Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

Kilátó, kastély, bormúzeum – Vedd a nyakadba a Bodrogköz nem mindennapi nevezetességeit!

„A Bodrogköz szép, gazdag vidék” – írta a Bodrog és a Tisza között elterülő természetföldrajzi kistájról Petőfi Sándor 1847-ben. Közel 200 évvel később mi sem fogalmazhatnánk ennél lényegretörőbben, hiszen a Bodrogköz telis-tele van olyan kincsekkel, amelyekért érdemes felkerekedni. És bár ez a terület a Kárpát-medence egyik legszárazabb része, látnivalók terén kicsit sem szikár.

Az országhatár által kettészelt, többek között a 20. századi szőtteseiről, sajátos kendőváltozatairól is ismert Bodrogköz a Felső-Tisza-vidék középtáj részét képezi. Területe Tokajtól egészen a szlovákiai Nagykaposig nyújtózkodik. Teljes terjedelmének (945 km²) közel kétharmadát Magyarországon találjuk, olyan településekkel, mint például Bodrogkeresztúr, Cigánd, Karcsa, Karos, Pácin, Tarcal és Tolcsva. Mutatjuk, miket ne felejts le a bodrogközi bakancslistádról.

 

Román kori templom, Karcsa

Tudtad, hogy a legendák szerint tündérek építették a karcsai templomot? Ezt a mondát tárja elénk Tompa Mihály A karcsai templom című, 1846-os elbeszélő költeménye is. Sőt, az épület harangjához külön is fűződik egy izgalmas anekdota, amely szerint az ezüst harangot a tündérlányok a vízbe ejtették, és minden századik évben újra megkondul. A 11-12. századi kerektemplomból és a 12-13. századi hajóból álló templom egyébként az 1960-as években nyerte el mai formáját, ugyanis ekkor restaurálták, új tetőszerkezettel és magas haranglábbal látták el.

KARCSAI REFORMÁTUS TEMPLOMKARCSAI REFORMÁTUS TEMPLOM

 

 

Mágochy-kastély, Pácin

Az 1581-ben épült, bodrogközi mocsarak közé rejtett kastélyépület ötletgazdája Mágóchy Gáspár, korának egyik legtehetősebb főura volt. Napjainkban már a Bodrogközi Kastélymúzeumnak ad helyet a csodás építmény, ahol többek között a kistáj népművészetét és a kastély történetét ismerhetjük meg közelebbről. Érdekesség, hogy a Mágochy-kastély hazánk legnagyobb reneszánsz kastélya, és az egyetlen, amely korhű képet fest Magyarország késő reneszánsz stílusú kastélyépítészetéről.

Fotó: Facebook, Pácini Mágocsy Kastély - hivatalos oldalaFotó: Facebook, Pácini Mágocsy Kastély - hivatalos oldala

 

 

Bodrogközi Múzeumporta, Cigánd

Tekints be te is a bodrogköziek életének és népművészetének kulisszái mögé! Fedezd fel a Bodrogközi Múzeumporta különleges megállóin a hely múltját, és készítsd el az isteni finom, hagyományos cigándi ételeket, süteményeket (például az apróbélest, kásás káposztát, hájast és diós linzert)! Járd be a Tájházat, a 2015-ben átadott új, korhű (19. század végi) Sőregi-házat –, ahol a cigándi szőttesek mellett helytörténeti érdekességeket is megfigyelhetsz –, a múzeumpedagógiai foglalkozásoknak helyet adó Tanítóházat, valamint a Múlt-kor Házát, amelynek gyűjteménye az 1945-68 közötti időszakot öleli fel!

 

 

Honfoglalás Kori Látogatóközpont, Karos

Formavilágával, gyűjteményével és programjaival is a 10. századnak állít emléket a 2012 szeptemberében megnyílt Honfoglalás Kori Látogatóközpont. A Karos határában fekvő intézmény eredeti tárgyaknak, fegyvereknek, panoptikumnak (bábukkal és lovakkal) és kézműves foglalkozásoknak (nemezelésnek és fafaragásnak) is helyet biztosít. Az élmények a külső parkban is folytatódnak: állatokat, jurtákat és 10. századi házrekonstrukciókat is felfedezhetünk. Ha szemfüles vagy, biztosan kiszúrod, hogy a látogatóközpont szemből egy magyar visszacsapó reflex íjat testesít meg, a kupola pedig egy nyílvessző tegezt jelképez.

Fotó: Karos Honfoglalás Kori Látogatóközpont Facebook oldalaFotó: Karos Honfoglalás Kori Látogatóközpont Facebook oldala

 

 

Bányató, Tarcal

A Bodrogköz másik kihagyhatatlan látnivalója a zöldeskék színekben tündöklő, tarcali bányató, amely a Kopasz-hegy (vagy Tokaji-hegy) lábánál terül el. Magyarországon egyedülálló, ahogy a tó körül magasodó sziklafalakon vulkanikus eredetű andezitet is megcsodálhatunk. Bár itt fürdeni természetesen tilos, a kellemes séták miatt évről évre megannyi turistát vonz az útvonal. És ha már te is felkerekedsz, érdemes egy rövid kört tenni az Áldó Krisztus-szoborig, ahol magadba szívhatod a semmihez sem hasonlítható panorámát – Tarcallal, a halastavakkal, és az egykori Tisza-mederben kialakult holtágakkal.

