Élmények első kézbőlGasztronómia, utazás, programok... Engedd, hogy inspiráljunk!

A Budai Várnegyed második virágkora

2024.09.16 | 7 perc

Hatalmas átalakuláson esik át a Budai Vár, melynek köszönhetően nem csak felújítások zajlanak a főváros legkedveltebb turista célpontján, de egykor létező, majd lebombázott épületek születnek újjá. Ismerd meg Te is, milyen részek szépültek meg Budapest legszebb pontján.

 

A Hauszmann programnak köszönhetően az elmúlt évek során a Budai Várnegyed felújítása gyors ütemben haladt, így ma már olyan sétautak, lépcsők, kertek és épületek tartoznak a várhoz és környékéhez, amikről évtizedekig tudomásunk sem volt, csak archív fotókon ismerhettük őket.

De lássuk, mit érdemes felkeresnünk és megcsodálnunk a negyedben!

A Budai Palota és a várnegyed második virágkoraA Budai Palota és a várnegyed második virágkora

 

 

Lovarda és a Csikós udvar

Hauszmann Alajos 1899 és 1901 között tervezett és épített lovardát a Budai Várpalota kiszolgálására. A közel 12 ezer négyzetméter nagyságú udvarban eleinte csak az udvartartás, majd az őrség spanyol lovasiskolája vette birtokba. Sajnos 1954-ben lebontották, majd napjainkban a fennmaradt rajzok és fényképek alapján teljes hűséggel rekonstruálták. Ma egy 1500 nm-es multifunkcionális rendezvénytérként ad lehetőséget arra, hogy egykori szépségét megcsodáljuk. Az ezt körülvevő területet nevezzük ifjabb Vastagh György szobrászművész által készített, Lófékező elnevezésű szobra alapján Csikós udvarnak. Új dísz- és közvilágításával, a Lovarda mögött kialakított padokkal tördelt Törökkert kellemes pihenő terület a vár Tabán felöli oldalán.

A Budai Várnegyed második virágkora - Lovarda és Csikós udvarA Budai Várnegyed második virágkora - Lovarda és Csikós udvar

 

 

Stöckl-lépcső

A Csikós udvart és a Hunyadi udvart összekötő történelmi jelentőségű lépcső 1896-ra készült el, kényelmes összekötő lépcsősort jelentett a Várpalota és a lejjebb elhelyezkedő Lovarda és Csikós udvar között. A II. világháborút bár átvészelte, azonban a Csikós-udvar felszámolásával használaton kívül került, majd a Főőrség épületével együtt lebontották. Bájos, tekergő lépcsősorai, árkádjai és boltívei lehetőséget adnak arra, hogy kényelmes tempóban megcsodálhassuk az elénk táruló látképet, mely egyfelől a Csikós udvarra, másfelől a Tabán lankáira nyílik.

A Budai Várnegyed második virágkora - Stöckl-lépcsőA Budai Várnegyed második virágkora - Stöckl-lépcső

 

Ne menj sehova! A cikk az ajánló után folytatódik.
Koktéllal a kézben Budapest felett – 5 menő rooftop bár a fővárosban
A nyári szezonban a kiülős teraszok a legnépszerűbbek egy baráti koccintáshoz, de ha igazi kuriózumra vágyunk, akkor idén érdemes egy skybart is felvennünk a listára. Igyunk egy frissítő koktélt a nagy melegben, és nézzük picit más szemmel Budapestet, a lemenő nap fényében magasan a város felett!

 

 

Főőrség

Az 1904-ben létrehozott Magyar Királyi Darabont testőrség egykori őr- és pihenőhelyéül szolgált, valamit látványos őrségváltások színhelye volt. Az 1970-es évekre elbontották, 2020-ra a Hauszmann program keretén belül az eredetivel megegyező formában született újjá. Bájos, századforduló hangulatát idéző kávéháza, az előtte kialakított terasszal kellemes pihenési és étkezési lehetőséget nyújt. A teraszról pontosan a Mátyás kútra látunk rá, előttünk a Palota nyüzsgő forgataga viszi a szemet. Érdemes fellátogatni az emeletre is, ahol a magyar testőrség 260 éves múltját bemutató tárgyi emlékeket (eredeti egyenruhák, fegyverek, korabeli dokumentumok) tekinthetjük meg, a XVIII. századtól a testőrség megszűnéséig. 

A Budai Várnegyed második virágkora - Fotó: Főőrség és Lovarda facebook oldalaA Budai Várnegyed második virágkora - Fotó: Főőrség és Lovarda facebook oldala

 

 

Karakas Pasa tornya

A Csikós udvar északi végében található torony az 1891-1905 között zajlott palotabővítés áldozatául esett, és csak a második világháború után építették újjá. Mostanra a torony új külsőt kapott, belső terei is megújultak: benne kávézó és mosdó kapott helyet, ezek mellett pedig egy információs központ segíti a tájékoztatást. Érdemes elidőzni a torony környezetében kialakított kertben is, rózsabokrok, fügefák és vadszőlő bujaságában gyönyörködhetünk a mór stílusú dísz szökőkút látványában.

A Budai Várnegyed második virágkora - Karakas Pasa tornya/ Fotó: Budai Várpalota facebook oldalaA Budai Várnegyed második virágkora - Karakas Pasa tornya/ Fotó: Budai Várpalota facebook oldala

 

 

Szent István-terem

Egy teljesen elpusztult terem született újjá 2021. augusztus 20-ra. A Szent István-terem a palota déli összekötő szárnyában az eredetivel teljesen megegyező módon, a magyar iparosmesterek remekműveit a legkisebb részletig pontosan újraalkotva jött létre. Hauszmann idejében a három szobából álló rész reprezentatív jelleggel bírt, prezentálva a magyarság történetét, kiemelkedő alakjait (a palotában még két ilyen terem, a Hunyadi Mátyás és a Habsburg-terem tartozott a történelmi közé). A terem mindig is látogatható volt, az uralkodó számára reprezentációs jelleggel bírt. A háború alatt teljesen kiégett, szinte semmi sem maradt belőle, a szocializmus alatt az 1967-ben megnyílt Budapesti Történeti Múzeum része lett.

