tekinthetjük meg a Bellini: A kalóz című operájának magyarországi debütáló előadását.

Tíz esztendő – tíz opera: a korai romantika Mozartnál is rövidebb életű, ám nagy hatású itáliai mestere, Vincenzo Bellini (1801–1835) teljes zenés színpadi termése egyetlen évtized leforgása alatt, 1825 és 1835 között keletkezett. Leghíresebb művei a Norma, A puritánok és Az alvajáró, de a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Nemzeti Énekkar koncertszerű előadásán felcsendülő ritkaság, A kalóz gazdag dallamvilága és fordulatos cselekménye is feltétlenül megérdemli a figyelmet. A bel canto repertoár különleges gyöngyszemének szerepeit nemzetközi szólistagárda alakítja, a karmester Dinyés Dániel.

Bellini: A kalóz - magyarországi bemutató a Müpában - Fotó: Müpa, Dinnyés Dániel, készítette: Nagy AttilaBellini: A kalóz - magyarországi bemutató a Müpában - Fotó: Müpa, Dinnyés Dániel, készítette: Nagy Attila

 

A Nemzeti Filharmonikusok műsorpolitikájának szerves része, hogy a zenekar és a vele szimbiózisban működő kórus kiváló szólisták meghívásával újra és újra zenés színpadi művekkel is kedveskedik közönségének. Különösen izgalmas élményeket kínál a ritkaságok felfedezése.

Bellini: A kalóz - magyarországi bemutató a Müpában - Fotó: Müpa, Kolonits Klára, készítette: Éder VeraBellini: A kalóz - magyarországi bemutató a Müpában - Fotó: Müpa, Kolonits Klára, készítette: Éder Vera

 

 

A huszonhat éves Vincenzo Bellini (1801–1835) kétfelvonásos operája, A kalóz (Il pirata) 1827 októberében, a milánói Scalában került először közönség elé. A cselekmény a XIII. századi Szicíliában játszódik. Gualtiero koholt vádakkal száműzött, majd kalózzá lett gróf. Egykori szerelmese, Imogene arra kényszerül, hogy – börtönbe vetett apját ezzel mentve meg – éppen választottja ellenségéhez, Ernestóhoz menjen feleségül. Ebből az alapkonfliktusból bomlik ki a fordulatos, érzelmekben és indulatokban gazdag drámai cselekmény.

Bellini: A kalóz - magyarországi bemutató a Müpában - Fotó: Müpa, Paolo Fanale, készítette: Sandro ScaliaBellini: A kalóz - magyarországi bemutató a Müpában - Fotó: Müpa, Paolo Fanale, készítette: Sandro Scalia

 

 

Bellini a „szép éneklés”, a bel canto nagymestere, műveinek egyik fő erénye a kivételes dallami gazdagság. A két főszerepet Kolonits Klára és Paolo Fanale alakítja, Ernesto szólamában Alexey Bogdanchikov lép színpadra. A koncertszerű előadást Dinyés Dániel vezényli.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Folytatódnak az őszi kedvezményes hetek a kecskeméti vadaskertben!
Csákvár az élő bizonyíték arra, hogy egy kicsi, alig több mint ötezer főt számláló város is olyan sok látnivalót tud nyújtani, hogy egy percet sem unatkozunk az ott töltött idő alatt, akkor sem, ha napokig élvezzük a vendégszeretetüket. Ebben a cikkben a Fejér vármegyei település legérdekesebb nevezetességeit gyűjtöttük össze, hogy hiányérzet nélkül záruljon a városban tett látogatás.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Őszi újjászületés − gyógyulás és pihenés Magyarország gyógyfürdőiben
2024.09.13 | 5 perc | Hová utazzak? | Wellness | Utazási tippek
Itt fáj, ott fáj? Néha elég lehet egy kiadós fürdőzés az éltető gyógyvízben, és az ember valósággal újjászületik! Szerencsére, Magyarország fantasztikus gyógyfürdőiben a testi- lelki felfrissülés egyszerre is megvalósítható. Melyik 6 szenzációs úti célt ajánljuk nyugdíjasoknak? Nézzük!
Végre indul a kirándulós szezon! – Ezek a helyek nem maradhatnak ki
Nem kell a kardunkba dőlni azért, mert véget ér a nyár, ugyanis a lehulló falevelekkel elérkeznek a tökéletes őszi kirándulós napok is. Hoztunk 8 ötletet, melyekben egyforma arányban kap szerepet a gyönyörű tájkép, a borkóstolás és a kirándulás, úgyhogy ideje felhúzni a túrabakancsot, és meghódítani Magyarország legszebb természeti kincseit.
5 szuper wellness hotel az őszi feltöltődéshez
A nyár végi rosszkedv elűzésére mi jobbat javasolhatnánk, mint hogy üljünk le a gép elé és foglaljuk le első őszi utazásunkat? Cikkünkben 5 olyan wellness hotelt hoztunk el, melyek közül bármelyiket is választjuk, energiával feltöltődve vághatunk neki az előttünk álló hosszú, időnként borongós hónapoknak.