 

 

Panoráma Kilátó-Pont, Bodrogkeresztúr

És ha már panoráma… A bodrogkeresztúri kilátópontot nem érdemes lefelejteni a kistájról skiccelt bakancslistáról! A 2007-ben épült Panoráma Kilátó-Pont tökéletes látványosság a lazán, autókázva kirándulók számára is, hiszen a parkoló onnan mindössze néhány méterre található. A tetejéről végigkémlelhetjük a Zemplént, a Bodrogot, a Tokaji-hegyet és Mád települését, gyönyörű templomokkal és dűlőkkel. Jó ötlet piknikkosárral érkezni, hiszen a kilátónál asztalokat, padokat, sőt szalonnasütőt is kihelyeztek.

Fotó: Indafotó, hmikaFotó: Indafotó, hmika

 

 

Bormúzeum és Borászati Kultúra Háza, Tolcsva

Irány Tokaj-Hegyalja szíve, Tolcsva, és annak központjában megnyílt Borászati Kultúra Háza! Ismerd meg közelebbről a hegyaljai szőlőtermesztésnél és borkészítésnél használt, korhű eszközöket, kellékeket, amelynek sora – a helyiek felajánlásainak köszönhetően – folyamatosan bővül, csinosodik. A földszinti tárlat után az emeleti kiállítótermekről se feledkezz meg, hiszen azok újra és újra helyet biztosítanak különböző helytörténeti és kortárs művészeti kiállításoknak! Igazi lüktető múzeumként él a tolcsvai Borászati Kultúra Háza, hiszen rendezvényeknek, konferenciáknak, tréningeknek és civil összejöveteleknek is rendszeres otthona. Csatlakozz te is a helyi borászati élethez, és a látogatásod után kerekedj fel néhány borkóstoló élményre!

Fotó: Borászati Kultúra Háza - Bormúzeum Facebook oldala (Tolcsva)Fotó: Borászati Kultúra Háza - Bormúzeum Facebook oldala (Tolcsva)

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
A nyarak egyre melegebbek, és ilyenkor egy hely van, ami igazi felüdülést tud hozni: a vízpart. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy be kell érnünk a napozással és a semmittevéssel, sőt – ebben a cikkünkben olyan lehetőségeket gyűjtöttünk össze, ahol találkoznak a sport és a víz nyújtotta élmények.
Bár igencsak megemelkedtek az árak a Balatonon, még mindig akad olyan kiváló ár-érték arányú szállás, ahol gondtalanul telhet a pihenésünk. Mutatunk néhány olyan alternatívát, melyek kedvező áron kínálnak kiváló szolgáltatásokat kedvenc balatoni városainkban.
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Bemutatjuk Tokaj-Hegyalja legrangosabb éttermeit
2024.07.17 | 9 perc | Gasztronómia | Legnépszerűbb
Ahol a dűlők egymást érik, és ahol a legédesebb szőlőszemeket aszalja aranybarnára a nyári nap, ott bizony a gasztronómia is virágzik. Kiváló szálláshelyek mellett számos rangos, elismert konyha található a térségben, ahol bizony a tokaji borok mellé ínycsiklandó fogásokat kínálnak.
Cegléd több mint gondolnád: töltődj fel a ceglédi fürdőkomplexumban és apartmanparkban!
A Ceglédfürdő Apartmanpark és Kemping színes szolgáltatásainak köszönhetően új családi élményekkel lesztek gazdagabbak, de akár a lemerült energiatartalékaitok feltöltésében is segítségetekre lehet. Akár egy 1 napos pihenéssel is jót tehettek a szervezetetek számára, hiszen a kikapcsolódás önmagában is óriási segítség az immunrendszernek. A ceglédi fürdő medencéiben, gyógyvizében, szaunáiban lehetőségetek nyílik arra, hogy a gondokat elfeledve átadjátok magatokat a felhőtlen kikapcsolódásnak.
Frissüljetek fel a vízparton! – 9 természetes strand Budapest környékén
Természetközeli, meseszép fürdőhelyeket kerestek Budapest környékén, ahol a víz kellemes, a parton pedig árnyékot adó fák sorakoznak? Akkor kóstoljatok bele a nyárba Magyarország gyönyörű természetes strandjain, amelyeket a fővárosból is könnyen elértek!
10 lenyűgöző kirándulóhely Budapest környékén egynapos kiruccanáshoz
Türkizkék bányató, elbűvölő vízesés, tündéri vízimalom, valamint évmilliókról mesélő barlangok, sziklák és szurdokvölgyek felé vettük az utunkat, hogy csokorba szedjük nektek a legjobb Budapest környéki kirándulóhelyeket, melyek felkereséséhez egyetlen nap is elegendő.
13 látnivaló Sopron környékén, amitől kerek lesz a kikapcsolódás
Fedezd fel a legszebb látnivalókat Sopron környékén! Csalogasson téged is a 8 nevezetességet és 5 kilátó túrát bemutató cikkünk a leghűségesebb város szomszédságába! Kulturális kincsek, történelmi emlékhelyek, építészeti remekek, természeti csodák, ámulatba ejtő panorámák – itt bizony egy percet sem lehet unatkozni, élmények sora vár!