A Budai Várnegyed második virágkora - Szent István- terem/ Fotó: Budai Várpalota facebook oldalaA Budai Várnegyed második virágkora - Szent István- terem/ Fotó: Budai Várpalota facebook oldala

 

 

Honvéd Főparancsnokság épülete

A Dísz tér és a Szent György tér között fekvő épület bár megsérült a 2. világháború során, mégsem szenvedett nagy sérüléseket, ám az akkori döntések értelmében fokozatosan visszabontották az első emelet magasságáig. Sokáig ebben a formájában ismerhettük, ám a felújítási munkálatoknak köszönhetően a Díszt tér felé néző homlokzat eredeti fogmájában szépül meg, a Szent György tér fele eső rész pedig egy új, modern kiegészítést fog kapni. Az épületbe a Hadtörténeti Intézet és Múzeum költözik.

A Budai Várnegyed második virágkora - az épület látványterve/ Fotó: VárkapitányságA Budai Várnegyed második virágkora - az épület látványterve/ Fotó: Várkapitányság

 

 

József főhercegi palota

Javában zajlik az épület tetőszerkezetének kiépítése, mely egykor Korb Flóris és Giergl Kálmán tervei alapján épült 1906-ban. A főváros 45-ös ostroma során súlyosan megsérült, ám végzetes sérüléseket 1968-ban szenvedett, amikor ideológiai okok miatt az épületet felrobbantották. Alkotmánybíróság épülete lesz, a nagyközönség számára is nyitott történelmi tereiben rendezvények kapnak helyet. A tervek szerint látogatható lesz az épülethez tartozó istálló és kert is.

 

Érdekes volt ez a cikk? Ha igen, iratkozz fel, hogy ne maradj le a többiről se!
További cikkek
Itt fáj, ott fáj? Néha elég lehet egy kiadós fürdőzés az éltető gyógyvízben, és az ember valósággal újjászületik! Szerencsére, Magyarország fantasztikus gyógyfürdőiben a testi- lelki felfrissülés egyszerre is megvalósítható. Melyik 6 szenzációs úti célt ajánljuk nyugdíjasoknak? Nézzük!
Azt az erdő mélyén megbújó, titokzatos forrást keresitek, ami teljesíti a szívetek vágyát? Tegyetek egy próbát a Kőszeg környéki kirándulóhelyekkel! Nézzétek meg, hol lelhettek rá a legendás Hétforrásra vagy túrázzatok ahhoz a panorámaponthoz, ahonnan a szóbeszéd szerint I. Szulejmán szultán figyelte az 1532-es kőszegi ostromot!
Előző
Következő
Kapcsolódó
Ajánlott cikkek
Különleges budapesti tematikus vendéglátóhelyek: Harry Potter varázsvilágától a dzsungel mélyéig
2022.03.17 | 7 perc | Gasztronómia
Legyetek megrögzött Harry Potter-rajongók, utazásra ácsingózó kalandorok vagy vérbeli Amerika-fanok, a következő úti tippjeinknek ti sem tudtok majd ellenállni! Ezúttal ugyanis Budapest legkülönlegesebb tematikus éttermeit és kávézóit gyűjtöttük csokorba.
Gyerekekkel a Balatonon? Íme, 12 emlékezetes gyerekprogram
Engedd szabadjára a fantáziádat, és töltsetek egy igazán mókás napot valamelyik Balaton környéki gyerekprogramon! Vadaspark, kalandsziget, bobpálya, múzeum, vidámpark, vízimalom, és még számtalan más helyszín ígér hangos nevetéseket, önfeledt órákat, ha gyerkőcökkel érkeztek a tópartra.
Honnan nézzük a tűzijátékot Budapesten augusztus 20-án?
2024.07.24 | 4 perc | Események | Legnépszerűbb
Örök dilemma, hogy honnan látszik a legtökéletesebben a budapesti tűzijáték. Ha nem a képernyő előtt szeretnétek részesei lenni az élménynek, akkor adunk néhány tippet: 6 helyszín és kilátópont Budapesten, ahonnan jól látszódik a tűzijáték.
A 10 legkülönlegesebb tematikus szálloda Magyarországon, ha egyedi élményre vágytok
2022.03.07 | 8 perc | Szállások | Hová utazzak?
Egy minden igényt kielégítő hotelben találunk kényelmes szobákat, finom ételekkel és italokkal csábító éttermet, esetleg medencékkel és szaunákkal felszerelt wellnessrészleget. Ha pedig ennél is többre vágyunk, akkor irány az ország egyik különleges tematikus szállodája. Középkor, tudomány, romantika, keleti hangulat, vagy egy csipet Afrika - bármelyik témát is érzitek magatokhoz a legközelebb, ebben a cikkben biztos megtaláljátok a hozzá tartozó szállást.
Lábunk alatt a történelem - bunkerek Magyarországon
Magyarország gazdag történelmi múltjának számos titkát a felszín alatt található bunkerek őrzik, így amellett, hogy egyedülálló betekintést nyerhetünk általuk az adott időszak rejtelmeibe, izgalmas program lehet gyermekek számára is a misztikus alagutak felfedezése. Ebben a melegben különösen kellemes lesz hűsítő falaik között tölteni a napot, úgyhogy ugorjunk vissza az időben, és válasszunk egyet a cikkünkben felsorolt 6 lenyűgöző bunker közül!